Półoś długa do T4 po swapie na 1.9 TDI

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Blue
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: Transporter T4
Kontakt:

Półoś długa do T4 po swapie na 1.9 TDI

Nieprzeczytany post autor: Blue »

Witam. Jestem tutaj nowy chodź mojego T4 mam prawie od nowości nigdy nie potrzebowałem innej pomocy niż tą, którą oferował mi serwis. Teraz jest trochę inaczej. Mój T4 wyjechał z fabryki w 2001r. jako zwykły Transporter 9 osobowy krótki z silnikiem ABL. Większość czasu u mnie stał niż jeździł więc przebieg miał nie duży bo 168tys. km ale na swap zdecydowałem się z innego powodu, a konkretnie z wysokiego spalania. Mój mechanik zaoferował mi, że zmieni silnik na 1.9 TDI ( jaki kod silnikowy jeszcze nie wiem bo nie sprawdzałem ). Historia była tego taka, że inny warsztat, któremu sprzedałem mojego starego ABL wyciągnął z samochodu za dużo części niż powinien i podmienił mi półośkę. Już tłumacze. Brakowało dużo części takich jak rozrusznik, łapy mocujące itd. oraz ta w/w półośka. Dostałem w zamian zardzewiałą i zapiaszczoną półoś, której na początku nie zauważyłem bo była schowana pod karton z tyłu samochodu. Teraz po złożeniu już wszystkiego co wiązało się z silnikiem podczas jazdy próbnej już na TDI wyskoczyła właśnie ta półośka. Okazała się krótsza niż prawa ( lewa wyskakuje ). Musze teraz w tępie ekspresowym dostać półoś taką jak potrzebuje. Warsztat, który wyciągał ABL oddał te części o której się upomniałem, ale o półośce nic nie wiedzieli. Potrzebuje wymiary tej "długiej" półosi, a jeszcze lepiej jakby ktoś miał taką na sprzedaż ( fajnie by było gdyby ktoś był ze śląska wtedy wsiadam w samochód i przyjeżdżam ). Jak dzwonie o półośkę z allegro to każdy mi mówi, że każda pasuje chodź jak się okazuje tak nie jest. Jeżeli jestem w błędzie poprawcie mnie. Jak łatwo rozpoznać półoś "długą" od "krótkiej"? Skrzynia biegów została ta sama co była przy silniku ABL. Pozdrawiam
Ryś
Stały bywalec

15
Model:
Auto: t4 Mix
Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
podziekowal za post: 37 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Re: Półoś długa do T4 po swapie na 1.9 TDI

Nieprzeczytany post autor: Ryś »

Kolego ja również borykam się z takim problemem, mianowicie mam kiepski frez. Mam ABL z 1999r półoś którą kupiłem z alledrogo wyrywało mi z przegubu zew. Długość półosi jakiej potrzebujesz to dokładnie 48.3cm. Szukaj po 1996 roku a długość prawej i lewej jest taka sama.
Pozdrawiam i powodzenia w pracach.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Auto: T4
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Może nie macie zamontowanych pierścieni zabezpieczających na półosi (niepełny pierścień montowany na półosi).
Ryś
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

Kolego przy pełnym skręcie koła wyrwie półoś z przegubu czyli pierścień o którym mówisz się ześliźnie tak jak przy zdjęci przegubu. Miałem obie półośki na stole, lecz gdy mi nie pasowała to ja zmierzyłem moja miała 48,3cm a zamienna była krótsza ok 1,5cm.
Blue gdy będziesz szukał półosi to zwróć uwagę na wytłoczona datę na jej krańcu, tuż przy przegubie wew ma tam wytłoczoną datę produkcji. Ta po 96 powinna Ci podpasować. Przy okazji kupuj tylko Lobro przeguby. Ja się przejechałem na tzw Dachstein nie polecam.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Auto: T4
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

nie wiem jak zamienniki są wymiarowane ale w oryginale były dwie długości tak jak napisał Ryś do 96r i od 96r
wtedy nastąpiła w T4 zmiana rozstawu kół na większy
Ryś
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

Dokładnie jak Kenobi pisze. Jednak że kontaktowałem się już z kilkoma serwisami VW i od ok 4 lat oryginały sa niedostępne, pozostają używki.
Blue
Nowy T4

13
Model:
Auto: Transporter T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Blue »

Super, dzięki za pomoc. A może ktoś by miał taką na sprzedaż, najlepiej ze śląska?
motoria
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Kenobi pisze:
nie wiem jak zamienniki są wymiarowane ale w oryginale były dwie długości tak jak napisał Ryś do 96r i od 96r
wtedy nastąpiła w T4 zmiana rozstawu kół na większy
I jeszcze mamy trzeci typ półosi od wersji 150 ps,długość taka sama jak ta po 96 tylko większy frez wewnętrzny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”