Pytanie o prowadzenie samochodu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Pytanie o prowadzenie samochodu
Witam.
Mam pytanie jak w temacie, mam takie wrażenie że moja Caravelle jest dosyć czuła na drogę tzn. wszelkie kolejny, nawet niewielkie, pochylenie drogi od razu idzie na kierownice. Czy to normalne, czy szukać problemu, regulować?
Druga sprawa, a może właśnie pierwsza, to samochód ściąga w prawo, nie mocno ale odczuwalnie. Ostatnio po zmianie opon na nowe problem zmniejszył się ale nadal jest. Ciśnienie sprawdziłem.
Odczucie jest takie że bardziej zależy to od drogi, ale nigdy nie miałem tak żeby przez 60 kilometrów nie można było puścić kierownicy, bo ściąga samochód.
Zbieżność była ustawiana we wrześniu, ale na starych, zniszczonych oponach.
Czy jeszcze raz ustawiać zbieżność, co sprawdzać w zawieszeniu?
Pozdrawiam.
Mam pytanie jak w temacie, mam takie wrażenie że moja Caravelle jest dosyć czuła na drogę tzn. wszelkie kolejny, nawet niewielkie, pochylenie drogi od razu idzie na kierownice. Czy to normalne, czy szukać problemu, regulować?
Druga sprawa, a może właśnie pierwsza, to samochód ściąga w prawo, nie mocno ale odczuwalnie. Ostatnio po zmianie opon na nowe problem zmniejszył się ale nadal jest. Ciśnienie sprawdziłem.
Odczucie jest takie że bardziej zależy to od drogi, ale nigdy nie miałem tak żeby przez 60 kilometrów nie można było puścić kierownicy, bo ściąga samochód.
Zbieżność była ustawiana we wrześniu, ale na starych, zniszczonych oponach.
Czy jeszcze raz ustawiać zbieżność, co sprawdzać w zawieszeniu?
Pozdrawiam.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o prowadzenie samochodu
Ustaw pełną geometrię, zbieżność to za mało w t4, jeszcze jest kąt wsz i kąt pochylenia kół
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Do tego u kogoś kto ma o tym pojęcie, mi geometrie dopiero w trzecim warsztacie ustawili porządnie i przestało ściągać.W dwóch pierwszych rozkładali ręce twierdząc, że mam uszkodzony samochód - co oczywiście też jest możliwe.Probe041 pisze:Ustaw pełną geometrię
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A to prawda, ja ostatnio u "fachofcuff" w jetroniku 3 razy ustawiałem haha
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Bo przy ustawianiu geometrii w t4 podczas wybierania modelu w programie diagnostycznym powinno ustawić się grupę do ktorej dany egzemplarz przynależy , tych grup jest kilkanaście , odczytuje się to podobno z tabliczki znamionowej do ktorej grupy dany egzemplarz przynależy. Jak ktoś złą grupę ustawi to mu złe wartości wskocza i pomimo że urządzenie pokaże mu iż wartości są w zakresie tolerancji to mogą się znacznie różnić od prawidlowych. Wiem bo przerabialem to na urządzeniu Hunter i ich oprogramowaniem gdzie chyba 8 albo 9 grup wyskakuje t4 i trzeba wybrać odpowiednią do prawidlowych ustawień regulacyjnych. Mało kto wogole zwraca an to uwage i dlatego malo kto jest w stanie dobrze ustawić geometrie w t4...
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Dzięki wielkie za pomoc,
niestety dopiero dzisiaj zajrzałem na forum, teraz muszę pogadać z moim mechanikiem,
dodam że problem jest bardziej zauważalny przy obciążeniu.
Jak jadę sam to prawie jest OK, ale jak jechałem w 8 osób dorosłych to ściąganie jest silniejsze.
Jeszcze raz dzięki.
niestety dopiero dzisiaj zajrzałem na forum, teraz muszę pogadać z moim mechanikiem,
dodam że problem jest bardziej zauważalny przy obciążeniu.
Jak jadę sam to prawie jest OK, ale jak jechałem w 8 osób dorosłych to ściąganie jest silniejsze.
Jeszcze raz dzięki.