Grzejnik turystyczny na wkłady parafinowe
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Leska
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Grzejnik turystyczny na wkłady parafinowe
Witam czy ktoś z kolegów spotkał się z grzejnikiem turystycznym na wkłady parafinowe, które ostatnio pojawiły się w sprzedaży w internecie. Czy to jest bezpieczne?
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Re: Grzejnik turystyczny na wkłady parafinowe
Kolego wydajność energetyczna jest znikoma, daruj sobie go, lub zrób sam z dużej puszki, 70 zl za to, to przesada. Zerknij tu http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... rder=p&p=2
W tych pieniądzach a nawet mniej masz duży wybór, na butle najtaniej, kartusze na długo niestarczą ale mają niektóre opcje podpięcia pod butle, a tę skrzynkę sobie daruj
Ps. w żuku grzałem słoneczkiem w największe mrozy i było gorąco
W tych pieniądzach a nawet mniej masz duży wybór, na butle najtaniej, kartusze na długo niestarczą ale mają niektóre opcje podpięcia pod butle, a tę skrzynkę sobie daruj
Ps. w żuku grzałem słoneczkiem w największe mrozy i było gorąco
-
cezarypl
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: z Plejad
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 14 razy
- Kontakt:
Propan-butan to bardzo niebezpieczne podgrzewanie, można zasnąć na wieki.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Nie tyle sam gaz co konstrukcja pieca. Są przecież piecyki z zamkniętą komorą spalania w przyczepach np. Carver, Truma.
Zaleca się, aby dogrzewający się wszelkiej maści promiennikami gazowymi posiadali przy sobie dowód osobisty z w miarę aktualnym zdjęciem <smile>
Zaleca się, aby dogrzewający się wszelkiej maści promiennikami gazowymi posiadali przy sobie dowód osobisty z w miarę aktualnym zdjęciem <smile>
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Takie piecyki gazowe w przyczepach czy na jachtach mają płomień zabezpieczony i mają komin do wylotu spalin. Więc zainstalowanie takiego urządzenia w samochodzie może być trudne, a na pewno drogie. Jednak grzanie promiennikiem gazowym czy takim "grzejnikiem parafinowym" to nie tylko niebezpieczeństwo pożaru, ale też możliwość zatrucia spalinami. Więc podwójnie odradzam.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kolego, napisz proszę , do czego ma Ci służyć grzejnik ?
Czy do ogrzania , czy do spania ?
Gaz, zabija podobno silniki <01>
Czy do ogrzania , czy do spania ?
Gaz, zabija podobno silniki <01>
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Niebezpieczeństwo nie tylko pożaru i zatrucia spalinami, ale także zużycia przez grzejnik tlenu z powietrza i uduszenie.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Niech autor watku wypowie sie do czego mu jest potrzebny, bo Pani w kiosku ruchu dostanie zawłau ze zatruje się gazem
-
Leska
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Bardzo często podróżujemy busem i w nim śpimy. Zdarza się, że czasami będąc na rowerach czy pieszych wycieczkach człowiek zmarznie lub zmoknie. Raczej nie odpalamy silnika żeby ogrzać wnętrze (brak ogrzewania postojowego) ze względu na innych użytkowników kempingu. Dlatego zwróciłem uwagę na grzejnik na wkłady parafinowe.
Nie zamierzam stosować tego grzejnika podczas snu.
Nie zamierzam stosować tego grzejnika podczas snu.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Do ogrzania to właśnie polecam słoneczko, jak pisałem wcześniej kiedyś w żuku zawsze grzaliśmy się nim przy minus 10 stopniach w środku siedziało się w krótkim rękawku, możesz poszukać grzejnik na wkłady drożnej wynosi a wkład na długo nie wystarcza, w tym linku wyżej są oba. bardziej polecam ten grzejnik na wkłady ale z końcówką na butle bo i do kuchenki gazowej nada się a możesz też postawić na stolik. Co do nocy do dobry śpiwór ale taki co temperatura do minus paru stopni co najmniej ja mam profi 1
https://www.google.pl/search?q=%C5%9Bpi ... K2D-8LY%3D
z kapturem przegrodą i ściągaczami wystaje tylko nos i nawet przy minus 3 w namiocie nie zmarzłem. Śpiwory można łączyć ze sobą ale wtedy jest zimniej, więc tylko w cieplejsze miesiące ( oczywiście jeden prawy drugi lewy ), do tego bielizna termoaktywna polecam firmy NORDE taką posiadam i jestem zadowolony już drugi rok, jeżeli chodzi o grzanie to ja mam zawsze czajnik więc żonie grzeję wodę i wlewam do termoforu, można do butelki szklanej po piwie grolsch maja takie zamknięcia ilub do plasikowej ale uważnej bo się skurczy i do śpiworka. Pamiętaj że śpiwór nie grzeje musicie położyć się już zagrzani a więc i gorąca herbata i termos na noc na wszelki wypadek. Możesz też zakupić ogrzewacze ZIPPO na paliwo podpalasz i wkładasz do kieszeni lub do śpiworka w nogi, szybko się rozgrzewa i nie bój się go używać to nie powoduje pożarów, koszt ok 100 zł sztuka ale podczas spaceru jak zmarzniecie też się przyda.
Jahttps://www.google.pl/search?q=zippo+wk%C5%82ad ... o+r%C4%85k
Zawsze uchylam lekko okno czy to lato czy zima, zakupiłem sobie owiewki więc jak uchylę centymetr czy dwa to nie widać tego i robię to zawsze oddychając tez spalamy tlen
Koledzy pisali tu aby nie stosować gazu w nocy, tez podpisuję się pod tym i nie chodzi tu tylko o gaz ale robi się po rozłożeniu łóżka naprawdę mało miejsca i łyżko może się zapalić lub gdy przewracając się coś zrzucisz na grzejnik. Więc jeżeli grzać to nie śpiąc. Życzymy Wam gorących podróży, ja i moja żona, tez jeździmy rowerami już od marca turystycznie nawet po 80 km i chodzimy na spacery po ok 30 km. Szkoda że nie mieszkacie bliżej , tutaj kogoś wyrwać z domu na wędrówkę to koszmar.
To chyba tyle, W razie czego służę pomocą
Pozdrawiam
https://www.google.pl/search?q=%C5%9Bpi ... K2D-8LY%3D
z kapturem przegrodą i ściągaczami wystaje tylko nos i nawet przy minus 3 w namiocie nie zmarzłem. Śpiwory można łączyć ze sobą ale wtedy jest zimniej, więc tylko w cieplejsze miesiące ( oczywiście jeden prawy drugi lewy ), do tego bielizna termoaktywna polecam firmy NORDE taką posiadam i jestem zadowolony już drugi rok, jeżeli chodzi o grzanie to ja mam zawsze czajnik więc żonie grzeję wodę i wlewam do termoforu, można do butelki szklanej po piwie grolsch maja takie zamknięcia ilub do plasikowej ale uważnej bo się skurczy i do śpiworka. Pamiętaj że śpiwór nie grzeje musicie położyć się już zagrzani a więc i gorąca herbata i termos na noc na wszelki wypadek. Możesz też zakupić ogrzewacze ZIPPO na paliwo podpalasz i wkładasz do kieszeni lub do śpiworka w nogi, szybko się rozgrzewa i nie bój się go używać to nie powoduje pożarów, koszt ok 100 zł sztuka ale podczas spaceru jak zmarzniecie też się przyda.
Jahttps://www.google.pl/search?q=zippo+wk%C5%82ad ... o+r%C4%85k
Zawsze uchylam lekko okno czy to lato czy zima, zakupiłem sobie owiewki więc jak uchylę centymetr czy dwa to nie widać tego i robię to zawsze oddychając tez spalamy tlen
Koledzy pisali tu aby nie stosować gazu w nocy, tez podpisuję się pod tym i nie chodzi tu tylko o gaz ale robi się po rozłożeniu łóżka naprawdę mało miejsca i łyżko może się zapalić lub gdy przewracając się coś zrzucisz na grzejnik. Więc jeżeli grzać to nie śpiąc. Życzymy Wam gorących podróży, ja i moja żona, tez jeździmy rowerami już od marca turystycznie nawet po 80 km i chodzimy na spacery po ok 30 km. Szkoda że nie mieszkacie bliżej , tutaj kogoś wyrwać z domu na wędrówkę to koszmar.
To chyba tyle, W razie czego służę pomocą
Pozdrawiam
-
Leska
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No właśnie pod koniec czerwca pojechaliśmy w góry i temperatura w dzień i w nocy nie przekraczała 8 stopni. Ze spaniem nie było problemu mamy kołderkę termo i jest ok. A o tym promienniku pomyślę - będzie dobrym rozwiązaniem. A jeśli chodzi o owiewki to są bardzo przydatne - też nabyłem na szrocie dwie szt. po 5,0 zł i nie wyobrażam sobie teraz ich nie mieć. Busa kupiliśmy tylko do takich podróży - jest to nasza pasją. Śpimy w aucie często na parkingach z rowerami w środku ( stoją w poprzek bez przednich kół z tyłu za łóżkiem). Każdy wolny wekend to wyjazd - obowiązkowo. Na przełomie sierpnia i września objechaliśmy (co tydzień) etapami wszystkie miejscowości wzdłuż wybrzeża Bałtyku od Rowów do Świnoujścia. Pogoda była wspaniała i było ciepło. Myślę, że właśnie tu możemy wymieniać się swoimi doświadczeniami. Marzy nam się wypad nad Adriatyk ale 3000 km budzi w nas pewne obawy. Dziękuje za rady i życzę udanych wypadów busowo - pieszo - rowerowych.