2.5 tdi Acv skrzynia Afk dziwny stuk..
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4 multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
2.5 tdi Acv skrzynia Afk dziwny stuk..
Witam, potrzebuje porady mam 2.5 tdi acv 102 km skrzynię afk. Od wczoraj pojawiły się dziwne dzwięki, mianowice podczas ruszania (nie zawsze raz na kilka ruszeń ) i podczas jazdy jak dodam gazu i odpuszczę (też nie zawsze ) - słychać takie metaliczne uderzenie (nie za mocne - szarpnięcia nie ma jakby kliknięcie metaliczne przegubu , sprawdziłem przeguby są w porządku, dwumasa też wydaje mi się w porządku, rusza płynnie na wolnych cicho , podczas jazdy też cicho. Jest tak jakby pyknięcie przegubu. Na skręconych kołach muszę jeszcze jutro sparawdzić ... Olej ok. Co mam sprawdzić ? poduszki , zawieszenie ? Po doznaniach z ostatniej skrzyni mam wrażenie że to nie jest luz na mechanizmie różnicowym... Dzisiaj jeszcze pospawałem taką osłonę na wydechu przy maglownicy - dawała lekkie stuki ale to nie to ... po za tym skrzynia cicha biegi wchodzą płynnie bez oporów... nie szumi nie szarpie ...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 tdi Acv skrzynia Afk dziwny stuk..
Zobacz frez na długiej półosi, musisz ją ze skrzyni wyciągnąć
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4 multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Walka trwa... następne co zauwazyłem:
1. Wciśnięte sprzęgło nie wpływa na dzwięki.
2. Dopiero jak się samochód rozgrzeje tak z 30 km - zaczyna się cyrk.
3. Zauważyłem brak 2 gum na wydechu , tej pod środkowej pod dzwiami bocznymi i tej bliżej silnika, mam podejrzenie że to może jednak wydech w jakiś rezonans wpada i o nadwozie stuka w okolicy skrzyni/silnika? -
szukam dalej sprawdzę to półoś...
1. Wciśnięte sprzęgło nie wpływa na dzwięki.
2. Dopiero jak się samochód rozgrzeje tak z 30 km - zaczyna się cyrk.
3. Zauważyłem brak 2 gum na wydechu , tej pod środkowej pod dzwiami bocznymi i tej bliżej silnika, mam podejrzenie że to może jednak wydech w jakiś rezonans wpada i o nadwozie stuka w okolicy skrzyni/silnika? -
szukam dalej sprawdzę to półoś...
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Co to "łyżwa"?rafwlkp pisze:Poduszka skrzyni oraz dolna 'łyżwa' sprawdzona?
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Miałem cos podobnego w 02G obys nie miał tego problemu co ja ;/
podczas jazdy wolno ciche stuki podczas szybszej ok 50-80 głośniej,podczas przyspieszania i zwalniania głosne stuki,podczas jazdy płynnej ciche stuki, problem- uszkodzona satelita w koszu, jedna z 4 satelit miała delikatnie ukruszony 1 ząb niby niewiele ubytku(to wysyarczy zeby skrzynia tak kołatała) oczywiście sam sie pewnie odłamał w momencie kiedy zaczeły sie stuki,czesci tego zęba znalazłem na dnie skrzyni,po wymianie 4 satelit z innej skrzyni problem zniknął+ oryginalna otulina po której sie ślizgają satelity w serwisie chyba 5 czy 10 zł juz dawno było nie pamietam ale grosze..
podczas jazdy wolno ciche stuki podczas szybszej ok 50-80 głośniej,podczas przyspieszania i zwalniania głosne stuki,podczas jazdy płynnej ciche stuki, problem- uszkodzona satelita w koszu, jedna z 4 satelit miała delikatnie ukruszony 1 ząb niby niewiele ubytku(to wysyarczy zeby skrzynia tak kołatała) oczywiście sam sie pewnie odłamał w momencie kiedy zaczeły sie stuki,czesci tego zęba znalazłem na dnie skrzyni,po wymianie 4 satelit z innej skrzyni problem zniknął+ oryginalna otulina po której sie ślizgają satelity w serwisie chyba 5 czy 10 zł juz dawno było nie pamietam ale grosze..
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Też tak myślę.chajny pisze:Miałem cos podobnego w 02G obys nie miał tego problemu co ja ;/
Teflonowa otulina, to teraz koszt rzędu ok. 60 zł, a komplet satelit 650 zł ASO W-w (i to wszystko do skrzyni AFK, bo miałem taką samą) <38>
U mnie wprawdzie nie było stuków, ale drążek zmiany biegów ruszał się na 3 biegu przód tył (przy dodawaniu i odejmowaniu gazu) oraz trochę głośniej skrzynia pracowała na postoju.