Syncro - tylny most do remontu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: transpotrer
- Kontakt:
Syncro - tylny most do remontu.
Witam serdecznie wszystkich posiadaczy T4, jestem nowy zarejestrowanym na tym forum chociaż posty czytam od dawna. Posiadaczem T4 jestem do dawna i to kolejnego tym razem z napędem syncro bez blokady - 2,4D - 98r – long. Jest problem z hałasem dochodzącym z tylnego mostu, wcześniej nie było za bardzo słychać bo była zabudowa holenderska. Teraz przerabiam na wersję osobową, tył wypatroszyłem do gołej blachy i w czasie jazdy nie idzie rozmawiać przez telefon.
Mechanik sprawdził wszystkie podejrzane miejsca ze zdjęciem całkowitym wału – niewielka różnica. Olej spuszczony z mostu miał kolor srebrny. Diagnoza jaką postawił jednoznacznie to hałasuje tylny most, niestety odmówił podjęcia się remontu mostu.
Mam pytania do szanownego grona czy:
1. Remont mostu jest aż tak skomplikowany, wiem z innych postów na tym forum że mogą hałasować łożyska w tym moście, może coś jeszcze i czy można coś spieprzyć w czasie prac remontowych – na co zwrócić szczególną uwagę.
2. Nie znam historii posiadanego przeze mnie auta , ale podejrzewam że mógł być przerabiany, czyli np. zmieniane przełożenia tu czy tam. Test na podniesienie jednej strony samochodu i koła po obrotach stają mniej więcej w tym samym miejscu , nie wiem czy to jest dokładny i wiarygodny test. Jeżeli mechanik rozbierze tylny most czy na 100% sprawdzi czy przód z tyłam tak samo się kręcą.
PS. Przepraszam że tak się rozpisałem, liczę na cenne podpowiedzi.
Spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Mechanik sprawdził wszystkie podejrzane miejsca ze zdjęciem całkowitym wału – niewielka różnica. Olej spuszczony z mostu miał kolor srebrny. Diagnoza jaką postawił jednoznacznie to hałasuje tylny most, niestety odmówił podjęcia się remontu mostu.
Mam pytania do szanownego grona czy:
1. Remont mostu jest aż tak skomplikowany, wiem z innych postów na tym forum że mogą hałasować łożyska w tym moście, może coś jeszcze i czy można coś spieprzyć w czasie prac remontowych – na co zwrócić szczególną uwagę.
2. Nie znam historii posiadanego przeze mnie auta , ale podejrzewam że mógł być przerabiany, czyli np. zmieniane przełożenia tu czy tam. Test na podniesienie jednej strony samochodu i koła po obrotach stają mniej więcej w tym samym miejscu , nie wiem czy to jest dokładny i wiarygodny test. Jeżeli mechanik rozbierze tylny most czy na 100% sprawdzi czy przód z tyłam tak samo się kręcą.
PS. Przepraszam że tak się rozpisałem, liczę na cenne podpowiedzi.
Spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Syncro - tylny most do remontu.
Syncro nie znam, natomiast 20 lat miałem UAZa i równolegle 2 Polonezy wiec zmostnami jestem zakolegowany i twierdze, że umiejętność regulacji mostów napędowych jest w zaniku, skoro zanikają pojazdy w nie wyposażone. Skoro jednak to most to znajdź warsztat, który robi tylko mosty, choć nie jest to proste. W samochodach bardziej popularnych od Syncro, np. Polonezach szuka sie sprawnego mostu a nie naprawia. Zwykle mosty, a ściślej ich przekładnie główne wyją jak sa napędzane, wiec jak u Ciebie most wyje nawet bez wału to brzmi to dziwnie albo w środku jakaś totalna ruina.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Jęzeli brak jest wygłuszenia to wcale się nie dziwię ze jest głośno, w żukach o nysach potrafiło byc tak głośno ze ciężko było nozmawiać siedząc na przeciwko siebie.
Wypłucz most i zalej nowym olejem, ja dolałbym do niego jeszcze specyfik do regeneracji oczywiście polski.
Jeżeli to nie pomoże to remont.
Wypłucz most i zalej nowym olejem, ja dolałbym do niego jeszcze specyfik do regeneracji oczywiście polski.
Jeżeli to nie pomoże to remont.
-
Michalman
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Upewnij się, czy nie wyje łożysko na półosi. U mnie po wymianie łożyska nastała cisza. Natomiast jeżeli rzeczywiście sypie sie most to na twoim miejscu rozważyłbym opcję przeróbki na wyłącznie przednionapędowca.
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Pisales ze mechanik sciagnol wal,a polosie tylne tez zdemontowal?.Mialem kiedys syncro tylne lozysko w kole tak wylo ze tez myslalem ze to tylny most,po wymianie tylnego lozyska wzystko wrocilo do normy.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Z tą p[odpowiedzią to poleciałeś sobie po bandzie!! takie rady to nie na tym forum!! tu pomagamy i naprawiamy a nie psujemy,Michalman pisze:Upewnij się, czy nie wyje łożysko na półosi. U mnie po wymianie łożyska nastała cisza. Natomiast jeżeli rzeczywiście sypie sie most to na twoim miejscu rozważyłbym opcję przeróbki na wyłącznie przednionapędowca.
Co do mostu to z regulacją nie ma większych problemów, jedź do warsztatu który naprawia dostawczaki, tam czesto sie sypią mosty i trzeba to robić,
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi trafione lub mniej trafione. Z pewnością chwilowy brak wygłuszenia na podłodze i bokach dodatkowo potęgują ten hałas, jednakże jako że jednocześnie używam w pracy samochodów terenowych nie jest aż tak głośno gdzie opony to MT-ki. Przerobiony na jedno napędowy to on jest w tej chwili , bez wału, ja niestety potrzebuję 4x4.
Chodzi mi tylko o to czy w tym moście bez ABS i Blokady są jakieś haczyki o których przeciętny mechanik rzadko robiący 4x4 może nie wiedzieć? Rumcajs
Ps. olej zmieniony na nówkę i nic się nie poprawiło.
Chodzi mi tylko o to czy w tym moście bez ABS i Blokady są jakieś haczyki o których przeciętny mechanik rzadko robiący 4x4 może nie wiedzieć? Rumcajs
Ps. olej zmieniony na nówkę i nic się nie poprawiło.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2016, 12:34 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort.
Powód: ort.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Zanim zaczniesz wyjmować i rozbierać dyfer, sprawdź łożyska w kołach. Bo jeśli już zdjąłeś wał i dyfer kręci się na luzie, to hałas powinien zniknąć lub przynajmniej być znacznie mniejszy niż poprzednio.
Sprawdź też jakie są luzy na dyfrze. No i jeszcze jedno - podnieś jedno tylne koło i kręć, słuchając jakie dochodzą z dyfra /lub łożyska/ odgłosy.
Sprawdź też jakie są luzy na dyfrze. No i jeszcze jedno - podnieś jedno tylne koło i kręć, słuchając jakie dochodzą z dyfra /lub łożyska/ odgłosy.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Po odpięciu wału troszkę może jak by ciszej, łożyska sprawdzone są OK. Ale jeszcze raz nie zaszkodzi posłuchać.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
witam ponownie - po drugiej diagnozie drugiego mechanika na 100% most do remontu lub bardziej do podmiany na używany podobno będzie taniej. Proszę o podpowiedz w którym miejscu na moście jest jego typ lub jakieś oznaczenie po którym można go zidentyfikować lub może po jakiś dokumentach np - VIN. T4 jest z 98r 2,4D Long , bez blokady i bez ABS, skrzynia biegów DQQ znalazłem taką naklejkę w dokumentach fabrycznych tego samochodu , jest tam jeszcze kupa innych symboli których nie rozumiem, w poprzedniej T4 taką naklejkę miałem przyklejoną do dekla od bezpieczników niestety w tym ktoś skubną ten dekiel. Jeszcze jedno pytanie czy to prawda że praktycznie każdy most można założyć i będzie pasował , że one tylko dzielą się na - z blokadą , bez blokady i jeszcze te z ABS. Rzecz jasna jak ktoś by miał na zbyciu to jestem zainteresowany. tel 600 27 30 51 rumcajs z góry dziękuje i liczę na rychłe podpowiedzi
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie można, musi być z przełożeniem pasującym do skrzyni biegów. Inaczej albo jedno albo drugie zmieli.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
więc jak to wszystko dopasować co trzeba wiedzieć, typ mostu, typ skrzyni czy coś jeszcze i gdzie tego szukać .
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Czy tylny most w Syncro ma półosie odciążone? Bo jak tak to wyjmij je i zobacz czy dalej huczy
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
witam - półosie były odpięte i przy obracaniu wyczuwalne przeskoki i blokowanie się czegoś w przekładni mostu. tak że poszukuje używki w dobrym stanie, dla pewności zostanie jeszcze rozebrany dyfer by sprowadzić jakie jest przełożenie.
czy od benzyny 2,5l będzie pasował most? za linki dziękuje przydadzą się. I jeszcze jedno pytanie skoro będę wymieniał most a mam w tej chwili bez blokady to czy można założyć z blokadą i czy będzie pasował, blokada by się przydała. jak będę wiedział o przełożeniu w moście to zamieszczę te dane może ktoś coś podpowie. <01>
czy od benzyny 2,5l będzie pasował most? za linki dziękuje przydadzą się. I jeszcze jedno pytanie skoro będę wymieniał most a mam w tej chwili bez blokady to czy można założyć z blokadą i czy będzie pasował, blokada by się przydała. jak będę wiedział o przełożeniu w moście to zamieszczę te dane może ktoś coś podpowie. <01>
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: westfalia
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Wszystkie mosty mają takie same przełożenia. Różnią się tylko tym że mają blokadę lub nie i są do samochodów z abs lub nie. Proponuję poszukać mostu od sharana. Te same przełożenia i ten sam odlew obudowy, tylko trzeba dorobić kilka gwintów, bo jest inne mocowanie. Są tańsze i powinny być w lepszym stanie / lżejsze auto i mniejsze prawdopodobieństwo, że było katowane w ciężkim terenie/.
http://allegro.pl/most-tylny-2-8-galaxy ... 49636.html
http://allegro.pl/sharan-galaxy-2-8-vr- ... 26456.html
http://allegro.pl/vw-sharan-dyferencjal ... 06337.html
Nie będziesz miał blokady, ale będzie wolne koło do abs. Możesz wykorzystać i podłaczyć lub zblokować.
http://allegro.pl/most-tylny-2-8-galaxy ... 49636.html
http://allegro.pl/sharan-galaxy-2-8-vr- ... 26456.html
http://allegro.pl/vw-sharan-dyferencjal ... 06337.html
Nie będziesz miał blokady, ale będzie wolne koło do abs. Możesz wykorzystać i podłaczyć lub zblokować.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Faktycznie te mosty od sharana są w kuszącej cenie, myślę jednak że różnica w cenie szybko zniknie w kieszeni mechanika za przystosowanie go do T4 , a mi zostanie nie oryginalna cześć w samochodzie. Co do typów mostów to widzę że są wielkie rozbieżności w podpowiedziach jak i wpisach na innych postach . To jak to w końcu jest z tymi mostami są 3 typy - bez blokady , z blokada i te z ABS czy jest inaczej ????????? <szok> Jak by udało się na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć to wielu posiadaczom T4 syncro z niepokojącymi odgłosami dochodzącymi z tylnej części samochodu ukoiło by stargane nerwy bo w końcu wiedzieli by czego mają szukać na szrotach.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
z tego co tu pokazuje http://www.partsbase.org/vw/transporter ... nal-drive/ faktycznie mosty mają takie same przełożenie
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: westfalia
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja wstawiłem most od sharana 3 lata temu i przejechałem na nim kawał Europy /Grecja, Portugalia/. Adaptację oczywiście zrobiłem sam i różnica w cenie nie zniknęła w kieszeni mechanika. Z tego co pamiętam trzeba było 2 otwory nagwintować i 2 rozwiercić i nagwintować żeby przykręcić łapy z t4.
-
rumcajsy
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jakiś czas trwało zanim zabrałem się za ten most. Po wyjecie mostu i półosi z samochodu odzyskałem słuch, teraz w czasie jazdy słychać tylko szum opon i pracę silnika <wink> . Dyfra jeszcze nie rozbierałem ale czuć w czasie obracania za wisko wyraźny nie regularny opór i zacinanie się. Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia mojego mostu, na jednym zdjęciu widać napisy - AT SPD 02D525053.
Na linku podanym przez kolegę „ zyraza” – dzięki za ciekawy link, faktycznie w tych wszystkich wykazach części składowych powtarza się przełożenie - 17/27 – zarówno w moście jak i na wyjściu ze skrzyni biegów. Pojawiają się tam oznaczenia różnych typów mostów jak - DFB, DFC, CZT, CZU, DTZ, DUA. Domyślam się że oznaczenie SPD jest właśnie oznaczeniem mojego mostu – niestety nie ma go w wykazie na powyższym linku, może nie są tam wszystkie wymienione - wie ktoś coś na ten temat ????
Moje pytanie do osób które zmieniały mosty czy faktycznie wszystkie maja takie same przełożenie i bez obaw można stosować każdy – sprany most bez ograniczeń. <01> jeżeli tak to z chęcią założył bym teraz most z blokadą. Czy ich wymiary , rozstaw łap , szerokość , wysokość i wszelkie podłączenia będą pasować. Proszę o trafne podpowiedzi poparte faktami, z góry dziękuję.
Na linku podanym przez kolegę „ zyraza” – dzięki za ciekawy link, faktycznie w tych wszystkich wykazach części składowych powtarza się przełożenie - 17/27 – zarówno w moście jak i na wyjściu ze skrzyni biegów. Pojawiają się tam oznaczenia różnych typów mostów jak - DFB, DFC, CZT, CZU, DTZ, DUA. Domyślam się że oznaczenie SPD jest właśnie oznaczeniem mojego mostu – niestety nie ma go w wykazie na powyższym linku, może nie są tam wszystkie wymienione - wie ktoś coś na ten temat ????
Moje pytanie do osób które zmieniały mosty czy faktycznie wszystkie maja takie same przełożenie i bez obaw można stosować każdy – sprany most bez ograniczeń. <01> jeżeli tak to z chęcią założył bym teraz most z blokadą. Czy ich wymiary , rozstaw łap , szerokość , wysokość i wszelkie podłączenia będą pasować. Proszę o trafne podpowiedzi poparte faktami, z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
złomek
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Auto: Transporter syncro
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam, wybudowałem most z swojego T4, w moście są wyczuwalne luzy. Ktoś naprawia te mosty czy jedynie wymiana na inny sprawny ?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Naprawiają. Niestety nikogo nie polecę. Łożyska w oryginale bardzo drogie. Ale skf ma w miarę zamiennik. Też mam jeden do remontu ale odwlekam i odwlekam :)