SChris pisze:- żeby wyjąć vacum p. to trzeba rozkręcić przód auta, czy też bez rozkręcania blach można tę pompę wymontować?
- czy coś jeszcze należy zdemontować by wyjąć tę pompę?
zdejmujesz osłonę silnika i demontujesz od spodu
dolną nakrętkę od spodu kluczem 13 płaskim uciętym lub fajkowym dodatkowo wygiętym - jak się przymierzysz do nakrętki do skumasz o co chodzi
górną nakrętkę od góry bez problemu
UWAGA
Trzeba mieć pewność, że krzywka wałka rozrządu nie napręża popychacza vacum ( nie jest w pozycji wciśniętej ). W tym celu luzujemy nakrętki i patrzymy czy od razu vacum luźno "lata" na szpilkach. Jeśli czujemy, że pręzy to obracamy wałem aż do momentu kiedy naprężenia zniknie - krzywka wałka nie będzie naciskać popychacza.
SChris pisze:- czy wstawiając tę podkładkę „naprawczą”, jej grubość dobierałeś na podstawie jakichś obserwacji zużycia podzespołów pompy?
nie, zawsze dawałem od razu dwie sztuki po 1,5mm grubości ale tylko dlatego, że akurat takie mam pasujące idealnie do vacum ( skąd je mam nie wiem - znalazłem 10 sztuk w jednym z "tysiąca" pudełek w garażu - zostały mi ostatnie dwie <38> )
SChris pisze: ale żeby nie było za prosto, mogą być różne wymiary (długości) tego popychacza – wiecie może jak to wygląda w praktyce?
ja popychacza jeszcze nigdy nie wymieniałem
są dwa rodzaje popychaczy : do starej vacum ( krótkiej ) przed 94 rokiem ( długi ) i do nowej wersji ( długiej ) po 94 roku ( krótki ) czyli taka jak twoja
twój to nr 2:
0.jpg
fotorelacja - niezbyt dokładna bo częśc zdjęc się zgubiła:
1 po wyjęciu vacum odkręcamy zaznaczone śruby:
1.JPG
2 otwieramy, delikatnie bo pod spodem oring i zaznaczone strzałkami zaworki zwrotne
UWAGA - zapamiętac, który gdzie i jak, źle włożone spowodują brak wytwarzania podciśnienia
2.JPG
3 rozkręcamy vacum dalej
UWAGA - rozkręcenie tego co poniżej na zdjęciu powoduje uwolnienie sprężyny = wystrzał jeśli nie utrzymamy
3.JPG
4 po rozkręceniu wyciągamy z jednej strony trzpień, ze sprężyną i talerzykiem ją trzymającym - zaznaczone zieloną strzałką, a z drugiej strony z obudowy wyciągamy talerz tłoczący - zaznaczony niebieską strzałką
UWAGA - czerwona strzałka pokazuje miejsce włożenia podkładek
4.JPG
tu widac założone podkładki:
5.JPG
oczywiście w czasie rozkręcania wszystko dokładnie myjemy z oleju, syfu itp oraz dobrze jest wspomóc się przy tym przedmuchiwaniem kompresorem
skręcamy i nie stuka
Tu parę odnalezionych zdjęć, może coś komuś pomogą mimo, że bez opisu
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.