Dobór tylnego mostu do wersji z ABS
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ceerpee
- Początkujący T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Syncro
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Dobór tylnego mostu do wersji z ABS
Cześć,
Niestety będę miał most do wymiany, obecny zaczął mocno huczeć. Obecny model to DUB bez blokady i ABS ale...
ABS'y w samochodzie mam, w okolicach tyłu mostu jest również wtyczka, prawdopodobnie do podłączenia czarnej skrzyneczki od wolnego koła (na zdjęciu). Prawdopodobnie ten DUB był dokładany i tutaj mam pytanie. Czy jak zamontuję teraz wersję DTY (z ABS, bez blokady) to powinno wszystko ładnie zadziałać?
Zastanawia mnie też czy to, że mam działające ABS'y w samochodzie w jakiś sposób wymusza też dobór mostu i czy jest tutaj jakaś zależność (czy np. ABS z samochodu jakoś "gryzie" się z ABS mostu)?
PS. jeżeli ktoś też posiada taki most na sprzedaż (z blokadą lub bez) to proszę o kontakt
Niestety będę miał most do wymiany, obecny zaczął mocno huczeć. Obecny model to DUB bez blokady i ABS ale...
ABS'y w samochodzie mam, w okolicach tyłu mostu jest również wtyczka, prawdopodobnie do podłączenia czarnej skrzyneczki od wolnego koła (na zdjęciu). Prawdopodobnie ten DUB był dokładany i tutaj mam pytanie. Czy jak zamontuję teraz wersję DTY (z ABS, bez blokady) to powinno wszystko ładnie zadziałać?
Zastanawia mnie też czy to, że mam działające ABS'y w samochodzie w jakiś sposób wymusza też dobór mostu i czy jest tutaj jakaś zależność (czy np. ABS z samochodu jakoś "gryzie" się z ABS mostu)?
PS. jeżeli ktoś też posiada taki most na sprzedaż (z blokadą lub bez) to proszę o kontakt
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2021, 10:32 przez ceerpee, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Dobór tylnego mostu do wersji z ABS
Bardzo słuszne pytanie, ja przypuszczam, że Wątkotfurca miał na myśli jakiś mechanizm ingerencji w dyfer tylnego mostu typu L(imited)S(lip)D(ifferential) bo znane mi ABSy są przy hamulcach
-
ceerpee
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Chodzi o czarną skrzyneczkę chyba od „wolnego koła”, potocznie mówi się na takie mosty ze to most z ABSem.
-
SP9RTN
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro long
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Czarna skrzyneczka na obudowie tylnego dyfra to zawór elektromagnetyczny, którego zadaniem jest podanie podciśnienia blokującego wolne koło.
Zawór ten sterowany jest sygnałem z pedału sprzęgła i pedału hamulca, przekaźniki sterujące umieszczone są za panelem regulacji ogrzewania.
Wolne koło znajduje się w obudowie tylnego dyfra i jest potrzebne, aby ABS nie głupiał.
Blokada wolnego koła jest potrzebna, aby napęd 4x4 działał do tyłu.
Tyle dowiedziałem się z internetów, bo moje T4 nie ma ABS (ale ma blokadę dyfra), co wcale mnie nie martwi <good>
Zawór ten sterowany jest sygnałem z pedału sprzęgła i pedału hamulca, przekaźniki sterujące umieszczone są za panelem regulacji ogrzewania.
Wolne koło znajduje się w obudowie tylnego dyfra i jest potrzebne, aby ABS nie głupiał.
Blokada wolnego koła jest potrzebna, aby napęd 4x4 działał do tyłu.
Tyle dowiedziałem się z internetów, bo moje T4 nie ma ABS (ale ma blokadę dyfra), co wcale mnie nie martwi <good>
-
ceerpee
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Siłownik taki jak na foto.
SP9RTN - dzięki wielkie za wyjaśnienie ale dziwne jest to, że mój obecny most DUB (bez tego siłownika) też przekazuje napęd przy cofaniu <09>.
SP9RTN - dzięki wielkie za wyjaśnienie ale dziwne jest to, że mój obecny most DUB (bez tego siłownika) też przekazuje napęd przy cofaniu <09>.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2021, 10:57 przez ceerpee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
W sumie to tak działa:ceerpee pisze:Siłownik taki jak na foto.
Wolne koło potrzebne jest przy wersjach z ABS-em, żeby nie glupiał, jak tu napisano.
Blokada wolnego koła potrzebna jest, aby napęd tylnej osi działał przy jeździe do tyłu, jest ona włączana elektrycznie sygnałem z włącznika biegu wstecznego i to jest taka skrzyneczka na górze mostu.
Wersje bez ABS-u tego nie potrzebują, bo napęd jest sprzęgnięty na stałe, zarówno przy jeździe do przodu, jak i do tyłu.
Przy okazji takie wersje nie mogą być holowane na takim wózku, który podczepia się pod przednie koła, chyba że te koła mają możliwość obrotu, bo ugotuje się sprzęgło wiskotyczne.
Wersje z ABS-em można tak holować, bo właśnie wolne koło to umożliwia.
Blokada mostu jest włączana podciśnieniowo tą czarną skrzyneczką umieszczoną na tylniej ścianie mostu.
A włącza to ta dźwigienka którą należy wyciągnąć na dole deski rozdzielczej.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Wszystko pomyliłeś.
Blokada dyferencjału to biała puszka na górze mostu. Czarna puszka z tyłu mostu którą widać po nachyleniu się pod auto to blokada wolnego koła.
Blokada dyferencjału to biała puszka na górze mostu. Czarna puszka z tyłu mostu którą widać po nachyleniu się pod auto to blokada wolnego koła.
-
BALONt4
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Jest możliwe ze t4 z 2002r 2.5 tdi abs z eds
Jest dyfer DUB bez tzw wolnego koła?
Jest dyfer DUB bez tzw wolnego koła?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Jeśli był oryginalnie abs to musi być wolne koło czyli czarna puszka z tyłu dyfra.
-
niszka
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Pokaże mi ktoś na zdjęciu albo lepiej opisze lokalizację tej dźwigienki?Jacek J pisze:A włącza to ta dźwigienka którą należy wyciągnąć na dole deski rozdzielczej.
EDIT: już do mnie dotarło, co nazwano dźwigienką :D sama w życiu bym tego tak nie określiła, ale fakt, nic lepszego też nie przychodzi mi na myśl.