Oczywiście że silnik był ciepły, zimny było by ciężko uruchomić a na pewno nie dało by się utrzymać wolnych obrotów na stabilnym poziomie.
Co do zapłonu to w rozgrzanym silniku z wtryskiem pośrednim nie ma z tym problemu, paliwo zapala się od rozgrzanych komór wirowych (mają sporo ponad 1000 stopni a więc daleko ponad temp. zapłonu benzyny). Ja swój silnik zgasiłem sam, jakie były jego dalsze losy, nie wiem bo to była wycieczka na szrot.
Jechał na czystej benzynie ponieważ skończyła się ropa a akurat miałem kanister z benzyną, szkoda mi było lać ropę bo jechał na szrot a przy okazji zrobiłem eksperyment.
Widzisz całą filozofią w normalnej jeździe dieslem na benzynie jest wtryśnięcie jej we właściwym momencie daleko innym niż moment wtryśnięcia oleju napędowego żeby zdążyła odparować i stworzyć palną mieszankę z powietrzem (taką właściwość i odpowiedni przestawiacz kąta początku wtrysku mają silniki wielopaliwowe). Zapalenie takiej benzyny w silniku z wtryskiem pośrednim jak już pisałem nie jest problemem, gorzej jest w silniku z wtryskiem bezpośrednim dlatego silniki wielopaliwowe mają dodatkową świecę zapłonową.
Diesel zalany benzyną. Co robić ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Diesel zalany benzyną. Co robić ?
Panowie - to jest temat co zrobić a nie czy i dlaczego diesel pojedzie na benzynie.slimak pisze:Kolejne dysputy o citroenie będą kasowane. Dotychczasowe też się przy okazji usunie.
Załóżcie sobie nowy temat.
EDYTA
Teraz jeszcze o dodatkach.
Będę usuwał do skutku.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
no więc .. T4 w poniedziałek zostało zaprowadzone do dobrego mechanika. właśnie przed chwilą dostałem telefon że po tej regeneracji pompy ( w co nie chce mi się wierzyć bo te pompy się nie rozwalają ) pompa została źle złożona w środku i źle założona do samochodu oraz była ustawiona na ponad 8,5 ( nie znam się zbytnio ) a mechanik powiedział , że powinna być na 0,5 lub 0,8 - jeżeli źle piszę to proszę mnie poprawić. W tej chwili pompa jest rozebrana u mechanika , być może jutro T4 do odbioru ... i się okaże co będzie ..
Nigdy więcej nie zaprowadzę samochodu do faceta , który jakoś w marcu robił mi niby "regenerację pompy , wtrysków i rozrusznika" i wziął za to ponad 1,5 tyś ( może i nawet więcej ).
Dziś go widziałem - ma nowe felgi w samochodzie , być może za moje pieniądze <36>
Nigdy więcej nie zaprowadzę samochodu do faceta , który jakoś w marcu robił mi niby "regenerację pompy , wtrysków i rozrusznika" i wziął za to ponad 1,5 tyś ( może i nawet więcej ).
Dziś go widziałem - ma nowe felgi w samochodzie , być może za moje pieniądze <36>
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Co do pomp to niestety się rozwalają, koledze w T4 padł nastawnik i pompka przetłaczając a mi co prawda w Sprinterze ale pompa ta sama popękały sprężyny tłoko rozdzielacza, rozleciała się fala i zatarł tłoczek przestawiacza kąta wtrysku.