Nie wiem czy na pewno to odpowiedni dział ale myślę że tu najbardziej pasuje :P Chciałem się z wami podzielić moim patentem na lampkę imprezową, długie wieczorne przesiadywania obok auta pod daszkiem miały zawsze jedną wadę, brak światła. Ciężko sięgnąć do skrzynki z piwem jak jej nie widać :P Więc skonstruowałem sobie zewnętrzne światełko wpięte oczywiście w akumulator pokładowy. Sama konstrukcja trochę ewoluowała, pierwsza lampka zrobiona z taśmy led była przyklejona bezpośrednio pod górną uszczelką drzwi przesuwnych.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/167/883422_DSC07597.JPG
Pomysł był fajny ale miał jedną wadę. W ciepłe dni owady leciały do światła i wchodziły do auta. Trzeba było to poprawić i tu przyszła mi z pomocą taśma magnetyczna. Kupiłem rolkę, uciąłem odpowiedni kawałek i nakleiłem na nią taśmę led
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/167/883437_DSC07612.JPG
Teraz taśmę można przechowywać pod uszczelką a jak przyjdzie potrzeba to wyciągam na zewnątrz i przyklejam nad drzwiami:P
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/167/883425_DSC07600.JPG
może komuś się przyda taki patent :)
Lampka pod daszek
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Leska
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Lampka pod daszek
No właśnie - przed wszystkim komary- światło ściąga je do wnętrza auta. Mu ustawiamy lampkę diodową na stoliku, która daje światło również do wnętrza auta gdzie drzwi są cały czas otwarte. Chociaż przyznam, że w tym roku komary nam nie dokuczały. Druga sprawa to otwieranie drzwi przesuwanych po godzinie 22 na kempingu może być uciążliwe dla sąsiadów. Twój pomysł mimo wszystko jest ciekawy i nowatorski jak również takie oświetlenie wprowadza fajny nastrój. Podoba mi się jak dzielimy się swoimi pomysłami.
Oby więcej takich postów. Pozdrawiam.
Oby więcej takich postów. Pozdrawiam.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: Lampka pod daszek
Ja tam po po kempingach nie jeżdżę :) więc hałas nie przeszkadza. Za to na wyjazdach grupowych moje auto staje się najczęściej autem bazowym. Wszyscy gnieżdżą się wtedy pod moim daszkiem :P Miałem kilka przenośnych lampek ale zajmują niepotrzebnie miejsce, zawsze gdzieś mi się zapodzieją, albo baterie padną. A tak jeden ruch i już świeci na zewnątrz. Poza tym diody świecące z góry daje fajniejsze światło :)