Głośna skrzynia DQR, opiłki w oleju

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pagorek
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: multivan T4
Kontakt:

Głośna skrzynia DQR, opiłki w oleju

Nieprzeczytany post autor: pagorek »

Na początek , witam wszystkich użytkowników forum . Od 5-ciu lat jestem szczęśliwym posiadaczem Multivana AHY 2000 kupionym bezpośrednio od NIemca , przebieg 350 tys. z czego 200 tys. moje. Do tej pory bez problemów, może z wyjątkiem ustawienia rozrządu po wymianie.
a teraz do tematu:
Od pewnego czasu (2 miesiące) byłem przekonany,że łożysko do wymiany jednak w warsztacie okazało się , że łożyska ok, a hałas dobiega ze skrzyni, a olej w skrzyni po zlaniu srebrzysty, szczególnie po zamieszaniu lub przyłozeniu magnesu. Wymieniłem olej i trochę ciszej.
Co robić ?
wymieniać skrzynie na używkę? (może jakiś namiar na używkę z gwarancją),
naprawiać?(da się dobrze naprawić?może namiar na jakiś speców?)
naprawiać jak najszybciej, czy czekać, aż się rozleci?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Głośna skrzynia DQR, opiłki w oleju

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Słyszałem pochlebne opinie motor life (ceramizer) wlanym do skrzyni biegów, może warto spróbować? koszt to jakieś 60-70zł
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Re: Głośna skrzynia DQR, opiłki w oleju

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Jeżeli już ją słychać, to bym robił jak najszybciej, (żadne specyfiki nie zregenerują zużytych części, jedynie mogą przedłużyć żywotność sprawnych części, choć do skrzyni nie polecam dolewać żadnych specyfików, tylko olej taki jak ma być, który jest tak zaprojektowany, aby miał w sobie wszystko co potrzeba skrzynce), bo jak wałki dostaną dużych luzów to naprawa będzie kosztowna, a póki ją tylko słychać, a biegi w miarę chodzą, to naprawa zakończy się tylko na wymianie wszystkich łożysk i lepiej naprawiać swoją póki jest z czego robić, a niżeli szukać używki która może być w takim stanie jak twoja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”