swap 2,4D na 2,5tdi 151km
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Re: swap 2,4D na 2,5tdi 151km
Na wszystko jest sposob tylko trzeba pomyslec.Od czego jest spawarka,szlifierka itd ?
FMIC jest troche za wysoki w porownaniu do chlodnicy cieczy.Mam patent aby przesunac chlodnice blizej silnika( wywalilem juz wentylatory gdyz wlaczaja sie tylko jak wjade na pole orac) I rzezbie w miejsce chlodnicy -- FMIC,potem chlodnica i na koncu jakos wizualnie trzeba gril zamocowac.
Wkleje fotki jak juz to bedzie mialo wyglad i smak.
Zalozylbym IC od 102KM ale maska silnika tez jest inaczej wyprofilowana i slabo bedzie sie chlodzic.A na nowy przod troche mi szkoda kasy.
FMIC jest troche za wysoki w porownaniu do chlodnicy cieczy.Mam patent aby przesunac chlodnice blizej silnika( wywalilem juz wentylatory gdyz wlaczaja sie tylko jak wjade na pole orac) I rzezbie w miejsce chlodnicy -- FMIC,potem chlodnica i na koncu jakos wizualnie trzeba gril zamocowac.
Zalozylbym IC od 102KM ale maska silnika tez jest inaczej wyprofilowana i slabo bedzie sie chlodzic.A na nowy przod troche mi szkoda kasy.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
a co to ma do swapa z 2.4 na 151 PS ???peters pisze:Na wszystko jest sposob tylko trzeba pomyslec.Od czego jest spawarka,szlifierka itd ?
pomijam że jak dla mnie to fotek nie mam zamiaru oglądać bo takie modzenie jest dla mnie nie do przyjęcia
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak nie masz klimy ani innych dodatkowych chłodnic to kupujesz FMIC z T5 lub ze Sprintera i wszystko idzie zmieścić przed chłodnicą, bez pozbywania się wentylatorów (co moim zdaniem jest strzałem w kolano). Krążą gdzieś nawet na forum zdjęcia takich przeróbek.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moze bedzie jeden wentylator jak sie zmiesci.
Doszlem do wniosku ze skoro w ACV na 5 lat jazdy nie wlaczyl mi sie ani razu wentylator (po za ta okazja ze moja slubna sie uczyla jezdzic po lace) to po co mam zakladac,moze to zbyt ryzykowne posuniecie ale prawdziwe.Zaloze ale mniejszy na wypadek jakby co odpukac.
Od jakiego sprintera podejdzie kolego Probe :?:
Doszlem do wniosku ze skoro w ACV na 5 lat jazdy nie wlaczyl mi sie ani razu wentylator (po za ta okazja ze moja slubna sie uczyla jezdzic po lace) to po co mam zakladac,moze to zbyt ryzykowne posuniecie ale prawdziwe.Zaloze ale mniejszy na wypadek jakby co odpukac.
Od jakiego sprintera podejdzie kolego Probe :?:
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Jak się wentylator nie włącza to znaczy że silnik nie osiąga właściwej temperatury
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wiem jak wygląda IC od 150tki, ale taki IC ze sprintera spokojnie by wystarczył i wentylatory zostają na swoim miejscu.peters pisze:Dzieki,ale to sa male IC- od 151KM to jest dopiero chlodnica !
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
ja nie wyobrażam sobie jazdy T4 ze zdemontowanymi wentylatorami (i podzielam zdanie Probe że to strzał w kolano). Dziwi mnie że przez 5 lat one ci się nie włączały. Tym bardziej w upalne dni. Albo masz coś nie halo, albo nie wiem co.
Po drugie zgodzę się z tym że mały intercooler w ACV jest montowany w dość niefortunnym miejscu co powoduje że w upale turbo dostaje zadyszki więc montaż przedniego IC jest jak najbardziej słuszne. Pozostaje kwestia wykombinowania samego montażu i doboru Icka.
FMIC ze 151 PS jest sporawy bo sam go mam zamontowanego, ale sam jego montaż jest inny (chłodnica wody jest zawieszona na intercoolerze)
Dając przedni intercooler trzeba też brać pod uwagę pojemność układu, bo małe turbo z dużym FMIC będzie się objawiało tym samym z czym miał gjenio doczynienia co bezpośrednio wpływa na znaczące większe spalanie. Więc przedni IC jak najmniejszy pojemnościowo, myślę że z T5 coś by z tego wyszło
może to Ci w czymś pomoże
http://www.tidytransporters.co.uk/image ... 00x600.JPG
http://i878.photobucket.com/albums/ab34 ... cooler.jpg
Po drugie zgodzę się z tym że mały intercooler w ACV jest montowany w dość niefortunnym miejscu co powoduje że w upale turbo dostaje zadyszki więc montaż przedniego IC jest jak najbardziej słuszne. Pozostaje kwestia wykombinowania samego montażu i doboru Icka.
FMIC ze 151 PS jest sporawy bo sam go mam zamontowanego, ale sam jego montaż jest inny (chłodnica wody jest zawieszona na intercoolerze)
Dając przedni intercooler trzeba też brać pod uwagę pojemność układu, bo małe turbo z dużym FMIC będzie się objawiało tym samym z czym miał gjenio doczynienia co bezpośrednio wpływa na znaczące większe spalanie. Więc przedni IC jak najmniejszy pojemnościowo, myślę że z T5 coś by z tego wyszło
może to Ci w czymś pomoże
http://www.tidytransporters.co.uk/image ... 00x600.JPG
http://i878.photobucket.com/albums/ab34 ... cooler.jpg
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Starczylo miejsca i przynajmniej jeden wentylator bedzie zamontowany.
Odnosnie mojej ACV to wentylator moze sie bedzie czesciej zalanczal gdy zaloze FMIC,zobaczymy.
Moze wina jest w tym ze mam wentylatory bez zaluzji.Nie wiem,nie przejmuje sie tym,.Zreszta to jest problem na inny temat.
Odnosnie kultury pracy jest troche roznicy miedzy 102KM a 151KM.Ten ostatni lepiej sie zbiera,i na gaz reaguje jak scigacz.
To tak troche parafrazujac. 8-)
Odnosnie mojej ACV to wentylator moze sie bedzie czesciej zalanczal gdy zaloze FMIC,zobaczymy.
Moze wina jest w tym ze mam wentylatory bez zaluzji.Nie wiem,nie przejmuje sie tym,.Zreszta to jest problem na inny temat.
Odnosnie kultury pracy jest troche roznicy miedzy 102KM a 151KM.Ten ostatni lepiej sie zbiera,i na gaz reaguje jak scigacz.
To tak troche parafrazujac. 8-)
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem,widocznie czujnik w chlodnicy jest tak dobrany(nic nie bylo zmieniane od zakupu) ze tak jest.Nie ma klimy wiec po co chodzic,termostat jak przepusci troche plynu to zaraz chodnica go ostudzi.Wolno jezdze do 120km wiec nie ma szalu.A TDI to slabo i wolno nagrzewajaco sie silniki,dlatego montuja dogrzewacze itp.Pisalem o orginalnej nic nie przrabianej ACV z 01 rok.
Teraz w tym przerabionym T4 151Km jest to samo na 1500km zero wlaczenia wentylatora,a czujnik i chlodnica poszla z 2,4D,Czujnik sprawdzalem jest na 87'C 1 wlaczenie.
Zamontowalem 1 wentylator i jest spoko,podlaczylem sprawdzilem przez mostek czy zadziala i juz.Wiec co jest nie hallo,dla mnie jest jasne,widocznie te moje sprzety tak maja.
Jak wjade w ciezkie warunki drogowe typu droga polna ,przez piasek to po jakims czasie zaczyna pracowac na 1 biegu,przy ACV,przy AXG nie sprawdzalem jeszcze.
Pozdrawiam zmotoryzowanych i przerabiajacym swoje autka.
Teraz w tym przerabionym T4 151Km jest to samo na 1500km zero wlaczenia wentylatora,a czujnik i chlodnica poszla z 2,4D,Czujnik sprawdzalem jest na 87'C 1 wlaczenie.
Zamontowalem 1 wentylator i jest spoko,podlaczylem sprawdzilem przez mostek czy zadziala i juz.Wiec co jest nie hallo,dla mnie jest jasne,widocznie te moje sprzety tak maja.
Jak wjade w ciezkie warunki drogowe typu droga polna ,przez piasek to po jakims czasie zaczyna pracowac na 1 biegu,przy ACV,przy AXG nie sprawdzalem jeszcze.
Pozdrawiam zmotoryzowanych i przerabiajacym swoje autka.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiem szcżerze ze jazda 151km to sama przyjemność i większa ekonomia od 2,4 czy bardzo popularnej 102km. Auto ma moc kiedy jej kierowca potrzebuje. Na razie moja prżerobiona fura poza drobnymi usterkami sprawuje sie bez zarzutu. A minal juz ponad rok jak walczyłem z przeróbka.