Pozycyjne w kierunkowskazach przednich

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
koooosmo
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Mixt vel żółcior
podziekowal za post: 14 razy
Kontakt:

Pozycyjne w kierunkowskazach przednich

Nieprzeczytany post autor: koooosmo »

Czy jest możliwość zamontowania pozycyjnych w kierunkowskazach przednich w t4 lift ? Widziałem jakiś czas temu na stacji benzynowej t4 lift któremu się świeciły kierunkowskazy cały czas na pomarańczowo a jak włączył kierunkowskaz to mocniej zarówka migała. Fajnie to wyglądało i chciałbym takie coś u siebie zrobić. kierunkowskazy miał białe , takie jak wszystkie t4 po lifcie mają. Widziałem też dużo aut jeżdzących u mnie na wiosce takich sprowadzonych z ameryki które podobnie mają.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, 15:56 przez koooosmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Re: Postojówki w migaczach przednich

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Swiecenie kierunkowskazów jako pozycyjne przednie na pomarańczowo w PL jest nielegalne to raz. Dwa.. auta sprowadzane z USA mają pozycyjne w kierunkowskazie które są nie przepisowe u nas (odpowiednie Rozporządzenie dokladnie okresla w jakie swiatła , jakiego koloru moze byc wyposazony pojazd zarejestrowany w PL). Tyle w kwesti prawnej. Obwód elektryczny w takim kierunkowskazie jest zwykle zrobiony na zarówce dwuwłóknowej. W białym kierunkowskazie mozna zrobić zarówkę na osobnej oprawce swiecącą na biało i tez bedzie pozycja w kierunku. Wywiercic odpowiedniej srednicy otwor w kierunku , dobrac oprawkę , a najlepiej na odwrót zrobic czyli najpierw dobrac oprawkę a pozniej otwor pod srednicę oprawki wywiercic , pociągnąć dwa kable , jeden zasilanie "plus" od lampy od zasilania zarowki pozycyjnej , drugi "masa" i wtedy masz pozycyjne w kierunkowskazie białym swiecące na biało. Zrobić nacięcia na ząbki oprawki przy otworze wywierconym, aby mozna było oprawkę wlozyc i przekręcić i nam nie wypadała z kierunkowskazu.

Co do sytuacji opisanej z tym białym kierunkiem swiecącym na pomarańczowo.... Zastanawia mnie fakt tylko w jaki sposób to bylo zrobione na pomarańczowej żarówce ktore są tylko jedno włóknowe , zarówki dwuwłóknowe są białe i te montowane z przodu w kierunkach to sa takie same jak w tylnej lampie montowane jako STOP/Pozycja. No chyba ze miał zarowki typ US (gniazdo plaskie) albo pomalowaną zarowkę własnoręcznie na pomaranczowo.

T4 na rynek USA zwany Eurovanem , Transporterem lub Rialtą (i nazwy pokrewne Rialty) mają kierunkowskaazy z pozycyjnym na zarówce dwuwłóknowej P21/5W , nie ma natomiast pozycyjnego przedniego w reflektorach taka wersja T4. Wtedy zarowka swieci włóknem 5W ciąglym jako pozycja , a kierunkowskaz miga cyklicznie włóknem 21W. Kierunkowskazy na rynek USA byly pomarańczowe do wersji po liftingu , więc tutaj jaak ktoś wlozyl w białe kierunki to jego inwencja twórcza to juz tylko byla.

Osobiście powiem ze podswietlony kierunkowskaz fajnie wygląda z przodu, tak amerykańcko ;) jednak u nas w kraju jesteśmy daleko za murzynami i to jest zabronione , w większosci krajach europy zachodniej juz nie. No ale u nas przez kupe lat zabroniony byl kiedys trzeci stop za szybą a teraz praktycznie kazde auto go ma i przepisy się zmieniły dopuszczając takie swiatło ;).

I kwestia formalna , to nie są postojowe , jak słysze jal ktoś pisze o swiatlach pozycyjnych nazywając je postojowymi to szału juz dostaje. Postojowe w t4 to jest jak zostawi się manetkę kierunkowskazu w pozycji włączonej w lewo lub praawo to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki swieci wtedy postojowe lewe lub prawe , czyli tylko jedna strona pojazdu. To opisane powyzej to są swiatła pozycyjne , w większosci samochodów z USA pełnią role pozycji przedniej jak i pozycyjnego bocznego. Druga sprawa to kierunkowskaz aa nie migacz , na kursie prawa jazdy zawsze mowiliśmy jak ktoś kierunek nazywal migaczem , ze migacz to taki który miga sie od płacenia podatków/alimentow ;).
koooosmo
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Re: Pozycyjne w kierunkowskazach przednich

Czyli t4 miały tak fabrycznie w ameryce tylko ? Mi się własnie podoba aby kierunkowskaz świecił na pomarańczowo, wygląda to zajebiście. Zaciekawiło mnie to o tych pomarańczowych kierunkowskazach do lifta, czy to może nie chodzi o wersje przed liftem ? one miały pomarańczowe kierunkowskazy i białe też. Jak to podłączyć na tą żarówkę dwuwłóknową ? A jak chodzi o przepisy to jeżdzi wiele aut takich z ameryki u nas i jakoś jeżdzą , widać przepis martwy ?

p.s. Edytowałem posta i poprawiłem migacze na kierunkowskazy i postojowe na pozycyjne , może być ?!
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Tak jak pisalem Eurovan , Transporter na USA i Rialta miały pozycyjne przednie w kierunkowskaazie i byl ten kierunkowskaz barwy pomarańczowej , oczywiście mowa o wersji z dlugim przodem , w krótkim przodzie tez były tylko pomaarańczowe na tamtejszy rynek kierunkowskazy przednie ale z pozycyjnymi. Jest tak żarowka dwuwłoknowa 21W/5W , taka sama jak z tylu w lampie przy lampie Stop/pozycyjne.

Kupić mozesz kierunki od wersji USA , u nas praktycznie nie dostępne , mozesz na amerykanskim Ebayu spróbować kupic tylko nie wiem czy koszt zakupu i koszt przesyłki nie wyjdzie większy jak w aso takich kierunków. W kpl. z aso dostaniesz oprawkę , zarowkę i spręzynkę kupującą nowy w serwisie , oprawkę trzy pinową (w europejskim jest dwupinowa) i zarówkę dwuwłóknową. Nr kierunkowskazu do dlugiego przodu to 7D0 953 041E oraz 7D0 953 042E. Do krotkiego przodu to 701 953 049A oraz 701 953 050A.

http://img89.imageshack.us/img89/7545/zi96.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/6251/vu7w.jpg

Możesz same oprawki na żarówke dwuwłóknową kupic w aso w cenie 40.04zł za sztukę o nr 7D0 953 123A i wlozyc zarówwkę dwuwłóknową która pomalujesz na pomarańczowo sobie , lub widzę na allegro chińskie się pojawiły pomarańczowe dwuwłóknowe ,jak 3 lata temu takich szukalem to nikt nie produkowal, teraz widze się pojawiły więc moze tamto auto co widziałes takie miało zarówki.

Podlączenie jest proste bo musi takie byc , dwa piny z dwupinowej kostki od europejskiego kierunkowskazu idą do trzypinowej jaka jest w wersji usa , a jeden pin ciagniesz od pozycyjnego z lampy.

Piny w kostce trzy pinowej jedną stroną zaokraglonej sa ponumerowane i podlączasz je następująco:
pin 1 - kabel "plusowy" z pozycyjnego z reflektora
pin 2 - masa
pin 3 - kabel "plusowy" z kierunkowskazu.

pin 2 i 3 ciągniesz z kostki dwupinowej kierunkowskazu.

A co do przepisu to trafisz na skrupulatnego policjanta i dowód leci , trafisz na skrupulatnego diagnoste i przeglądu nie dostaniesz. Mozesz czasem dwa trzy lata jezdzic i nikt się tym nie zainteresuje, a mozesz tak trafic ze kazdy mijany patrol bedzie Ciebie zatrzymywał przez te swiatła.
ALTRIM
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ALTRIM »

najczęściej co zabronione to smakuje bardziej :)
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Najprościej i najbezpieczniej założyć i przerobić sobie białe kierunki .
MarKris
Forumowicz T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

Kierunkowskazy pomarańczowe występowały też w Meksykańskich odmianach, to znaczy importowanych do oficjalnej sprzedaży salonowej w Meksyku , miały klosz pomarańczowy ale były na żarowkę jedno włóknową. Wyglądały identycznie jak te białe tylko były pomarańczowe.

Kiedyś widziałem białe kierunkowskazy w wersji us z pomarańczowym odblaskiem z boku na żarówkę dwu włóknową ale etka milczy na temat takich i wszystkie mi znane zródła również, więc chyba to jakaś produkcja MADE IN CHINA była , podejrzewam, że te tanie chińskie firmy produkujące zamienniki mogły coś takiego wypuścić.

Na rynku us można było kupić adaptery w serwisie do aut sprowadzonych z europy do kierunkowskazów. Praktycznie każdy VW, Audi ma kierunkowskaz na zarówkę jedno włóknową w europie , dlatego aby dostosować auto do warunków us trzeba było reflektory zmieniać w których pozycyjnego nie było i montować kierunkowskazy z pozycyjnym. Przejściówka z jednej strony była na kostkę do oprawki trzy pinowej, a z drugiej strony kostka aby wpiąć w nią kostkę dwu pinową. Dodatkowo jedna kostka była jedno pinowa aby wypiąć pin konektorowy z wtyczki przy lampie i połączyć go z adapterem poprzez tą kostkę.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

To chyba chodzi o taki kierunek ten na meksyk:
http://allegro.pl/migacz-kierunkowskaz- ... 27105.html
Bo nie mogę go nigdzie przyporządkować do zadnej wersji :D

A przejściowki to pewnie cos takiego :)
http://img837.imageshack.us/img837/9094/bf2u.jpg
koooosmo
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Tego to nie wiedziałem że były t4 lift z pomarańczowymi kierunkowskazami. Szkoda że ta aukcja pokazana przez Sterciu ma tylko jeden kierunkowskaz. A takie adaptery można gdzieś kupić ? Czy tylko serwis VW zostaje gdzie ceną by mnie zastrzelili ? Biały kierunkowskaz mi się nie podoba jak jest podświetlony na biało , fajnie wyglądało na pomarańczowo właśnie w tym aucie co widziałem. A patrząc na legalność to przerabiane ksenony też są chyba nie legalne a sporo jeżdzi aut z takimi lampami przednimi przerobionymi. Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie z początku tematu , pomyślę nad takim tematem w t4 , oprawki na tą żarówkę 2 włuknową nie są aż tak strasznie drogie , tylko nie wiem ile taki adapter by kosztował.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Opisywałem juz to gdzies ale napisze jeszcze raz , taką przejściowkę mozna zrobic samemu za niewielkie pieniądze.
Kupujesz kostki:
1J0 973 723 x 2szt
8D0 973 822 x 2 szt

możesz jeszcze kupić dwie kostki jednopinowe , kompletne z gniazdem i wtykiem , kable elektryczne mysle ze problemu z tym nie będzie tez ze zdobyciem , kilka postow wczesniej opisalem jak to podłączyć.

A kierunek jak chcesz lewy taki jak na tej aukcji to odezwij się na PW , mam akurat lewy , a na aukcji masz prawy. Kierunkowskaz jest oryginalny Valeo , jak być chcial w aso szukac to nie znam numeru poniewaz na kierunkowskazie nie ma wytłoczonego , był na naklejce która jest nieczytelna juz.

Kolega Marcintorun ma swoją galerię na forum i jego t4 ma pomarańczowe kierunkowskazy w dlugim przodzie więc poszukaj sobie jego fot , a jak nie to w necie pod dostatkiem jest jak się wpisze fraze "eurovan" w wyszukiwarkę.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Trzeba pamiętać, że te zółte kierunki do długiego przodu tak naprawdę to nie mają homologacji na Europę (nie mają tej wypustki robiącej za boczny kierunek jak zwykłe wersje EU)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Nie zgodze się z Tobą z twierdzeniem ze zólte kierunki do dlugiego przodu nie mają europejskiej homologacji , ten co pokazalem link do aukcji ma normalnie nacechowaną homologacje E9 a pod nią SAE. Mam ten kierunkowskaz przed sobą nawet.

Homologacja E9 to jest homologacja wydana w hiszpani czyli kraju produkcji kierunku i obowiązuje w calej europie.

Druga sprawa ze nie musi miec wypustki kierunkowskaz slużacej jako kierunkowskaz boczny gdy nie ma zamontowanego haka holowniczego , poprostu homologacja jest na usa inna z takiej racji ze żarowka jest dwuwłónowa (bez ingerencji w obudowe kierunkowskazu nie włozy się oprawki od kierunku z zarówką jednowłóknową ) a dawniej nie mogły kierunkowskazy swiecic na pomarańczowo z przodu w calej europie jako światlo pozycyjne i kierunkowskazu. Teraz nie orientowałem się jak to mają poszczegolne kraje ale widząc auta jezdzące i zarejestrowane w róznych krajach europy ze swieciącymi na pomarańczowo przednimi pozycyjnymi to chyba zniesiony zostal ten przepis w wielu krajach , ale glowy nie dam sobie uciąc.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 18:02 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Ok, w takim razie dzięki za przybliżenie tematu :-)
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Czyli taki pomarańczowy kierunek w aucie z hakiem może być przyczyna kłopotów?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Tak , moze być , chyba ze zamontowane zostaną kierunki na blotniku dodatkowe lub lusterkach to wtedy juz nie.

Choc z drugiej strony tak prawde mówiąc to jezdzi wiele aut bez kierunków bocznych z zamontowanym hakiem i jezdzą... chociazby wiele mercedsów 124 z ubiegłej epoki , prawie kazdy ktory oglądalem kiedys jak naszla mnie wizja kupna takiego mial hak a nie mial kierunkow bocznych.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 18:21 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrick
Specjalista T4

13
Tematy: 28
Model:
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 73 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Patrick »

Sterciu pisze:
chyba ze zamontowane zostaną kierunki na blotniku dodatkowe to wtedy juz nie.
A czy muszą być na błotniku ? Można by upiększyć sobie dodając np. na lusterkach ( jeżeli się da )
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Patrick pisze:
Sterciu pisze:
chyba ze zamontowane zostaną kierunki na blotniku dodatkowe to wtedy juz nie.
A czy muszą być na błotniku ? Można by upiększyć sobie dodając np. na lusterkach ( jeżeli się da )
Mozna , o lusterkach dopisalem podczas edytowania posta , ale byłeś szybszy ze swoim postem ;).

Ogolnie to jest taki przepis troche archaiczny z tegoż względu iż teraz w wiekszosci aut kierunkowskaz przedni zachodzi na bok auta i spokojnie on moze sluzyc jak kierunkowskaz boczny , przepis mial swoje zastosowanie głownie w czasach kiedy kierunkowskazy byly glownie z przodu auta (lata 80-te i wczesniej) i nie było ich widać patrząc od boku. Auta się zminiły a przepis został... Choc teraz znow niektore modele mają kierunki widoczne z przodu tylko ale znow mają w lusterkach drugie fabryczne.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 18:27 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrick
Specjalista T4

13
Tematy: 28
Model:
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 73 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Patrick »

No to jeżeli chodzi o lusterka to mogłoby to fajnie wyglądać.

Zresztą to też zależy kto jaki ma gust ;)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Mi osobiście się to nie widzi aby kierunki w lusterkach byly w t4 , jakby bylo fabryczne to tak , ale dokladane to nie , to juz nie jest oryginał i wieś tjuninkiem mi zajezdza ;D.
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

slimak pisze:
Czyli taki pomarańczowy kierunek w aucie z hakiem może być przyczyna kłopotów?
Ten ze "Sterciowego" linka z allegro ma wypustek boczny - można go legalnie używać w aucie z hakiem.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Może bo to jest normalny kierunkowskaz tylko zamiast klosza białego ma w kolorze pomaranczy. Oprawka na zarówke jest ta sama co w bialym i wszystkie naciecia na ząbki oprawki tez są takie jak w białym.

Ogólnie tak jak pisalem , warunki techniczne nakazują montazu kierunkowskazu bocznego w przypadku auta z hakiem ktory ma byc widoczny z boku , przyjelo sie ze kierunkowskaz boczny to taki osobny lub zintegrowany z przednim ale z taka wypustka jak w t4. Kierunkowskaz boczny ogolnie ma byc widoczny z boku auta a w t4 spokojnie spelnia taką rolę kierunek przedni poniewaz zachodzi dośc mocno przynajmniej w wersji z dlugi przodem na bok auta i jest widoczny bez najmniejszych problemów z boku. Więc teoretycznie zadna wypustka mu nie jest potrzebna. Ale swego czasu nauzeralem się z róznymi diagnostami w autach gdzie nie mialem kierunkow bocznych i wkońcu kończyło się na tym ze musialem montować pomimo iż w/g mnie przedni wystarczająco zachodzil na bok aby spełniac rolę bocznego rownież...
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Sterciu pisze:
Mi osobiście się to nie widzi aby kierunki w lusterkach byly w t4 , jakby bylo fabryczne to tak , ale dokladane to nie , to juz nie jest oryginał i wieś tjuninkiem mi zajezdza ;D.
A dokładane światła dzienne?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

mariuszgim pisze:

A dokładane światła dzienne?
a co mają dzienne do kierunkow ?? smieciarą mi tu zajezdza , i to sam moderator smieci <śmiech>

ale odpowiem , tak samo dzienne przyczepione byle gdzie zajezdzają mi wiochą : D , dlatego ja u siebie zlikwidowałem wstrętne wiszące byle gdzie dzienne <śmiech> <38>
koooosmo
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Ale dyskusja sie rozwineła , ale już teraz dużo więcej wiem. Haka nie mam w tym t4 w którym bym to robił więc kierunkowskaz boczny mi nie potrzebny ? Człowiek się całe życie uczy i ciągle coś nowego dowiaduje <38>
MarKris
Forumowicz T4

12
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

Uczepiliście się homologacji kierunkowskazów a kierunkowskaz jeżeli nie jest zespolony trwale z lampą musi odpowiadać warunkom technicznym kraju w którym auto jest zarejestrowane , czyli ma być barwy pomarańczowej i nie może mieć pozycyjnych świateł w sobie barwy pomarańczowej . Jak kierunkowskaz ten od eurovana będzie w aucie zamontowany i będzie usunięte światło pozycyjne z niego to spełnia warunki techniczne. Co innego z reflektorem , te są symetryczne i asymetryczne i w całej europie w ruchu prawostronnym muszą być asymetryczne stąd muszą posiadać homologację "E" , to samo się tyczy tylnych lamp zespolonych , muszą mieć homologację E ponieważ w usa kierunkowskaz może migać na czerwono i być zespolony ze światłem pozycyjnym i stopu co w europie jest zabronione.

Kierunkowskaz od eurovana tak jak trafnie Sterciu zauwazył ma homologacje na Stany Zjednoczone bo nie był przewidziany do montażu w autach na europę i był przystosowany zgodnie z obowiązującym w us prawem co skutkowało koniecznością umieszczenia światła pozycyjnego przedniego w lampie kierunkowskazu. W europie by nie dostał homologacji bez przeróbki która byłaby konieczna aby zlikwidować pozycyjne swiatło w nim zawarte. Więc jeżeli kierunkowskaz nie ma pozycyjnego światła w sobie to nikt nie powinien się doczepić do niego.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Pozycje w kierunkach t4 eurovan.

http://img46.imageshack.us/img46/6355/0q8v.jpg

Uploaded with ImageShack.us
tommly
Specjalista T4

15
Tematy: 21
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tommly »

Sterciu pisze:
Pozycje w kierunkach t4 eurovan.

http://img46.imageshack.us/img46/6355/0q8v.jpg

Uploaded with ImageShack.us
No ładnie ładnie i nie boisz się o dowód? <38>
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Nie boje się o dowód bo ja nie mam podświetlanych kierunkow ;).
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

W NL już jakiś czas temu pojawił się w sprzedaży ( absolutnie legalnie ) moduł amerykańskich świateł kierunkowych http://www.marktplaats.nl/a/auto-onderd ... ousPage=lr . Nie ma z tym żadnych problemów przy przeglądach . Zastanawiam się tak nad tym śmiesznym polskim prawem,tego nie można,tamtego nie wolno,to jest zabronione itp ... Dlaczego?????
tommly
Specjalista T4

15
Tematy: 21
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tommly »

Kubek pisze:
W NL już jakiś czas temu pojawił się w sprzedaży ( absolutnie legalnie ) moduł amerykańskich świateł kierunkowych http://www.marktplaats.nl/a/auto-onderd ... ousPage=lr . Nie ma z tym żadnych problemów przy przeglądach . Zastanawiam się tak nad tym śmiesznym polskim prawem,tego nie można,tamtego nie wolno,to jest zabronione itp ... Dlaczego?????
W grudniu byłem na przeglądzie DISCO, gdzie też po włączeniu pozycyjnych, oprócz żarówek w lampach przednich, zapalają się też żarówki w migaczach (żeby nie było - tak jest to rozwiązane fabrycznie w Discovery II).
Kumpel (znamy się od wieków) do mnie mówi, że tak nie może być i czy sam to robiłem, czy to może jakaś angielska wersja? i że tak nie może zostać. Ja na to, że tak wyjechało auto z fabryki i jest to oryginalna europejska wersja z kierownicą po lewej stronie, a nie żaden anglik, czy amerykanin i nie zamierzam ingerować w instalację auta, żeby nie stracić homologacji.
On na to, że ok i że niektóre Volvo też tak mają fabrycznie, ale jak się trafi jakiś upierdliwy "smerf" to może być problem, ale przegląd dostałem <38>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”