Wyciek oleju wspomagania układu kierowniczego
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
macinek89
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Wyciek oleju wspomagania układu kierowniczego
Witam wszystkich.
Problem dotyczy VW t4 Caravelle z 1991r, silnik 2.5 benzyna +lpg.
Dzis rano po odpaleniu wydobywał się dośc dziwny dźwięk, próbując ruszyc kierownicą wyczułem brak, a czasem nierównomierne działanie wspomagania. Kręcąc w prawo jest dźwiek jakby tryby pracowały na sucho lub przy wysokich obrotach, z kolei kręcenie kierownicą w lewo wymaga wiele siły... Po tym wszystkim zgasiłem silnik i zauważyłem wyciek pod miską... Ciężko jest go zlokalizowac ze względu na tą właśnie miskę (osłonę) ale wydaje mi się, że płyn ucieka wyłącznie przy próbie skręcania kierownicą. Teraz mam dwa pytania:
1.Czy w takim stanie mogę przejechac ok 25 km do garażu gdzie mógłbym sam spróbowac naprawic?
2.Co mogło się uszkodzic, może to tylko zwykle rozszczelnienie; i ile może mnie to kosztowac w miejskim warsztacie?
Z góry dziękuje za odpowiedź! Pozdrawiam
Problem dotyczy VW t4 Caravelle z 1991r, silnik 2.5 benzyna +lpg.
Dzis rano po odpaleniu wydobywał się dośc dziwny dźwięk, próbując ruszyc kierownicą wyczułem brak, a czasem nierównomierne działanie wspomagania. Kręcąc w prawo jest dźwiek jakby tryby pracowały na sucho lub przy wysokich obrotach, z kolei kręcenie kierownicą w lewo wymaga wiele siły... Po tym wszystkim zgasiłem silnik i zauważyłem wyciek pod miską... Ciężko jest go zlokalizowac ze względu na tą właśnie miskę (osłonę) ale wydaje mi się, że płyn ucieka wyłącznie przy próbie skręcania kierownicą. Teraz mam dwa pytania:
1.Czy w takim stanie mogę przejechac ok 25 km do garażu gdzie mógłbym sam spróbowac naprawic?
2.Co mogło się uszkodzic, może to tylko zwykle rozszczelnienie; i ile może mnie to kosztowac w miejskim warsztacie?
Z góry dziękuje za odpowiedź! Pozdrawiam
-
macinek89
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: Wyciek oleju wspomagania układu kierowniczego
Witam ponownie.
Wyciek oleju miał miejsce w siłowniku w maglownicy po lewej stronie samochodu - Powodem był zniszczony zimering uszczelniający tłok podczas pracy. Niestety nigdzie w sklepie nie można było dostac takowego, a za cała końcówkę wołali 350zł. W jednym sklepie sprzedawca zaryzykował i wyjął z kompletnego sam zimering. Po wymianie wydawało się, że jest ok. Niestety po przyjechaniu pod blok zauważyłem , że płyn dalej ucieka(może troszkę wolniej).
Czy konieczna będzie wymiana całej tej końcówki czy może aż całej maglownicy? Bo może tłok ma już jakieś rysy przez które ten olej wycieka...
Wyciek oleju miał miejsce w siłowniku w maglownicy po lewej stronie samochodu - Powodem był zniszczony zimering uszczelniający tłok podczas pracy. Niestety nigdzie w sklepie nie można było dostac takowego, a za cała końcówkę wołali 350zł. W jednym sklepie sprzedawca zaryzykował i wyjął z kompletnego sam zimering. Po wymianie wydawało się, że jest ok. Niestety po przyjechaniu pod blok zauważyłem , że płyn dalej ucieka(może troszkę wolniej).
Czy konieczna będzie wymiana całej tej końcówki czy może aż całej maglownicy? Bo może tłok ma już jakieś rysy przez które ten olej wycieka...
-
pawela122
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4 LONG
- Opis: TDI
TYLKO DLA
INTELIGENTNYCH - Lokalizacja: Krosno
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
regeneracja maglownicy ok 400-500zł z kompletem uszczelniem i roczną gwarancją.
-
macinek89
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ok, dzięki za odpowiedź, ale mam problem z wyjęciem tej maglownicy, auto stoi na "kobyłkach" na kanale. Krzyżak i przewody od pompy odłączone. Sama maglownica odkręcona ale nie mam pojęcia jak ją z tamtąd wyciągnąc. W żadną ze stron się nie zmieści, myślałem, żeby lekko w jedną strone do oporu wysunąc i spróbowac w dół, ale przeszkadza drążek stabilizatora(?- łączy lewy i prawy wachacz). pomocy
-
macinek89
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak, odkręciłem. Maglownica wyjęta- odkręcone mocowanie drążka stabilizacyjnego i dzięki temu udało się w dół wyciągnąc... teraz regeneracja:)
-
macinek89
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Temat można zamknąc. Konieczna była wymiana obudowy maglownicy wraz z kompletem uszczelnien. Koszt całości w Pabianicach- 800pln.