2.5 tdi AHY dużo pali, mała moc w dolnym zakresie, kopci
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
dom@n
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 MULTIVAN
- Kontakt:
Re: 2.5 tdi AHY dużo pali, mała moc w dolnym zakresie, kopci
z tym egr jak na razie się zgadzam z przedmówcą.
co do przepłyki to w tej chwili jest odpięta, przewód do niej po prostu sobie dynda.
wtedy mam zadowalające mnie spalanie.
co do przepłyki to w tej chwili jest odpięta, przewód do niej po prostu sobie dynda.
wtedy mam zadowalające mnie spalanie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tylko, że trudno to co silnik robi z odpiętą przepływką nazwać jazdą,dom@n pisze:wtedy mam zadowalające mnie spalanie.
przy odpiętej w twoim silniku ECU obcina co najmniej 40% dawki paliwa
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Jesteś tego na 100% pewny? A jaki wpływ na dawkę ma to jaki to przepływomierz w sensie do silnika 88KM , 102KM czy 151KM?Kenobi pisze:tylko, że trudno to co silnik robi z odpiętą przepływką nazwać jazdą,dom@n pisze:wtedy mam zadowalające mnie spalanie.
przy odpiętej w twoim silniku ECU obcina co najmniej 40% dawki paliwa
Pytam z ciekawości, już kiedyś przerabialiśmy ten temat kiedy jeździłem bez przepływki nie wiem czy pamiętasz. Obecnie mam założoną przepływke od silnika 151KM i zasadniczo nie ma różnicy w spalaniu, no może pali jakieś 0,5 l na 100km więcej, v max też zmienił się niewiele przedtem było 150-155 teraz 160km/h natomiast, fakt jest różnica przy ruszaniu spora od 0-100 jakieś kilka sekund (nie pamiętam dokładnie ile) w każdym bądź razie ruszając z jedynki (rozgrzany silnik oczywiście) to zamyka mi obrotomierz w jakieś 2-3 sekundy, na dwójce to samo i trzeba się szybko uwijać z biegami bo potrafi odciąć albo bajpasa puścić, nie wiem dokładnie, ale efekt taki , że na sekundę spadają obroty tak do 3000 z groszem. Trochę to wkurzające.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie chodzi o rodzaj przepływki tylko ilość powietrza zasysanego przez dany silnik i dawki paliwa do niej dobieranej
151km ma największe parametry, a po odpięciu przepływki bez względu na silnik ECU przyjmuje wartość 550, czyli w tym silniku dawka jest obcięta najbardziej - taka jest przynajmniej moja teoria
we wszystkich modelach przepływomierz jest taki sam ( są dwie wersje w zależności od rocznika ) - bo jest on niczym innym jak czujnikiem który podaje do ECU info o ilości powietrza dostającej się do silnika
151km ma największe parametry, a po odpięciu przepływki bez względu na silnik ECU przyjmuje wartość 550, czyli w tym silniku dawka jest obcięta najbardziej - taka jest przynajmniej moja teoria
we wszystkich modelach przepływomierz jest taki sam ( są dwie wersje w zależności od rocznika ) - bo jest on niczym innym jak czujnikiem który podaje do ECU info o ilości powietrza dostającej się do silnika
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Cały pic polega na tym że w tych silnikach przepływomierz nie służy do obliczania dawki, tylko do jej korygowania i obliczenia ile można do mieszanki dopuścić spalin. Dawka obliczana jest z 3 parametrów, procent wciśnięcia gazu, ciśnienie w kolektorze i temp. powietrza i silnika. Przepływomierz służy jedynie do porównania wyliczonej dawki z ilością faktycznie zassanego powietrza i ewentualnego skorygowania dymienia oraz do obliczenia ile procent spalin można wpuścić przez EGR. Nie mniej jednak tak jak Kenobi napisał oprogramowania jest tak skonstruowane że mimo iż silnik spokojnie może pracować bez przepływki i żadnego uszczerbku na mocy, to ze względów ekologicznych ECU podaje stałą wartość 550 mg/R żeby nie kopcić i nie zanieczyszczać środowiska. W takiej sytuacji dawka obcięta jest o 35-50% w zależności od obciążenia.
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Witam.
Dołącze do tematu.
Myśle, że bez wizyty u dobrego fachowca się nie obędzie.
Ja bym jeszcze sprawdził wtryski. Często jak wtryski mają juz dość auta nie jadą z "dołu".
Warto też zrobić konkretną jazdę testową z VAGIEM, pod warunkiem że ktoś ma pojęcie na co patrzeć. :)
Dołącze do tematu.
Myśle, że bez wizyty u dobrego fachowca się nie obędzie.
Ja bym jeszcze sprawdził wtryski. Często jak wtryski mają juz dość auta nie jadą z "dołu".
Warto też zrobić konkretną jazdę testową z VAGIEM, pod warunkiem że ktoś ma pojęcie na co patrzeć. :)