Uszkodzone czoło wału - co robić?

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
canjorr
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: '95 T4 holenderka
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Uszkodzone czoło wału - co robić?

Nieprzeczytany post autor: canjorr »

Drodzy forumowicze,

Ostatnim czasem zaczęły się dziwne objawy na zimnym silniku - kopcił na biało, bardzo nierówna praca, dawało radę odpalać i jeździć tylko na ssaniu. Obstawiałem syf w pompie (chwilkę wcześniej wyssałem raz do końca bak, brak kontrolki rezerwy mnie dobija :() lub przestawiony rozrząd (po odpalaniu na pych, po padnięciu akumulatora).

Rozrząd robiony był jakieś 1,5 tys. km temu, autko śmigało pięknie. Mechanik sprawdził znaki (i firmowe i swoje które naniósł, dla pewności), wszystko się zgadzało, jednak coś było na rzeczy. Przyszło do sprawdzenia klina na dolnym kole (tym na głównym wale)

Okazało się że klin przetrwał, i odłupał spory kawałek czoła korbowodu...
Pytanie do was, co teraz robić? Opcji mam kilka, każda ma plusy i minusy. To na co wpadłem:
-napawać i frezować korbowód (ale czy to się da wyważyć? i ile jeszcze może pojeździć?)
- wymieniać korbowód na nowy (ale wtedy chyba trzeba też panewki i kilka innych części, wtedy pewnie cena zbliży się do pomysłu nr 3 czyli:)
- wymiana silnika (znalazłem na alledrogo speców gdzieś koło Szczecina, koło Starogardu Gdańskiego, chcą ok. 2000 i stary silnik, tylko skąd mam pewność, że nie wstawią trupa? Może ktoś ma doświadczenie z wymianą silnika w jakimś zakładzie? Do tego dochodzi problem z transportem, zwykła laweta odpada, to już chyba tylko profesjonaliści z Via-tollem, znów - koszty rosną)
- swap na 1.9TDI, tylko gdzie i za ile?
- mam też możliwość sprzedania auta w takim stanie w jakim jest od ręki za ~8-9000, sam kupiłem za 10.000 (plus rejestracja, utopiona kasa w rozrząd, filtry, oleje etc)

Może jest jakaś inna opcja? Chciałbym zrobić szybko, tanio i dobrze, choć zwykle można wybrać tylko 2 z tych 3 opcji :)

Pozdrawiam
drbajan
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 caravelle
Kontakt:

Re: Uszkodzone czoło wału - co robić?

Nieprzeczytany post autor: drbajan »

Ja to przerabialem w multivanie 1.9td .Demontaż walu naspawanie i zrobili mi chyba na ścięcie nie na klina tak jak jest w przejściówce vw passacie. Zrobilem 70tyskm. na tym patencie i chodziło
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Chcesz tanio, napawaj/frezuj i jeździj z duszą na ramieniu. Chcesz dobrze wymiana na wał z TDI lub cały silnik (ktoś się dopiero co ogłaszał, że ma na sprzedaż 1z na forum z instalacją)

Można frezować, ale problem powraca
https://lh4.googleusercontent.com/-YAFD ... C00267.jpg
Fotka mojego wału po napawaniu/frezowaniu po kolejnym fu@# up'ie, szczególnie okazałe są te poprzeczne pęknięcia :)

Ostatecznie siedzi u mnie wał z 1.9tdi.

Ogółem mówiąc droga impreza. Pytanie jeszcze z jakiego powodu uszkodziło czoło wału, czy przez niedokręcone koło jak należy czy może koło pasowe się giba na boki.

Polecam jeszcze ten temat, silniki praktycznie te same. LINK
mikoli
Znawca T4

16
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Wał korbowy do 1Z mogę oddać za 150zł z panewkami głównymi, korbowodowe trzeba by sobie dokupić (wał pochodzi z silnika który był kiedyś remontowany, więc jest po którymś tam szlifie).
Doradzać ciężko co z tym fantem robić, ale jeżeli wymiana całego silnika, to bym zakładał już 1.9 TDI-ka
Viking
Aktywny T4

16
Tematy: 13
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Viking »

mikoli pisze:
Wał korbowy do 1Z mogę oddać za 150zł z panewkami głównymi, korbowodowe trzeba by sobie dokupić (wał pochodzi z silnika który był kiedyś remontowany, więc jest po którymś tam szlifie).
Doradzać ciężko co z tym fantem robić, ale jeżeli wymiana całego silnika, to bym zakładał już 1.9 TDI-ka

Mikoli baaaardzo dobrze prawi. po stukroć popieram. wałz tdi lub - lepiej - całe tdi
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

a wyszlifować w innym miejscu pod klin ,,i zmontować ,,jeździć aż się rozsypie wtedy dopiero kombinować tak będzie na i taniej i na i szybciej
kupix

Nieprzeczytany post autor: kupix »

czarny1x1x pisze:
a wyszlifować w innym miejscu pod klin ,,i zmontować ,,jeździć aż się rozsypie wtedy dopiero kombinować tak będzie na i taniej i na i szybciej

hmmmmm a znaki ???? zapłon itd??? chyba ze czegos nie rozumiem to mnie poprawic prosze
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Na forum golfa pisali o fachowcach, którzy przerabiali czoło wału na półksiężyc jak w TDI ale w innym miejscu niż klin.
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

kupix czegoś jednak nie rozumiesz co mają znaki za znaczenie jak wiesz o co kaman zrobisz wszystko ,samo koło i klin to pierdoła jak sobie zamarzysz tak ustawisz
kupix

ale wlasnie o to chodzi kolego... ustaw to wszystko idealnie
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Nie wiem jak w T4 ale przypyszczam ,że jak w tdi wiec;
koło na wałku rozrządu jest bez klina ,znaki na wale są na kole zamachowym.Także jakbys tego nowego klina na wale nie zrobił ,tak zawsze rozrząd dobrze ustawisz.
kupix

A tak przepraszam moj bład troche sie zapedzilem.Klin nie ma nic do ustawienia...

czarny1x1x ZWRACAM HONOR I PRZEPRASZAM
mikoli
Znawca T4

16
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

czarny1x1x pisze:
A co z czołem wału :?: Ma być idealne, bo inaczej będzie się huśtało, jeżeli nie ma z czego zeszlifować to trzeba napawać, a to już rzeźba do której trzeba wał wymontować, klin oczywiście można robić gdzie się chce.
canjorr
Nowy T4

14
Model:
Auto: '95 T4 holenderka
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: canjorr »

Dołączam zdjęcie mojego przypadku, na oko moje i mechanika nie ma już w czym rzeźbić, żeby przerobić na koło od TDI. Na ten moment wyjmuję wał, potem napawanie i frez. Trzymajcie kciuki, żeby dojeździło do wiosny, jak się tylko zrobi ciepło robię swap na 1.9TDI z Golfa.

http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... tywal.jpg/
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt: