Szarpie przy ruszaniu i przy zmianie biegów

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Andrzej_P
Początkujący T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: VW T4
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Szarpie przy ruszaniu i przy zmianie biegów

Nieprzeczytany post autor: Andrzej_P »

Witam

Mam nie odparty problem ze swoja T4, od kiedy zakupiłem ją ciągle szarpie przy ruszaniu z przerwami jak wymieniałem poduszki czy robiłełem sprzęgło. Ostatnio wymieniłem poduszkę skrzyni biegów na SWAG'a, która wytrzymała 2 dni (poza napisami SWAG Germany niczym się nie różniła od TOPRAN Germany (7dni)), potem dalej jak było.

Od jakiegoś czasu szarpie nawet przy zmianie biegów (dodanie odpuszczenie gazu czuć przerwę - jak jakiś luz ale czym delikatniej odpuszczać czy dodawać gazu prawie nie wyczuwalne).

Czy ktoś przerabiał temat bo szkoda mi kasy na lepszą poduszkę bo skoro zachwalany swag wytrzymał 2 dni to można to nazwać parodią.

Na jakiś czas jazdy pomaga poszarpać samochodem na sprzęgle, np gwałtownie ruszyć czy zdusić go na biegu (jak ręką odjął ale nie na długo). Na szrocie ciężko mi znaleźć używany oryginał.

Czy może mi ktoś pomóc w temacie, dlaczego tak się dzieje, kilkoma innymi T4 jeździłem i normalnie wytrzymują te poduszki (o ile to to).

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 laweta
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Re: Szarpie przy ruszaniu i przy zmianie biegów

Nieprzeczytany post autor: edibus »

Witam kolegę.rozumiem ze dwumasa też zmieniona??a przeguby wewnętrzne w jakim stanie?? sam to ostatnio przerabiałem u siebie:)po wymianie inny świat!!
Andrzej_P
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Dwumasówki nie mam, ostatnio byłem u mechanika bo myślałem, że mi silnik wyskoczy i mieliło okropnie przy przyśpieszaniu, okazało się, że znowu guma się rozleciałaq.

Podłużnice mam proste - co może być przyczyną że poduszka skrzyni biegów się rozlatuje szybciej niż bardzo szybko (już 3 poduszka przy niedużym przebiegu) rekordowo 2 dni i od nowa szarpanie ale mniejsze niż to co teraz jest. Bezpośrednio po wymianie malina.

Auto zazwyczaj powietrze wozi, temat jest dla mnie już bardzo uciążliwy bo od 4 lat kiedy mam to auto tak naprawdę tylko z tym mam problem.
MisiekVW
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Caravelle Assistance
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MisiekVW »

to kup uzywke org a nie jakies guwnolity z toprana i tych podobnych producentow. sprawdz przeguby i polaczenia srubowe. a czy to szarpanie jest na kazdym biegu??? moze skrzynia padla???
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Jak jedziesz i przy dodawaniu gazu i puszczaniu czujesz szarpnięcie stuki itd to mogą być luzy na wahaczach sprawdź dobrze zawieszenie
Andrzej_P
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Już od 2 tygodni zabieram się za regeneracje dolnej poduszki skrzyni biegów, przypuszczalnie to ona jest przyczyną problemów, a z zawieszeniem staszek też pytanie czy wszystko ok - na pewno rozlał mi się amortyzator, a co dalej to szukać. Jak w końcu zrobię poduszkę, to dam znać.

A szarpie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu - jest coś w rodzaju luzu, odpuszczę gaz i za moment szarpnięcie, dodam i szarpnięcie no i przy ruszaniu ale to podskakuje aż silnik - trzeba z wyższych obrotów ruszać (najgorzej jak nie obciążony, bo jak pod górkę czy coś takiego to nic się nie dzieje raczej.
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Ja miałem rozwalone zawieszenie przednie gumy w wahaczach , sworznie i stabilizator miałem taki objaw przy ruszaniu , hamowaniu nie tyle szarpało co aż waliło .
pckiller
Początkujący T4

14
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pckiller »

Witam,
u mnie w 1.9 td 93' ten sam problem, szarpie przy ruszaniu, poduszka od skrzyni dolna z corteco wytrzymała 5 dni. teraz mam tańszy zamiennik, pomimo nowej poduszki czuć szarpnięcia przy ruszaniu, przy puszczaniu gazu w czasie jazdy. Najbardziej odczuwalne jest szarpanie w czasie ruszania do tyłu pod górkę. Może to wina sprzęgła lub mechanizmu wyprzęglania lub samego mechanizmu różnicowego w skrzyni.
edibus
Aktywny T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 laweta
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt: