Piski przy kołach
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Logan
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan/Tr
- Kontakt:
Piski przy kołach
Witam. Ponad miesiąc temu zakupiłem Transportera 2,5 TDI przerobionego na Multivana. W mojej ocenie przeróbka całkiem ok. Zrobiłem nim już ok 6 tys km. Ale mam irytujący problem. Od jakiegoś czasu zauważyłem że jadąc dłuższy czas z prędkościami od 80 km/h wzwyż zaczyna się koncert pisków. Są to różne piski, moim zdaniem dochodzące z kół. Nie są to też piski nie wiadomo jak głośne ale niestety mocno irytujące. Dźwięk jest raczej metaliczny - jakby metal tarł o metal. Piski dochodzą wg mnie z lewego przedniego koła i gdzieś z tyłu ale też przy kołach (no bo co innego <38> ). Najbardziej nasilają się przy lekkim ruchu kierownicą w lewo a w prawo zanikają. Dodatkowo zanikają przy lekkim naciśnięciu pedału hamulca. Wygląda to tak jakby klocki hamulcowe w stanie spoczynku lekko dotykały tarczy i piszczały a przy naciśnięciu pedału luz był niwelowany i pisk ustaje.
Czy ktoś się spotkał z czymś takim i co to może być?
Czy ktoś się spotkał z czymś takim i co to może być?
-
Logan
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: Piski przy kołach
Ale nie mam żadnego dudnienia przy hamowaniu ani żadnych wibracji. Poza tym jak jeżdżę krótkie odcinki po mieście to nie ma tego piszczenia.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
sworzeń nie przestanie piszczec po lekkim naciśnięciu hamulcapacark pisze:sprawdź też lewy górny sworzeń
-
Logan
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
górne sworznie są do wymiany, to wiem
w tygodniu wjadę na warsztat niech obejrzą bo do szału mnie to doprowadza
kumpel mówił jeszcze że mogą to być prowadnice na zaciskach czy coś takiego i wówczas zacisk się nie cofa
w tygodniu wjadę na warsztat niech obejrzą bo do szału mnie to doprowadza
kumpel mówił jeszcze że mogą to być prowadnice na zaciskach czy coś takiego i wówczas zacisk się nie cofa
-
Logan
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Górne sworznie wymienione, końcówki drążków i łączniki stabilizatora też. Geometria i zbieżność ustawiona.
Przyczyna piszczenia... Zasyfione (zardzewiałe) zaciski kół tylnych. Klocki się nie do końca się cofały i po nagrzaniu zaczynały piszczeć. Oczyściłem zaciski i piski ustały. Dzięki za pomoc.
Przyczyna piszczenia... Zasyfione (zardzewiałe) zaciski kół tylnych. Klocki się nie do końca się cofały i po nagrzaniu zaczynały piszczeć. Oczyściłem zaciski i piski ustały. Dzięki za pomoc.
-
guapo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Obstawiam jak kolega wyżej krzywe tarcze. I bym się nie zdziwił jak byś znalazł pomiędzy piastą a tarczą jakąś magiczną srebrzankę :)
Edit.
Dopiero co przeczytałem Twój ostatni post. Jak zaciski nie odbijały to i tłoczki powinieneś przysmarować :)
Edit.
Dopiero co przeczytałem Twój ostatni post. Jak zaciski nie odbijały to i tłoczki powinieneś przysmarować :)