Wyciek oleju i brak płynu????

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
olafg
Początkujący T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Wyciek oleju i brak płynu????

Nieprzeczytany post autor: olafg »

Pytanie zrobiłem 500km autostradą 120-130 stała prędkość. Dojechałem pod dom i zaświeciła się lampka że jest mało płynu. Zgasiłem - pod autem było z litr oleju, płynu brak. Nie wiem którędy ten olej wywaliło bo obryzgany był alternator i okolice chłodnicy, zbiorniczek wyrównawczy, okolice paska od pompy wtryskowej, kałuża oleju na pokrywie zaworów.

Moi mechanicy zdjęli głowę i nie wiedzą skąd ten olej wyleciał.Głowica po demontażu widać że spawana i chyba pęknięta. Jak wjeżdżałem na lawetę to auto normalnie odpaliło. Po wlewaniu wody do zbiorniczka woda leciała od razu do miski olejowej - wlałem 2 litry oleju i 3 litry wody i na bagnecie już widać było i olej i wodę?
??????????????????????????????
Ikis
Forumowicz T4

11
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 10 razy
Kontakt:

Re: Wyciek oleju i brak płynu????

Nieprzeczytany post autor: Ikis »

Wg danych V-max dla 2,4 to 134 - 139 km/h jadąc więc 120-130 przez 500 km mogło rozpaść Ci się "wszystko" od bloku silnika (pęknięte kanały wodne co sugeruje szybki przelew wody do miski) wg mnie nawet nie ma sensu naprawianie tego silnika...
woj250
Forumowicz T4

11
Tematy: 21
Model:
Auto: caravelle
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: woj250 »

Mechanicy zdjęli głowice i nie wiedzą skąd olej wyleciał? Głowica CHYBA pęknięta? Bez obrazy ale pierwsze co bym zrobił to zmienił mechanika.
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Trzeba było najpierw umyć silnik odpalić i poszukać wycieku .
olafg
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

Do chłopaków mam zaufanie - od 8lat razem robimy różne rzeczy włącznie z przekładkami silników w BMW do driftu, robią instalacje turbo itp.
Sytuacja wygląda następująco - blok cały, uszczelka była wydmuchana, głowica odebrana z warsztatu - sprawdzana na szczelność, splanowana. Jutro pojutrze montaż na nowych śrubach, nowy rozrząd i zobaczymy co i jak bo za 10 dni jadę do Chorwacji. Co do V max faktycznie fabrycznie 134-139. Generalnie starałem się nie przekraczać 120 ale 130 się czasem przy wyprzedzaniu zdażyło i nie był to max możliwości.
Po wytarciu silnika nie było wycieków - samochód odpalał ale nie chcieliśmy żeby chodził na tej mieszance wody i oleju.
Czekam na jakieś sugestie skąd ten olej mógł wylecieć (bagnetem?, między głową a blokiem?)
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Załóż sobie szybszą piątkę
olafg
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

Dodam może że silnik, który teraz mam kupiłem z palety - poprzedni wywalił korbę bokiem:(
A więc tak - głowica była wcześniej spawana ale udało się ją uratować - splanowana sprawdzona na szczelność (jako przyczynę podali przegrzanie). Wyciek okazał się bagnetem i z chłodnicy, która się rozszczelniła pod wpływem dużego ciśnienia i oleju w układzie.
Podsumowując wymieniona uszczelka głowy, śruby głowy, przy okazji rozrząd i pasek pompy, nowa chłodnica, czujnik temperatury, układ wypłukany kilkakrotnie chemią żeby pozbyć się oleju, nowy olej, 2 wtryski lały (dymił na biało), uszczelniona pompa wtryskowa.
Za całość zapłaciłem równo 2 tysie i auto śmiga ( na razie 200km już zrobiłem:) mam nadzieję że zrobi kolejne kilkaset tysięcy:) Na szafie mam 400tys.
cybkryst
Aktywny T4

14
Tematy: 3
Model:
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

olafg pisze:
Za całość zapłaciłem równo 2 tysie i auto śmiga ( na razie 200km już zrobiłem:) mam nadzieję że zrobi kolejne kilkaset tysięcy:) Na szafie mam 400tys.
<01> Jesteś niepoprawnym optymistą <09>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”