Twardy hamulec i brak turbo
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Krzynio_ef
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Twardy hamulec i brak turbo
Witam wszystkich. To moj pierwszy post tutaj, od 4 lat jeżdzę T4, wcześniej 2,4d a od ponad pol roku 2,5 tdi acv.
Ostatnio wymieniałem w nim rozrząd i uszczelkę pod pokrywą zaworów, po tym małym remonciku zaszły pewne komplikacje, mianowicie
hamulec jest twardy od samego początku wciskania, moze kilka razy udało sie go użyć normalnie, do tego nie działa turbo, a konkretnie nie działa nawet geometria turbiny(nazwę to tak: nie pracuje ten pałąk przy tej "gruszce" na turbo), a turbo świeżo po regeneracji, przed tymi naprawami chodziło bosko, nie mam pojecia co sie dzieje, moze pompa podciśnienia?
Ostatnio wymieniałem w nim rozrząd i uszczelkę pod pokrywą zaworów, po tym małym remonciku zaszły pewne komplikacje, mianowicie
hamulec jest twardy od samego początku wciskania, moze kilka razy udało sie go użyć normalnie, do tego nie działa turbo, a konkretnie nie działa nawet geometria turbiny(nazwę to tak: nie pracuje ten pałąk przy tej "gruszce" na turbo), a turbo świeżo po regeneracji, przed tymi naprawami chodziło bosko, nie mam pojecia co sie dzieje, moze pompa podciśnienia?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Twardy hamulec i brak turbo
nie może, a na pewnoKrzynio_ef pisze:moze pompa podciśnienia?
to znaczy może nie sama pompa ale któreś wężyki podciśnienia zostały uszkodzone lub nie złożone
dla ścisłości w tej turbinie nie ma geometrii, tylko zawór upustowy ( tym steruje pałąk przy gruszce )Krzynio_ef pisze:a konkretnie nie działa nawet geometria turbiny(nazwę to tak: nie pracuje ten pałąk przy tej "gruszce" na turbo)
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
kolego w ACV niema zmiennej geometrii
sprawdz wszystkie wężyki podciśnienia
pewnie zamieniłeś miejscami je
kolega kenobi mnie uprzedził :D
sprawdz wszystkie wężyki podciśnienia
kolega kenobi mnie uprzedził :D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dokładnie sprawdź czy nie zamienione masz węże podciśnienia z ciśnieniowymi od sterowania turbinąspoko999 pisze:sprawdz wszystkie wężyki podciśnienia
nie do końca, zapomniałem o tym, że można pozamieniać wężyki i będą podobne objawyspoko999 pisze:kolega kenobi mnie uprzedził :D
-
Krzynio_ef
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
super, dzieki, jutro sobię posprawdzam(a co do geometri nie wiedzialem)
-
Krzynio_ef
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem wszystko, wężyki dobrze podłączone, podcisnienie wychodzi z pompki, dochodzi do serwo i dochodzi do zaworka ze zdjęcia http://obrazki.elektroda.net/85_1248011610.png i tyle, dalej juz nigdzie go nie ma, ani w zaworku od turbo ani w pozostałych dwoch wyjsciach z zaworka ze zdjecia ktore podałem, nie mam pomysłu co moze byc przyczyna??
-
Krzynio_ef
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
wytwarza, ale nie mam pojecia czy odpowiednio duze, do serwa dochodziPiter pisze:a pompa w ogóle wytwarza jakieś podciśnienie?
zaworki podłączone, wężyki przejrzane i nie ma zadnych skaz, poprzednik z reszta niedawno musial je wymieniacspoko999 pisze:a zaworki podłączone?
przewody podciśnienia sprawne?
waga masz?
a co do waga to wlasnie chce kupic tylko nie wiem jaki odpowiedni?
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
a nie zamieniłeś czasem podcisnień w zaworkach miejscami
to znaczy z jednego do drugiego
albo wtyczki zamienione w zaworkach
to znaczy z jednego do drugiego
albo wtyczki zamienione w zaworkach
-
Nitaheh
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 19 razy
- Kontakt:
Koledzy, odkopuje!
męczy mnie podobny problem, po "pompowaniu" hamulca, ten twardnieje praktycznie odbierając możliwość poprawnego hamowania. W momencie jazdy i jednolitego hamowania - nie zauważalny problem.
przekopałem forum, znalazłem trzy opcje, sewer, pompa albo kable. Przegrzebałem kable i odnalazłem takie ustrojstwo, czy to może być kabel od ciśnienia? bo wydaje się dość cienki.. a jeśli nie to olaboga, od czego!
https://goo.gl/photos/s3R3Jd3FWhuzH2maA
zaznaczam, że jestem laikiem, ale staram się uczyć, z góry dzięki za pomoc : )
męczy mnie podobny problem, po "pompowaniu" hamulca, ten twardnieje praktycznie odbierając możliwość poprawnego hamowania. W momencie jazdy i jednolitego hamowania - nie zauważalny problem.
przekopałem forum, znalazłem trzy opcje, sewer, pompa albo kable. Przegrzebałem kable i odnalazłem takie ustrojstwo, czy to może być kabel od ciśnienia? bo wydaje się dość cienki.. a jeśli nie to olaboga, od czego!
https://goo.gl/photos/s3R3Jd3FWhuzH2maA
zaznaczam, że jestem laikiem, ale staram się uczyć, z góry dzięki za pomoc : )
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Po pierwsze zastosuj sie do tego:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=11&t=13646
Tak to jest przewód podciśnienia, dlatego gubi podciśnienie ( bo to nie jest ciśnienie ). Po miejscu jego występowania jest od EGRa, chyba, że go wygrzebałeś na wierzch z innego miejsca, po zdjęciach trudno sie zorientować. Musi być podłączony tam gdzie należy lub na szybko zaślepiony.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=11&t=13646
Tak to jest przewód podciśnienia, dlatego gubi podciśnienie ( bo to nie jest ciśnienie ). Po miejscu jego występowania jest od EGRa, chyba, że go wygrzebałeś na wierzch z innego miejsca, po zdjęciach trudno sie zorientować. Musi być podłączony tam gdzie należy lub na szybko zaślepiony.