Aparat zapłonowy w t4 2.0

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=90
T4 Forum dotyczące silnika 2.0 AAC w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
gushol
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: transporter 4
Kontakt:

Aparat zapłonowy w t4 2.0

Nieprzeczytany post autor: gushol »

Witam
Mam pytanie dotyczące aparatu zapłonowego w t4 2.0 benz. z 1991. Mój problem polega na tym ze w t4 nie ma iskry, wymieniłem świece oraz cewke i czujnik halla w aparacie oczywiście bez rezultatu;/, kopułka palec i przewody wcześniej wymieniałem i są ok, poddałem się i odstawiłem go do warsztatu tam mi powiedzieli ze mam walnięty aparat zapłonowy. teraz moje pytanie czy mogłem go jakoś uszkodzić wymieniając czujnik halla?? Pamiętam, że jedna z blaszek w środku w module była bardziej wygięta i szorowała o czujnik nie wiem czy to tak powinno być. Z góry dziękuję za odpowiedź.
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Re: Aparat zapłonowy w t4 2.0

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

gushol pisze:
Witam
Mam pytanie dotyczące aparatu zapłonowego w t4 2.0 benz. z 1991. Mój problem polega na tym ze w t4 nie ma iskry, wymieniłem świece oraz cewke i czujnik halla w aparacie oczywiście bez rezultatu;/, kopułka palec i przewody wcześniej wymieniałem i są ok, poddałem się i odstawiłem go do warsztatu tam mi powiedzieli ze mam walnięty aparat zapłonowy. teraz moje pytanie czy mogłem go jakoś uszkodzić wymieniając czujnik halla?? Pamiętam, że jedna z blaszek w środku w module była bardziej wygięta i szorowała o czujnik nie wiem czy to tak powinno być. Z góry dziękuję za odpowiedź.
kolego

po 1 idą bodaj dwa albo trzy rodzaje czujników

odpowiednio 3v ,6v lub 9v pytanie jaki miałeś i jaki założyłeś bo jeśli miałeś np 6v a założyłeś 3v to po podaniu napiecia się spalił i nadal nie było iskty

analogicznie dalej reszta

co do blaszki tak nie może obcierać o czujnik ale sama ta sytuacja nie wpływa na

uszkodzenie aparatu

jesze jedno nie kupuj podrubki -zamiennika kup orginał drogo ale się opłaca w dłuższej perspektywie

przerobiłem ten temat i jest na forum

ja u siebie mam 9v i też zrobiłem taki błąd ze założyłem 6v za pierwszym podejściem

i trzeba było kupować nowy
gushol
Początkujący T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: transporter 4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gushol »

Witam
Dzięki andrewa1 za szybka odpowiedź. Jak się na szczęście okazało aparat jest ok czyli jakimś cudem udało mi się trafić na dobry czujnik(300 zł nie poszło w błoto), za brak iskry odpowiedzialna bya padnięta cewka oraz przepalony w sterowniku silnika jakiś rezystor badź kondensator.
Bogdan1
Nowy T4

16
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bogdan1 »

Witojcie ! :)

Może doświadczeni Koledzy są w stanie wyjaśnić zagadkę zapłonowego aparatu bo mnie już cierpliwości brakuje

Wymieniłem aparat w naszym T4 2.0 AAC /bo stary chodzi ale dziwnie..po wymianie praktycznie wszystkich innych elementów ukł.zapł., łącznie z cewką auto dalej kuleje , a na LPG to już masakra , mimo prawidłowej regulacji inatalki/

fabr. NOWY aparat ..wprawdzie nie oryginał ale zakupiony u b.doświadczonych sprzedawców od wielu lat w specjalności VW
-zamontowany dokładnie tak jak poprzedni - auto nawet nie mruknie !! :twisted:

OK. mówimy ..felerny zakup - pakujemy z powrotem stary , autko oczywiście zapala na dotyk ..

Wymieniamy aparat (Ciężko zdziwiony sprzedawca bo to pierwsza reklamacja aparatu tej serii od lat!) ..jeszcze raz b.dokładnie sprawdzamy zgodność doboru z nr VIN pojazdu ..wybieramy tym razem droższy aparat prod. DEnmark żeby uniknąć wszelkich podejrzeń ..no i ??

Montaż kolejnego ...auto nawet nie pyknie !!! - wkładamy znowu stary ...i pali bez problemu najmniejszego !

W każdym przyp. ( i 1 i 2 nowych aparatów) ..wygląda na to , że brakuje iiskry ! ..no przecie szlag człowieka może jasny trafić !! :evil:

CZy ma ktoś jakiś racjonalny pomysł na rozwiązanie tego nieszczęsnego problemu ???? Ratujcie !!

Pozdrawiam!
Piter
Stały bywalec

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piter »

dla pewności się zapytam, czy aparat masz na mysli kopułke i palec?
Bogdan1
Nowy T4

16
Model:
Kontakt:

Piter pisze:
dla pewności się zapytam, czy aparat masz na mysli kopułke i palec?
Nie :)

Pisząc aparat mam na myśli aparat :))...czyli to coś ameliniowego do którego zakładam palec i kopułkę ...

Mam pewne podejrzenia po lekturze forum ale skoro doświadczona ekipa dobierała aparat dokładnie wg VIN , mało prawdopodobne żeby czujnik był na inne napięcie...innych pomysłów brak
Piter
Stały bywalec

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piter »

a jeżeli gmerał przy tym jakiś mechanior i wstawił inne graty bo np instalacja się zjarała ;/ i nic innego nie miał pod ręką...
Bogdan1
Nowy T4

16
Model:
Kontakt:

Nikt przy tym nie gmerał , nikt nie wstawiał innych gratów, instalacja jest oryginalna

Zmierzyłem napięcie na kostce , która wchodzi do aparatu - 10,3V ,teoretycznie do niczego mi to nie pasuje ale stawiam , ze w czujnik halla aparacie /przynajmniej tym oryg./ jest na 9V. NIc niestety mi ta wiedza nie daje ponieważ nie sposób ustalić jakie są czujniki w tych nowych aparatach (

Raczej wykluczam np. złe ustawienie - po chyba 6-ciu montażach , demontażach -z zamkniętymi oczami potrafiłbym aparatu wymienić !

Jakieś konstruktywne pomysła inne ???

:(
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 AAC”