Prysznic kempingowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Prysznic kempingowy
Myślę że pomysł fajny na prysznic nie zajmuje miejsca w aucie a i woda latem powinna być dostatecznie ciepła
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Cypiss1979
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Prysznic kempingowy
SO...T4 - prysznica czy tej uroczej pani?
Pomysł fajny, ale gdzie to wozić, bo jeżdżenie z tym na dachu to pewno huk nie miłosierny.
Pomysł fajny, ale gdzie to wozić, bo jeżdżenie z tym na dachu to pewno huk nie miłosierny.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ale gdyby ta Pani usiadła na kolanka to myślę iż huk byłby niesłyszalny ...
:)
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
musiała by na głowę usiąść :)krzysaudi pisze:Ale gdyby ta Pani usiadła na kolanka to myślę iż huk byłby niesłyszalny ...
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
A miało być o prysznicach. Wystarczy że babka na fotce kawałek cycka pokazała z już Wam rozum odbiera. :shock:
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Bo jak się czegoś nie da sprzedać normalnie to co najlepiej podeprzec się w reklamie gołą babą to zawsze działa
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- Kontakt:
Zwykły baniak z wodą plus kawałek węża działa tak samo i nie kosztuje 300 dolców :P
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Też myślałem o baniaku z wodą i wężem z sitkiem, ale to nie całkiem to samo gdy spływa grawitacyjnie, bo ten daje pod ciśnieniem. Pod taki baniak z wężem za parę zł taka laska nie wejdzie! beksa Chyba że ten baniak podpompowywać, tak jak opryskiwacz ogrodniczy, czy jakiś podobny patent wymyśleć. Ewentualnie jakąś małą sprężareczkę jak do pompowania materacyków zasilaną z akumulatora? To wtedy może... smile Ciekawe jak w tym rozwiązano ciśnienie. Ta końcówka prysznicowa to chyba regulowany pistolet od węża ogrodniczego?
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- Kontakt:
E tam. Nie takie laski wchodzą pod prysznic. Nie musi być cisnieniowy :P Kwestia jest tylko taka że trzeba te dziewczęcia wywieźć w taki teren by nie miały innej alternatywy :P Sprawdzone nie raz :) A co do konstrukcji to testowałem też ciśnieniowe ze spryskiwacza ogrodowego, ale twierdzę że ciśnienie z dachu t4 spokojnie pozwala się umyć. Inaczej jest jak masz niskie auto albo nie chce ci się wkładać baniaka z wodą na dach. Wtedy dobra jest pompka elektryczna 12V wkładana do baniaka.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Pierwszy to lipa ....drugi posiadam i bardzo fajnie się sprawdził na wyjazdach .....
My braliśmy kąpiel w potoku a dziewczyny za busem z prysznica
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Link do strony producenta http://www.roadshower.com ale cena to 299,95$ zestaw nie obejmuje pani ze zdjęcia :D
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Też mam taki solarny prysznic jaki pokazał kolega ba57ardo - ciekawa sprawa - mogę polecić jeśli się nie chce przepłacać :)
Ale rzeczywiście lepiej by było z pompką, różnica niewielka więc nastepnym razem biorę z pompką.
Nic nie zajmuje miejsca bez wody - ideał.
Ale rzeczywiście lepiej by było z pompką, różnica niewielka więc nastepnym razem biorę z pompką.
Nic nie zajmuje miejsca bez wody - ideał.
-
Michalman
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ten pierwszy może i lipa, ale w sytuacjach awaryjnych dobre i to, zwłaszcza że cena przystępna. Od roku mam taki w ciężarówce i nieraz uratował mi niemalże życie jak, po wyczerpującym załadunku w pocie czoła nie było się gdzie wykąpać.chmielik pisze:Pierwszy to lipa ....drugi posiadam i bardzo fajnie się sprawdził na wyjazdach .....
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Ja mam opcję 1 i 2 i bardzo dobrze się sprawdzają obydwie wersje.
Przetestowane w tym roku w Czarnogórze i Albanii jak było gorąco a nocowaliśmy na łonie natury z dala od wody.
Opcja 1 jest o tyle fajniejsza, że wystarczy rzucić na pod szybie lub na dach żeby po kilku godzinach była woda bardzo ciepła.
Do opcji drugiej potrzebne jest co najmniej jakieś wiadro lub baniak 20 - sto litrowy z dużym otworem żeby pompka od prysznica się zmieściła.
Mnie osobiście wersja 1 bardziej przypadła do gustu i u mnie na wyposażeniu są dwa takie.
-
sszyszek
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Witam,
Zrobiliśmy (czytaj uszyliśmy z biedronkowego brezentu) i przetestowaliśmy podobny patent jak ta kabina dołączana do tylnej klapy. No i wnioski są następujące:
Jeśli na dworze jest dostatecznie ciepło by się myć - nie trzeba wiatrołapu (no chyba że potrzebujesz intymności).
Jeśli wieje - cała ta kabinka działa jak spory żagiel - lepi się do ciała podczas mycia itd. Nie wiem jak tamta "oryginalna" jest mocowana do podłoża, ale nasza nie zdołała się utrzymać pomimo dwóch szpilek namiotowych i dość silnego napięcia. Większe konstrukcje czyli włożenie jakiegoś stabilniejszego stelażu = więcej zajętego miejsca w "strefie bagażowej". W ogóle rozłożenie tego na wietrze jest sporym wyzwaniem (jak każdego namiotu na wietrze zresztą). PO myciu jeśli musisz zamknąć klapę np. do spania, pozostaje pochlapany wodą kawał brezentu, którego jeśli nie wysuszysz dzisiaj, jutro lub po jutrze będziesz musiał się nawąchać. Koniec końców najlepszym rozwiązaniem jest mycie się w miedniczce na wolnej przestrzeni jaka pozostaje po rozłożeniu łóżka i szybkie wytarcie podłogi (znacznie szybsze niż rozłożenie i złożenie wiatrołapu). Następna rzecz do mycia w wiatrołapie - podłoga. Zwykle stoisz na kempingu to jest jakaś trawa - a co jak piasek czy beton? A co jak stoisz "na dziko" ? Kolejny kawałek zachlapanego brezentu i tak musisz sobie wytrzeć i właściwie wracasz do mycia gdzieś obok żeby nie zawracać sobie głowy składanie rozkładaniem wycieraniem etc., etc. Życie bardzo szybko weryfikuje pomysły marketingowców na sprzedaż kolejnych "genialnych" pomysłów.
Zrobiliśmy (czytaj uszyliśmy z biedronkowego brezentu) i przetestowaliśmy podobny patent jak ta kabina dołączana do tylnej klapy. No i wnioski są następujące:
Jeśli na dworze jest dostatecznie ciepło by się myć - nie trzeba wiatrołapu (no chyba że potrzebujesz intymności).
Jeśli wieje - cała ta kabinka działa jak spory żagiel - lepi się do ciała podczas mycia itd. Nie wiem jak tamta "oryginalna" jest mocowana do podłoża, ale nasza nie zdołała się utrzymać pomimo dwóch szpilek namiotowych i dość silnego napięcia. Większe konstrukcje czyli włożenie jakiegoś stabilniejszego stelażu = więcej zajętego miejsca w "strefie bagażowej". W ogóle rozłożenie tego na wietrze jest sporym wyzwaniem (jak każdego namiotu na wietrze zresztą). PO myciu jeśli musisz zamknąć klapę np. do spania, pozostaje pochlapany wodą kawał brezentu, którego jeśli nie wysuszysz dzisiaj, jutro lub po jutrze będziesz musiał się nawąchać. Koniec końców najlepszym rozwiązaniem jest mycie się w miedniczce na wolnej przestrzeni jaka pozostaje po rozłożeniu łóżka i szybkie wytarcie podłogi (znacznie szybsze niż rozłożenie i złożenie wiatrołapu). Następna rzecz do mycia w wiatrołapie - podłoga. Zwykle stoisz na kempingu to jest jakaś trawa - a co jak piasek czy beton? A co jak stoisz "na dziko" ? Kolejny kawałek zachlapanego brezentu i tak musisz sobie wytrzeć i właściwie wracasz do mycia gdzieś obok żeby nie zawracać sobie głowy składanie rozkładaniem wycieraniem etc., etc. Życie bardzo szybko weryfikuje pomysły marketingowców na sprzedaż kolejnych "genialnych" pomysłów.
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Zamiast ograniczać miejsce w busie to coraz więcej gratów wozicie bez sensu. Ja rozumiem prysznic to tak ale tylko on, a po co ta kabina? Nie wystarczy powiesić słuchawki na drzewie. Albo poprosić kogoś o potrzymanie tej słuchawki :D
-
sszyszek
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mam Pytanie:
Czy ktoś próbował wykorzystać układ chłodnicy samochodu do nagrzewania wody do mycia??
Tyle energii się marnuje ....
Czy ktoś próbował wykorzystać układ chłodnicy samochodu do nagrzewania wody do mycia??
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
no nie ma jak się umyć ciepłem borygiem
ta a układ wydechowy jako suche webasto
miód malina
miód malina
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Uruchom wyobraźnię zanim znów z kogoś zakpisz.szczepek76 pisze:no nie ma jak się umyć ciepłem borygiem
miód malina
Przedmówcy chodzi o dodatkowy wymiennik ciepła który ogrzewałby wodę ciepłem oddawanym przez np chłodnicę samochodu.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
szukam i nie moge znalexc a miałem gdzies fote, mianowicie na zlocie VW w UK widziałem T5 demonstracyjna firmy która montowała prysznic w tylnej klapie. Natrysk był kwadratowy jakieś 15x15cm zamontowany na stałe w klapie i rurki jakoś patenciarsko szły do dołu. Podkładało się zbiornik z woda, zasilanie z bagaźnika i przy podniesionej klapie woda pieknie leciała na dół. Magnesami mozna do klapy przymocować jakas kotarę dla tych bardziej wstydliwych.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
sorki nie doczytałem :oops:slimak pisze:Uruchom wyobraźnię zanim znów z kogoś zakpisz.szczepek76 pisze:no nie ma jak się umyć ciepłem borygiem
miód malina
Przedmówcy chodzi o dodatkowy wymiennik ciepła który ogrzewałby wodę ciepłem oddawanym przez np chłodnicę samochodu.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
sszyszek pisze:Mam Pytanie:
Widziałem kiedyś takie patenty w terenówkach (4x4 forum).
Już nie pamiętam, ale owijali jakoś węże chłodnicze cienkimi rurkami miedzianymi, aby oddawane ciepło ogrzewało wodę w tych rurkach.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Szwagier kolegi pojechal po calosci
Podpial w pajero webasto dw50,ale nie robilem notatek jak instalacja wyglada <alkohol>
Podpial w pajero webasto dw50,ale nie robilem notatek jak instalacja wyglada <alkohol>
-
sszyszek
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nie bardzo mogę w tej chwili sobie wyobrazić Webasto grzejące wodę..kurol pisze:Szwagier kolegi pojechal po calosci
Że niby jakiś wymiennik ciepła na linii ciepłego powietrza? Mam w swoim T4 Ebersprecher ale trzeba by się dostać do układu grzejnego.
A może to nie jest powietrzne Webasto tylko ciekłe ? Wtedy ogrzewa wodę bezpośrednio. Tylko po co inwestować w nowe urządzenie?
Moją ideą początkowo było wpięcie się w układ obiegu borygo otwierane lub zamykane w razie potrzeby, jednak pomysł z rurką owiniętą wokół węży czy czego tam, jest ciekawy - nie ingerujemy w układ.
Reasumując:
1 osobny układ grzany niezależnie
2 wężownica wpięta do układu chłodzenia
3 wężownica wokół rurek
Każde z tych rozwiązań wymaga :
rurek, jednej lub 2 wężownic, zbiornika wody, pompki obiegowej, pompki pobierającej i wydającej wodę do prysznica, węży i słuchawki prysznicowej zabezpieczenia przed przegrzaniem, zasilania, (jakiś termometr może).
Robi się z tego dość duża sprawa...
Piszę wszystko żeby samemu się ogarnąć ale jak ktoś ma uwagi, wiem że się nie zawahacie..
Pozdrawiam