2.5 TDI 97 rok Słaby po regeneracji głowicy.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 CARAVELLE
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
2.5 TDI 97 rok Słaby po regeneracji głowicy.
Witam!
Jestem nowy na forum, ale nie doszukałem się problemu, który mnie nurtuje.
Otóż jak w temacie: jakiś miesiąc temu zerwał mi się pasek rozrządu, uszkodziła się głowica i popękał wałek rozrządu. Oddałem samochód do warsztatu i niedawno go odebrałem. Jednak samochód jest bardzo słaby.
Zapłon był ustawiany z komputerem więc jest ok, objawy są takie jakby bardzo późno budziła się turbina (ok 2.5 tyś obr.) Na wyższych obrotach zbiera się prawie prawidłowo.
Podpinałem auto ponownie pod komputer i wykryta została usterka jakiegoś czujnika cisnienia przy turbie- wymieniłem i dalej problem ten sam.
I tu pytanie- czy mogła zostać źle dobrana uszczelka pod głowicą, czy np omylnie ktoś założył inny wałek rozrządu (tak sugeruje koleś od kompa).
Mechanik twierdzi, że może to jeszcze być lekko pognity kolektor wydechowy(spaliny częściowo uciekają przed turbiną).
Bardzo proszę o pomoc bo nie chcę żeby ktoś mnie naciągał i generował dodatkowe koszty.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! ;)
Jestem nowy na forum, ale nie doszukałem się problemu, który mnie nurtuje.
Otóż jak w temacie: jakiś miesiąc temu zerwał mi się pasek rozrządu, uszkodziła się głowica i popękał wałek rozrządu. Oddałem samochód do warsztatu i niedawno go odebrałem. Jednak samochód jest bardzo słaby.
Zapłon był ustawiany z komputerem więc jest ok, objawy są takie jakby bardzo późno budziła się turbina (ok 2.5 tyś obr.) Na wyższych obrotach zbiera się prawie prawidłowo.
Podpinałem auto ponownie pod komputer i wykryta została usterka jakiegoś czujnika cisnienia przy turbie- wymieniłem i dalej problem ten sam.
I tu pytanie- czy mogła zostać źle dobrana uszczelka pod głowicą, czy np omylnie ktoś założył inny wałek rozrządu (tak sugeruje koleś od kompa).
Mechanik twierdzi, że może to jeszcze być lekko pognity kolektor wydechowy(spaliny częściowo uciekają przed turbiną).
Bardzo proszę o pomoc bo nie chcę żeby ktoś mnie naciągał i generował dodatkowe koszty.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! ;)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, 15:15 przez kacper.p, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI 97 rok Słaby po regeneracji głowicy.
Też się nie znam, ale:
1. Uszczelka prawdopodobnie musi być jaka powinna
2. Pognity kolektor ? Nigdy nie słyszałem o takiej usterce
I co dalej?
Jako laik sprawdził bym ciśnienie w cylindrach,wtryski, a następnie jeśli wyniki będą ok przestawił bym moment wtrysku - w pierwszej kolejności nieco opóźnił i próba, jęśli bez oznak zmiany przyspieszył i próba.
A teraz coś z życia -ostatnio po wymianie -uszczelnienia pompy olejowej i naciągnięciu paska silnik stracił moc, nie do jazdy i co? Mechanik -musimy podłączyć kompa , lecz powiedziałem mu by dał sobie spokój z tymi pomysłami w pierwszej kolejności ustawienie momentu wtrysku i po czwartej próbie ( dwa przestawienia w jedną, dwa w drugą) wszystko wróciło do normy, t4 ożyła i ma się dobrze, teraz czeka na Litwę , może Neapol,Rzym, Paryż, lub San Remo
1. Uszczelka prawdopodobnie musi być jaka powinna
2. Pognity kolektor ? Nigdy nie słyszałem o takiej usterce
I co dalej?
Jako laik sprawdził bym ciśnienie w cylindrach,wtryski, a następnie jeśli wyniki będą ok przestawił bym moment wtrysku - w pierwszej kolejności nieco opóźnił i próba, jęśli bez oznak zmiany przyspieszył i próba.
A teraz coś z życia -ostatnio po wymianie -uszczelnienia pompy olejowej i naciągnięciu paska silnik stracił moc, nie do jazdy i co? Mechanik -musimy podłączyć kompa , lecz powiedziałem mu by dał sobie spokój z tymi pomysłami w pierwszej kolejności ustawienie momentu wtrysku i po czwartej próbie ( dwa przestawienia w jedną, dwa w drugą) wszystko wróciło do normy, t4 ożyła i ma się dobrze, teraz czeka na Litwę , może Neapol,Rzym, Paryż, lub San Remo
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zrób kompletny zestaw logów statycznych i dynamicznych i wklej je tutaj
zobaczymy czy wszystko jest dobrze ustawione,
a dopiero potem tak jak pisze pirat będziesz szukał poważniejszych usterek
zobaczymy czy wszystko jest dobrze ustawione,
a dopiero potem tak jak pisze pirat będziesz szukał poważniejszych usterek
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
OK, logi to muszę wrócić do gościa od kompa, więc pewno bliżej przyszłego weekendu. A usterkę kolektora wydechowego mechanik tłumaczy, że może opóźniać zebranie się turbiny przez brak szczelności i poprostu ucieczkę spalin przed samym turbem. Niby jutro ma się tym zająć, ale szukam już innego wyjścia bo mam jakieś złe przeczucia.
Najgorsze, że nie jestem w stanie nic sam zrobić- brak warsztatu i umiejętności.
Póki co postaram się zastosować do Waszych wskazówek, oby pomogło. W miarę przebiegu spraw będę informował. Pozdro!
Najgorsze, że nie jestem w stanie nic sam zrobić- brak warsztatu i umiejętności.
Póki co postaram się zastosować do Waszych wskazówek, oby pomogło. W miarę przebiegu spraw będę informował. Pozdro!
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tymi logami to Kenobi ma racje, jeśli masz możliwość idź w to może Tobie uda się zrozumieieć ja nie mam pojęcia, lecz koledzy jak widzę mają i chętnie się wypowiadają.
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pewno będę musiał podjechać jeszcze raz na kompa. O wszystkim będę informował na bieżąco, może ktoś mi pomoże bo niestety w naszym mieście ciężko o kumatego specjalistę. Wiecznie szukanie metodą prób i błędów kosztem klienta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to znaczy gdzie ?kacper.p pisze:w naszym mieście
może jest ktoś z forum koło ciebie
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jasło i okolice;) zapomniałem, że mam niedokładny opis w profilu
-
czarny1x1x
a ja stawiam na przestawiony rozrząd ,lub zamieszane wężyki podciśnień zaślep zawór EGR i wyeliminujesz te uciekające spaliny .ale logi są wskazane jak koledzy podpowiadają
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
hmn... EGR mam zaślepiony od kiedy zakupiłem auto, wężyki podciśnień wymienione na nowe i sprawdzane 10 razy czy ok podpięte, nawet dziś sprawdzone kolejny raz. Elektryk sprawdzał wszystko i podglądał na jakiś schematach dodatkowo. Postaram się o te logi ale to po kolejnej wizycie u elektryka.
Jutro jeszcze auto wraca do sprawdzenia do mechanika który wymieniał głowice i składał to do kupy- on upiera się przy tym kolektorze chodź nawet mi wydaję się to mało prawdopodobne.
A jakie jeszcze mogą być objawy przestawionego rozrządu? jakieś dziwne dźwięki czy coś?
Jutro jeszcze auto wraca do sprawdzenia do mechanika który wymieniał głowice i składał to do kupy- on upiera się przy tym kolektorze chodź nawet mi wydaję się to mało prawdopodobne.
A jakie jeszcze mogą być objawy przestawionego rozrządu? jakieś dziwne dźwięki czy coś?
-
czarny1x1x
nie koniecznie muszą być dźwięki ,mechanik ,,psełdo,, domniemam nie wie jak wybrnąć z gafy jaką walnął i wymyśla cuda wianki złoży ponownie dobrze i będziesz śmigał ,raz jeszcze rozrząd do sprawdzenia
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Miałam podobnie po podwórzowej wymianie rozrządu (dzięki temu trafiłam na forum) okazało się ,że rolka była założona odwrotnie. Po poprawie pomogło. Za drugim razem jak go zmuliło (objawy były podobne jak u Ciebie tj. wyraźnie wstawał dopiero powyżej 2500 obr. ) wizyta u kumatego komputerowca i pompiarza zdziałała cud i hula jak burza po dziś dzień. Tak że jak radzą koledzy - komputer i doświadczony fachowiec.
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
nie powiem "pseudo" bo jestem jego klientem od długiego czasu z różnymi autami z t4 pierwszy raz i nidy nie miałem problemu, ale widocznie tym razem nie poszło tak jak miało pójść.
No nic, zobaczymy co jutro wyduma, jak nie pomoże to jak najszybciej pojade do elektryka i wrzucę te logi na forum żeby ktoś zerknął.
No nic, zobaczymy co jutro wyduma, jak nie pomoże to jak najszybciej pojade do elektryka i wrzucę te logi na forum żeby ktoś zerknął.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
a ja jestem pewny że to czujnik położenia wału na 100% bo kiedyś w moim silniku przytrafił się identyczny przypadek co teraz u Ciebie
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
hmn.. jak auto było podpięte pod kompa to nie wyszedłby jakiś błąd tego czujnika czy coś po czym można to zdiagnozować?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Wyszedłby i poza tym bardzo ciężko by odpalał, aby teraz coś stwierdzić potrzebne logi tak jak wyżej pisali, bo na odległość ciężko diagnozować.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Mojego praktycznie nie da sie odpalić jak nie dostanie sygnału z czujnika połozenia wału...
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
a no właśnie- a mój pali ładnie. Właśnie rozmawiałem z elektrykiem i sam podpowiada o ponownym sprawdzeniu rozrządu, mówi że na pierwszym pasku się mogli walnąć, a tego komp nie pokaże. Czujnik wału wykluczył bo sprawdzał pod tym kątem.
-
kacper.p
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie- mam wieści od mechanika: otóż, nadal uparcie twierdzi że to wina kolektora i pokazywał mi że jest okopcone dookoła kolektora i to napewno tędy uciekają spaliny zamiast napędzić turbinę. Fakt- widać, że kolektor jest pognity i wymienic go trzeba, a przy okazji sprawdzi ten rozrząd.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, 19:10 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto OT
Powód: usunięto OT
-
czarny1x1x
to według tego mechanika bez tłumików auto by nie jeżdziło no dla mnie bomba spec ,a wszyscy wywalamy katalizatory .zagraj ze specem tak ze jedziesz do drugiego na ustawienie rozrządu i jak bedzie ok to wracasz do niego na wymianę kolektora a jak nie to fakturkę dostanie że sobie nie poradził z ustawieniem rurka zmięknie
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Zaraz zaraz jeżeli kolektor jest pęknięty przed zasileniem turbiny a napewno tak jest bo nie może być inaczej to słabo ja napędza= słabo pompuje = nie wstaje auto słabo jedzie
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ale ile może przez to pękniecie uciekać?Trochę ,a to nie będzie miało dużego wpływu,co innego jakby całe spaliny szły obok ,a to niemożliwe.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja parę razy jeździłem na samym kolektorze z przymusu i jakiegoś tam spadku mocy żadnego nie czułem nawet wydawało mi się że lepiej chodzi. Możesz zapytać swojego mechanika dlaczego sportowe samochody (rajdowe) maja przelotowe tłumiki i nie mają spadku mocy . Moim zdaniem albo rozrząd delikatnie przedstawiony albo spartolony remont głowicy .
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
W tym przypadku wątpliwości może rozwiać próba dynamiczna jak turbo wstaje .
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Logi logi logi.Potem możemy gdybać i szukać gęstwiny w zupie. bigsmile
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to co przed awarią miałeś inny kolektor? ja i tak trzymałbym się pierwszej wersji, niewiele pracy, a miałbyś wiedzę. Twój mechanik jakoś mnie nie przekonuje.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
co ma pordzewiały kolektor do mocy ? tak samo jak pordzewiałe felgi do prędkości maksymalnej. ;)
może jest po prostu przytkany kolektor ssący ?
może jest po prostu przytkany kolektor ssący ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zależy gdzie przerdzewiały, jak przed turbiną to może późno wstawacmotoria pisze:co ma pordzewiały kolektor do mocy ?
ale ktoś głowicę do regeneracji demontował to i kolektor musiał ruszac - wstawił z powrotem trupa ??