2.5 tdi AHY dużo pali, mała moc w dolnym zakresie, kopci

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
dom@n
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 MULTIVAN
Kontakt:

2.5 tdi AHY dużo pali, mała moc w dolnym zakresie, kopci

Nieprzeczytany post autor: dom@n »

WITAM, wszystkich sympatyków tifora.
Od 1,5 roku jestem posiadaczem długo szukanej a póżniej długo remontowanej t4 multivan. czyli malowanie, spawanie,zawieszenie itd.
wcześniej ujeżdżałem 1.9d i 2.5 ACV z ACV byłem zadowolony co do spalania , mocy itd, ale opinie na temat 151 km, pokusiły mnie na zakup takiego autka i jest.
konkretnie vw t4 151 km AHY 1998, ale od samego początku mam z nim ten sam problem,
1. autko nie ma mocy w dolnym zakresie obrotów do ok 2200, póżniej dostaje niezłego kopa ale kopci na czarno. ale jeśli chodzi o v-max to jest ok 200km/h. podczas porównywania z audi a4 AFN 110KM rozpędzją się identycznie
2. spalanie niezależnie od prędkości od 110-150km/h to ok 9/10 na 100, poprostu nie opłaca sie jeżdzić wolno
Pojechałem do super fachowców jak to o nich mówiono i polecili mi chip 600zł (wymiana kości), obecnie auto pali więcej nawet przy wyłączonej klimie. oczywiście podpinali pod vaga itd i niby wszystko jest ok.
dodam jeszcze że dziwi mnie to że nie można nim ruszając z miejsca zamieszać kołami na asfalcie, a w ACV nie było żadnego problemu.
innym niepokojącym faktem jest to, że na wolnych obrotach dosłownie delikatnie dodając gazu auto zaczyna nierównomiernie pracować, ale żeby zaczął tak pracować trzeba go wyczuć.
operacje jakie wykonałem do tej pory, wymieniłem 3 przepływki, wymieniłem wężyki podciśnienia, przestawiany był kąt wtrysku, wycięty kat, zaslepiony egr.
długo czytałem na forum różne opinie i porady i często jest używane określenie wykonaj logi dynamiczne i statyczne ale za diabła nie wiem o co w tym chodzi. sam posiadam vaga 4.9 i często sprawdzam błędy itd. ale nic więcej nie umiem zdziałać.
chętnie bym do kogoś podjechał na diagnozę, ewentualnie poproszę o jakieś porady. jestem z okolic Żagania
jeszcze raz pozdrawiam i proszę o pomoc.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: 2.5 tdi AHY dużo pali, mała moc w dolnym zakresie, kopci

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Przed tym chipem też miałeś takie problemy?
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

przed chipem w dolnym zakresie było podobnie czyli zbyt mało mocy. po zmianie z biegu 4 na 5 zanim się zaczął wkręcać głucha cisza, póżniej szedł ale tak nie kopcił, fachowcy stwierdzili że przepływka walnięta. Faktycznie po wymianie przepływki się poprawiło. ale w trasie jadąc na tempomacie ponad 130km/h = 3,5tyś/obr jadąc bez klimy spalił więcej jak przed chipem na tej samej trasie z taką samą prędkością i z klimą.
po zakupie auta nie chodziło mi turbo, zapieczone były kierownice, rozruszałem je nie rozbierając turbiny poprostu wd-40 sikanie przez 3 dni i ruszyło.
zastanawiam się jeszcze nad zaworem n-75 może mam od innego silnika?
najbardziej zastanawia mnie fakt że nie miesza kołami ruszając z miejsca.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Co do logów poczytaj ten temat http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=5166
Tutaj masz o teście diody przepływomierza http://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G70_%2 ... _.28TDI.29

Turbo warto by było jednak wyjąć i wyczyścić jak kierownice stały. Poza tym przejrzyj dokładnie cały układ podciśnienia, może jest gdzieś nieszczelność lub jest jakaś dziura w dolocie

Ciekawe rzeczy piszesz o skrzyni biegów, w 151KM powinieneś mieć 140 przy 3000 obrotów a nie 130 przy 3500 ale to już na inny temat się nadaje :)
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Multivan
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Góral »

Jak będziesz w okolicach Wrocka to możemy zrobić logi lub porównać z moim.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

jestem zaciekawiony propozycją góral, jak jesteś w tym dobry (doświadczony ) jestem w stanie poświęcić dzionek i dojechać w celu diagnozy
grehor
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: -Latający Holender
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grehor »

dom@n pisze:
WITAM, wszystkich sympatyków tifora.
1. autko nie ma mocy w dolnym zakresie obrotów do ok 2200, póżniej dostaje niezłego kopa ale kopci na czarno
Zazwyczaj tak się dzieje kiedy jest jakiś problem z układem przepływomierza, próbowałeś odpiąć całkowicie przepływomierz ? Po sprawdzaj wszelkie okablowanie i wtyczki przy N75.Możesz wymienić 10 przepływek i nic Ci to nie daj jeśli problem będzie na instalacji.
dom@n pisze:
2. spalanie niezależnie od prędkości od 110-150km/h to ok 9/10 na 100, poprostu nie opłaca sie jeżdzić wolno
He he dowcipniś ;-) 110-150 wolno? Człeku to jest 150 kucyków i ty chciałbyś , żeby palił jak fiat 126p ? Ja mam tylko 88 kucyków i jak jadę wolno do 110km pali mi 6-7 litrów a jak polecę 130-160 to 8 łyka bez problemu. Stara zasada więcej kuców więcej picia. Co do opłacalności spróbuj się tak tłumaczyć kolegom z drogówki to Ci obliczą opłacalność :lol:
dom@n pisze:
Pojechałem do super fachowców jak to o nich mówiono i polecili mi chip 600zł (wymiana kości), obecnie auto pali więcej nawet przy wyłączonej klimie. oczywiście podpinali pod vaga itd i niby wszystko jest ok.
Zależy jaki Ci chip wsadzili ;-) bo jak Ci podrasowali kilka kuców to siłą rzeczy będzie pił więcej.
dom@n pisze:
dodam jeszcze że dziwi mnie to że nie można nim ruszając z miejsca zamieszać kołami na asfalcie, a w ACV nie było żadnego problemu.
A mnie nie dziwi. No bo i jak miałby Ci mieszać, skoro zapewne pracuje w trybie awaryjnym stąd ten kopniak po osiągnięciu 2200 obrotów (zakładam , że ze sprzęgłem jest wszystko ok).
Swoją drogą kopcenie, chipy, większe spalanie, nie wydaje Ci się , że też mogą mieć wspólny mianownik?
Najlepszy rozwiązaniem jest właśnie pomoc kolegów z forum podepną VAG i wszystko będzie jasne , a przynajmniej jaśniejsze też będę się musiał kiedyś do kogoś uśmiechnąć w tej sprawie bo co prawda auto chodzi, ale warto by wiedzieć co w środku "piszczy".
Ja też jak kupiłem swój miałem podobnie tyle że mój ruszał z dynamiką żuka i V max 120km/h, jak się później okazało problemem był brak styku na instalacji przy zaworze N75 po usunięciu usterki zmieniło się tyle że poleciał 140-150 km/h i do 2200-2400 obrotów zbierał się jak żółw a później dostawał kopa, za co winę ponosiła uszkodzona przepływka. Po założeniu nowej muszę się szybko uwijać z biegami bo na 1 biegu mam jakieś 2-3 sekundy do zamknięcia obrotomierza jak trzeba szybko uciekać ze skrzyżowania, i lata 160km/h załadowany bez "piłowania". Tak więc na pewno dojdziesz ładu i składu i niedługo będziesz tu szczerzyć pysiorka z radości.
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

po 20 sierpnia będę w kraju to możemy podziałać.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

kurcze, ja znowu mam wyjazd 19 sierpnia na jakieś 4 tygodnie, chyba że się zerwę na jakiś weekend.
jak miałem ACV 102KM to pamiętam że też szedł jak ogień.
co do chipa to wszyscy twierdzą, że po tym zabiegu przy nie zmienionym stylu jazdy auto powinno mniej chlipać gnojówki.
autko to multivan, więc służy mi jako osobówka ( wczasy, wycieczki, dojazdy do pracy i do sklepów )
dziś pomieszam jeszcze z zaworami, może mam wtyczki pomylone n-18 z n-75? tak mi teraz wpadło do głowy
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

witam ponownie.
po odpięciu przepływki nie dymi i moc spadła ale tragedii nie ma.
zaczęła mi szwankować sztanga od turbo, pomyślałem że skoro egr jest zaślepiony to usunę z układu podciśnienia n-18 i lekko pomogło gdyż turbo wstaje przy około 2000/obr a przejście do większej mocy jest płynniejsze. no ale dymienie zostało. pojeżdżę tak trochę i zobaczę jak będzie wyglądało spalanie.
grehor
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: -Latający Holender
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grehor »

Kolego, turbo Ci nie wstaje, nie ma czegoś takiego jak wstawanie turbiny. Turbo pracuje od uruchomienia silnika sztanga kieruje w Twoim przypadku łopatkami regulującymi i skoro Ci szwankuje to sprawdź samą gruchę może być uszkodzona no i faktycznie przydał by się przegląd sprężarki czy aby kierownice są ok.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

dom@n pisze:
przed chipem w dolnym zakresie było podobnie czyli zbyt mało mocy. po zmianie z biegu 4 na 5 zanim się zaczął wkręcać głucha cisza, póżniej szedł ale tak nie kopcił, fachowcy stwierdzili że przepływka walnięta. Faktycznie po wymianie przepływki się poprawiło. ale w trasie jadąc na tempomacie ponad 130km/h = 3,5tyś/obr jadąc bez klimy spalił więcej jak przed chipem na tej samej trasie z taką samą prędkością i z klimą.
po zakupie auta nie chodziło mi turbo, zapieczone były kierownice, rozruszałem je nie rozbierając turbiny poprostu wd-40 sikanie przez 3 dni i ruszyło.
zastanawiam się jeszcze nad zaworem n-75 może mam od innego silnika?
najbardziej zastanawia mnie fakt że nie miesza kołami ruszając z miejsca.
Odnośnie czyszczenia zapieczonych kierownic,to mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia,że półśrodki typu wd-40,bez wytargania turbiny,to raczej wiele nie pomogą.Miałem u siebie również zapieczone i próbowałem najpierw siukwasów,ale dopiero rozkręcenie turbiny na części i kilka godzin czyszczenia dało efekt jak trzeba,a teraz po prostu częściej stosuję styl jazdy-na kawalera-i turbinka śmiga jak trzeba.Możesz sobie rzucić okiem jak to u mnie wyglądało http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... nienie+ahy .Oczywiście sprawdz sobie jeszcze układ podciśnienia,czy ze sterowaniem wszystko ok.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

układ podciśnień ok. czy myślicie że łopatki w turbo mogą być przepalone lub się zawieszają i przez to się takie rzeczy dzieją.
po sprawdzaniu sterowania turbo metodą na usta ( wciąganie powietrza wężykiem ) jest ok. czyli równomiernie sztanga przemieszcza się w dolne położenie.
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

ale nie wiadomo czy maksymalnie się przemieści oraz czy łopatki pracują normalnie.
Najlepszym sposobem logi dynamiczne, można zobaczyć czy ląduje tyle ile powinien.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

witaj góral, jak tam u ciebie weekendy będziesz w któryś miał sposobność diagnozy mojego tifora. może umówimy się na pw.
w tej chwili jestem w fazie sprawdzania spalania
opcja 1; koła 16 opony 205/55 rozpędzanie to głaskanie pedału przyspieszenia max do 2000/obr i predkości 110/120 w przewadze trasa 80%
2/4 osoby w aucie przepływomierz z passata afn (takie same mają wkłady) spalanie wyszło 8,8l/100km
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Po pierwsze, opony powinny być 205/65/16, 215/60/16, 225/60/16 tak mam na wlepce. Ja mam 215/60/16.
205/55 są za małe, koła obracają się szybciej, prędkościomierz, fis głupieje, ponieważ jest zakodowany na koła fabryczne.

Mój 100% trasy 110km/h (wg nawigacji 107km/h) na tempomacie pali 6,5-7,5 w zależności od ukształtowania terenu.
Wokoło komina, miasto 9-10.

Nie ma sprawy, możemy się umówić na jakiś weekend, chętnie pomogę, ponieważ też sam ze swoim dziadem długo wałczyłem.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

opcja 2; koła 16 opony 205/55 rozpędzanie to głaskanie pedału przyspieszenia max do 2000/obr i prędkości 110/120 w przewadze trasa 90%
2/4 osoby w aucie po odpięciu przepływomierza oraz na odcinku 20 km musiałem użyć klimy spalanie wyszło około 7,0l/100km
fakt że kopa auto nie ma specjalnego, ale ze względu na ceny paliw mógłbym na razie tak zostawić.
pytanko tylko czy silnik dobrze to zniesie?
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

przyjedziesz do mnie, wezmę 2gi przepływomierz z drugiego auta sprawny i wtedy sprawdzimy.
Odłącz podciśnienie z egr i je zaślep, aby nie uciekało podciśnienie, auto będzie kopciło na czarno i powiedz jak jedzie, oczywiście na podpiętej przepławce i klimie.

Jak będziesz przejdziesz się moim i ocenisz.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

witaj, egr jest całkowicie pominięty, czyli zaślepiony blaszką, a N-18 całkowicie wypięty z układu podciśnienia. pozostał tylko N-75 w podciśnieniu.
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

W tym silniku nie jest wskazane omijanie egr. Najlepiej zrobić komplet logów.
vwpitek
Stały bywalec

15
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 acv
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwpitek »

Góral rozwiń temat dlaczego jest nie wskazane zaślepianie egr?
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

w sobotę założyłem oryginalne kółka 215/60/16 wielosezon goodyear, przebadam jak teraz będzie się zachowywał.
góral mój email do.man@wp.pl. od poniedziałku przez 4 tygodnie, będę miał ograniczony dostęp do neta.
jak już pisałem może uda mi się urwać kilka godzin na któryś weekend to byśmy coś podziałali.
a tak nawiasem mówiąc do kiedy jesteś dostępny na miejscu, bo z tego co zrozumiałem często podróżujesz?
<vw>
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

właśnie co z tym egr. przecież po ominięciu egra silniczek oddycha tylko świeżutkim powietrzem, więc czemu nie jest wskazane jego omijanie?
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Jak mu deptasz to też oddycha tylko czystym powietrzem.
EGR działa głównie jak stoisz.
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

zgadzam się góral z tobą ale jak egr jest zaślepiony to silnik cały czas oddycha świeżym powietrzem, więc co mu może szkodzić?
dom@n
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

jest nowy raport spalania na kołach 215/60/16 wielosezon goodyear z dpiętą przeływką około 7,3l/100km rozpędzanie do ok 2,500/obr prędkość max 120km/h w trasie bez klimy, 2 osoby w aucie. chyba może być.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Spalanie normalne
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

normalne, nie oczekujmy, że prawie dwutonowe auto będzie pailo 5 litrów ;)
151KM i tak pali najmniej ze wszystkich, wg. danych katalogowych ;)
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

dom@n pisze:
dpiętą
to znaczy z jaką ??
odpiętą czy podpiętą
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Góral pisze:
W tym silniku nie jest wskazane omijanie egr. Najlepiej zrobić komplet logów.
Do puki nie napiszesz logicznych argumentów na poparcie twojej tezy będę traktował to jako trolowanie.

Napiszę to po raz kolejny EGR to wynalazek ekologów, nie odpowiada za nic innego jak ogólne zakoksowanie i zasyfienie dolotu.
Poza tym nie spełnia żadnej użytecznej funkcji poza teoretyczna poprawą czystości spalin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”