Docieranie diesla 2,4d po remoncie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: Docieranie diesla 2,4d po remoncie
Tu nie chodzi o oczernianie, czy o sprzedawanie silnika. Chodzi o to, żebyś nie wyobrażał sobie, że ten silnik będzie jak z fabryki i abyś nie brał sobie słów tego Pana jak wyroczni. Mieszkam we Wrocławiu i znam już go trochę.
Co do silnika, to dopóki nie odpalisz, to się nie przekonasz. Nie ma co gdybać. Trzymam kciuki za to żeby był dobry. Ja bym nie zalewał mineralem silnika po remoncie choćby z tego powodu aby sprawdzić, czy wszystkie uszczelniacze są zrobione ok i czy jest dobrze poskładany. Wiadomo, że 15w40 jest bardziej lepki i nie będzie tak wyciekał jak syntetyk czy półsyntetyk. Dla mnie bez sensu zamulać silnik po remoncie olejem do wyeksploatowanych motorów. Po to jest forum, aby wymieniać się doświadczeniami i prowadzić dyskusje. My możemy Ci radzić, ale wyboru musisz zawsze dokonać sam.
Co do silnika, to dopóki nie odpalisz, to się nie przekonasz. Nie ma co gdybać. Trzymam kciuki za to żeby był dobry. Ja bym nie zalewał mineralem silnika po remoncie choćby z tego powodu aby sprawdzić, czy wszystkie uszczelniacze są zrobione ok i czy jest dobrze poskładany. Wiadomo, że 15w40 jest bardziej lepki i nie będzie tak wyciekał jak syntetyk czy półsyntetyk. Dla mnie bez sensu zamulać silnik po remoncie olejem do wyeksploatowanych motorów. Po to jest forum, aby wymieniać się doświadczeniami i prowadzić dyskusje. My możemy Ci radzić, ale wyboru musisz zawsze dokonać sam.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
czester52W docieraniu chodzi właśnie o to aby ten gorszy olej zbierał cały syf i silnik sie dopasował szybciej, dlatego na te 1000km lejemy go
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Są widocznie różne szkoły. Mechanik ,który robił naprawę główną mego 1,9 td wymieniał olej po 500 km a następna wymiana po 1500 km.
Olej zalał taki jak docelowy to jest 10w40. Po przejechaniu 90tys nie uzupełniam oleju od wymiany do wymiany.Oby tak dalej.
Olej zalał taki jak docelowy to jest 10w40. Po przejechaniu 90tys nie uzupełniam oleju od wymiany do wymiany.Oby tak dalej.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
No to panowie wykrakaliście mi te SAKO będę żałował swojego wyboru do końca życia, wysłał mi silnik, mechanik zamontował w silniku brak ciśnienia, telefon do gościa mówi że, chyba szlifiarz mu źle wał zrobił niech mechanik sprawdzi, więc sprawdza, a tu wał zajechany, panewki zajechane, korby zajechane, jednym słowem lipa, wiec dzwonie- gości mówi że kasy za wkładanie i wyciąganie nie odda, ogólnie kasy nie odda ale silnik wymieni muszę tylko odesłać jeden żeby miał jakieś tam części więc wysyłam swój, a teraz brak jakiegokolwiek odzewu telefony wyłączone, ja bez samochodu nie mogę pracować, dzieci głodne, co tu począć? muszę chyba zacząć szukać innego silnika może ktoś z was ma jakiś sprawny? dodatkowo wczoraj polazłem do radcy prawnego i doradził mi zgłosić gościa na policję z art 286 oszustwo, nie bardzo chcę to robić ale cóż nic innego mi nie pozostaje on gada mi o jakiejś pani sandrze na którą jest firma, a przelew zrobiony na konto jego lub kogoś z jego rodziny będzie z tego niezła chryja. Więc w pon muszę sie udać na posterunek i zobaczymy co dalej :(
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Jakby dostał od Ciebie pieniądze i nic nie przysłał to sprawa prosta i oczywista, a tak to wielkiego sukcesu Ci nie wróżę. Może być tak, że odbijesz się od ściany, pouczony o drodze cywilnoprawnej i wtedy powołuj sobie rzeczoznawców, biegłych, udowadniaj, że silnik dostałeś zły, a gość będzie twierdził, że wysłał Ci dobry.kanibares pisze:wczoraj polazłem do radcy prawnego i doradził mi zgłosić gościa na policję z art 286 oszustwo (
Ale może się mylę, nie zastanawiaj się i idź na komendę, próbuj i walcz o swoje, szczerze Ci współczuję, chociaż byłeś ostrzegany.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem zobaczymy, to jest coś w stylu zamawiasz telefon dostajesz cegłe i co tez możesz przez nią rozmawiać? na szczęście mam pare nagranych rozmów z tym panem i ewidentnie mówi że to jego wina więc jak będzie teraz zaprzeczał to i tak wyjdzie że kłamie, a to sprawa z art 286 to nie jest cywilna tylko karna cóż już mam tego dość ale napewno tak tego nie zostawie
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Silnik wysyłałeś na palecie przez firmę kurierską? Masz potwierdzenie, że silnik odebrał? Jak tak, to wyślij mi na maila potwierdzenie przez kuriera i numer telefonu. Dziś jadę do Milicza i wracam w niedzielę, ale może w przyszłym tygodniu da się coś zrobić. Daj mi jak najwięcej informacji na maila co do transakcji i jak mniej więcej przebiegała. Spróbuję do niego podjechać.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Chciałeś napisać spróbujemy 8-)czester52 pisze:Spróbuję do niego podjechać.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czester52 wysłałem Tobie maila z wszystkim co mam jak możesz jakoś pomóc będę bardzo wdzięczny
jak chłopaki pomożecie to krate browara wysyłam dla was na wskazany adres
jak chłopaki pomożecie to krate browara wysyłam dla was na wskazany adres
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Maila otrzymałem i przeczytałem. W niedzielę jak wrócę to przysiądę do tego i zastanowię się jak to ugryźć. Jak Ci się coś przypomni do tego czasu, to napisz mi coś jeszcze. Im więcej szczegółów tym lepiej. Wyślij mi też nr do siebie, to jeszcze do Ciebie bym w niedzielę zadzwonił. Jak możesz, to wyślij mi skan potwierdzenia przelewu i potwierdzenie nadania od kuriera. Przez jaką firmę kurierską to szło? Im więcej będę wiedział, tym lepiej.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czester52 skana bede mogł zrobić dopiero w pon jak bede w robocie tam mam skaner i potwierdzenie przelewu to Ci wyślę, numer tel prześle na maila
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Sako to lipa, nie przepadam za tym gościem, czaruje przez telefon i nawet w realu a tak naprawdę wciska chłam, raz(3 lata temu)od niego kupiłem budę dla znajomego, niby z Niemiec itd i do dziś żadnych dokumentów od niego nie uzyskaliśmy... innym razem chciałem od niego kupić szybszą skrzynie i w rozliczeniu dać swoją hehe powiedział że za skrzynie mi da 200zł czyli suma summarum miałbym zniżkę z 1500 na 1300 ale bez gwarancji-wow, nie lubię jak ktoś kogoś próbuje zrobić w ciula, dlatego dla mnie to jest człowiek do wykluczenia z jakichkolwiek interesów.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam panowie ponownie, więc otrzymałem kolejny silnik, wszystko chodzi w miare okej ale z rana jak postoi to ciężko pali i kopci na szaro, odpala jak by nie chodził na wszystkie gary czy to może być wina kąta wtrysku? jak się nagrzeje to nie puszcza żadnego dymka i odpala od strzała, świece nowe wtryski sprawdzone i ponoć sprawne
P.S właśnie wczołgałem się pod auto i moim oczom ukazała się luźna linka przyśpieszacza jest zamontowana na samiutkim końcu i w zasadzie w ogóle nie reaguje na ruch dźwigni, obok jest taki pancerzyk który sobie luźno lata, w ogóle powinna być zamontowana linka przyśpieszacza??
P.S właśnie wczołgałem się pod auto i moim oczom ukazała się luźna linka przyśpieszacza jest zamontowana na samiutkim końcu i w zasadzie w ogóle nie reaguje na ruch dźwigni, obok jest taki pancerzyk który sobie luźno lata, w ogóle powinna być zamontowana linka przyśpieszacza??
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
No powinna. Objawy mogą być jak spóźniony zapłon i oby to było tylko to. Jak założysz linke to wtedy będziesz mógł przy rozruchu przyspieszyc zapłon i zobaczysz czy jest lepiej. Albo przestaw dźwignie przyspieszacza ręcznie ( czyli wczołgaj się pod spód ) i rano odpal.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie, no uporałem się już z większością problemów, wyregulowaliśmy pompę na zegar podnieśliśmy troche dawke paliwa i fura śmiga aż jej nie poznałem, zrobiłem już 1000km i oliwy nie chapnął więc jest progres. pozdro i dzięki wszystkim za pomoc
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Witam. Nie będe zakładał nowego tematu bo chodzi o docieranie silnika z tym że 2.5tdi. i tu pytanie czy wytyczne zawarte w tym temacie można zastosować tak samo w stosunku do tego silnika. W silniku zostały wymienione panewki, pierścienie, kompletna regeneracja głowicy i turbo. Silnik został zalany Motulem 10W40, czy po przebiegu 1000km i zalecanej tu wymianie pozostać na tym oleju czy zmienić na 5W40 i czy przy tej wymianie wymieniamy też filtr ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak najbardziej na 5w40 i nowy filt, chociarz przy tym co piszesz to za bardzo nie ma co sie docierać, jesli wał nie był szlifowany i cylindry to tak naprawdę tylko pierscionki się będą układać nic więcej
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Dzięki chemik211, a czy z tą wymianą oleju w takim wypadku stosować się do tego przebiegu 1000km czy może wcześniej lub później ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przez ten 1tyś olej wypłucze największy syf więc wymiana go po tym przebiegu nie zaszkodzi