Zasłanianie chłodnicy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Zasłanianie chłodnicy
Niestety ale ten ,,termostat" sterujący żaluzjami bardzo często nie działa lub działa kiepsko. W teorii jeśli jest sprawny to żaluzje w tych ogłoszeniach powinny być zamknięte. Czasami jednak zdarza się że w żaluzji wyskoczy lub przytnie się jedna łopatka i wtedy pozostanie otwarta.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
A co z klimą? Nie jest tak, że auta z klimą nie mają żaluzji? W moim oryginalnie nie ma, a klima jest. Zimą silnik łapie temperaturę, ale nigdy jeszcze nie wyczułem, że dolny wąż jest gorący. Tak samo nie słyszałem wiatraków, nawet teraz w lato, jak już klima jest sprawna i elektrycznie są ok na 100%.Termostat wymieniałem kiedyś, ale jeżdżąc z vcds em dałem sobie spokój, najwięcej pokazał o ile pamiętam 92 stopnie, jak stałem pół godziny na myjni pierwszy raz po swapie.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Hmmm... Znaczy lepiej, żebym zmienił wiatraki, ale nie koniecznie, bo temperaturę jakoś trzyma
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak w takim razie działa obieg powietrza przy włączonej klimie? Wiatraki mielą powietrze po próżnicy? Dopuki nie miałem swojej t4, to nie wnikałem w temat- żaluzje miały działać bez zacięć, a ich termostat być sprawny i tyle.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
No nie do końca sie otwierają same. Przez pewien czas wiatraki mielą na zamkniętych żaluzjach, od sprawności termicznej otwieraczy zależy jak długo, czym lepsze tym krócej. Ja np. w tym roku na wyprawę w ciepłe miejsca po złych doświadczeniach zeszłorocznych otworzyłem żaluzje na stałe, szczególnie, że na zapiętym układzie żaluzje nigdy nie otwierają się tak maksymalnie jak odpięte od mechanizmu/mechanizmów otwierających. U mnie pierwszy etap otwarcia tak do połowy następuje szybko ale później do maksymalnego otworzenia coś nie bardzo to idzie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Upały albańskich gór, padający altek ( wentylatory aż zwalniały ) i jedna żaluzja otwierająca się na 3/4, a druga na 1/2 bo się coś w nich od gorąca pozacinało.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
u mnie ten termostat też chyba nie działa,bo ktoś już tam rzeźbił(jak zresztą wszędzie w tym aucie :mrgreen: ).idealnie sprawdza się u mnie śrubka 4mm podłożona pod to co ma te żaluzje otwierać.zimą ponad 70stopni łapie i nie mam problemu z ogrzewaniem,a latem teraz przy tych upałach trochę za 80stopni na zegarze.i wentylatory rzadko się włączają,no chyba że jadę 2kilometry na drugim biegu pomału piaszczystą drogą po lesie to wtedy na chwile się załączą.silnik 2.4D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na twoim miejscu to porobiłbym pomiary termometrem i sprawdził działanie wentylatorów bo 2.4D to nie TDI i ten to się grzeje. Wentylatory powinny chodzić i to często. To co pokazują zegary w T4 to jest najmniej miarodajny odczyt rzeczywistej temperatury z możliwych.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
to zrobiłem zaraz po kupnie.wentylatory,czujniki,bezpieczniki sprawdzone,wszystko działa jak należy,po zamknięciu żaluzji po dłuższej chwili wymusiłem nawet drugi bieg wentylatorów(wtedy wskaźnik pokazywał coś ponad 90 na zegarach),pozostaje mi jedynie zmierzyć temp zewnętrznym termometrem.Kenobi pisze:Na twoim miejscu to porobiłbym pomiary termometrem i sprawdził działanie wentylatorów bo 2.4D to nie TDI i ten to się grzeje. Wentylatory powinny chodzić i to często. To co pokazują zegary w T4 to jest najmniej miarodajny odczyt rzeczywistej temperatury z możliwych.
pompa wymieniona na sprawną,pisałem gdzieś o tym.jedynie kabelkologie,czujnik do niej profilaktycznie mógł bym zajrzeć bo tego nie sprawdzałem.Probe041 pisze:Nie zapomnij sprawdzić dodatkowej pompy płynu