Pokrywa zaworów wycieki 1.9 TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Pokrywa zaworów wycieki 1.9 TD
Witam,
Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów.I ten dzień w końcu nastąpił. Zakupiłem uszczelkę gumową Erlinga (firma chyba niezła) i przy okazji powymieniałem płyny i filtry eksploatacyjne. Po przejechaniu ok. 100 km silnik ulany gorzej niż przed zmianą uszczelki. Leci z przodu pokrywy, na dole już nawet zrobiła się kałuża i mam problem.
Pomyślałem, żeby kupić uszczelkę korkową i poskładać ją na dobrym silikonie do temperatur, ale objechałem wszystkie sklepy motoryzacyjne i nie ma nic takiego wszystko tylko guma. Może ktoś miał podobny problem i chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Dodam, że wcale b.mocno nie dociągałem tej pokrywy tzn. mocno lecz z umiarem.
Pozdrawiam
Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów.I ten dzień w końcu nastąpił. Zakupiłem uszczelkę gumową Erlinga (firma chyba niezła) i przy okazji powymieniałem płyny i filtry eksploatacyjne. Po przejechaniu ok. 100 km silnik ulany gorzej niż przed zmianą uszczelki. Leci z przodu pokrywy, na dole już nawet zrobiła się kałuża i mam problem.
Pomyślałem, żeby kupić uszczelkę korkową i poskładać ją na dobrym silikonie do temperatur, ale objechałem wszystkie sklepy motoryzacyjne i nie ma nic takiego wszystko tylko guma. Może ktoś miał podobny problem i chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Dodam, że wcale b.mocno nie dociągałem tej pokrywy tzn. mocno lecz z umiarem.
Pozdrawiam
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: Pokrywa zaworów wycieki 1.9 TD
Tak jak kolega pisze albo się podwinęła albo za mocno dociągnięta lub za słabo innej opcji nie ma
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wyciągnąłem ją dziś i nie było widać, żeby gdzieś była podwinięta czy coś. W poniedziałek kupię nową i zobaczę co będzie, a jak to nic nie da to chyba uderzę do ASO. Chyba, że mam krzywy dekiel :|
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Miałem podobny problem. Dekiel był krzywy. Po wymianie dekla wszystko w porządku. Wymieniłem też uszczelki na "szpilkach" i dałem dodatkowe podkładki metalowe ok 1mm grubości w celu większego docisku uszczelki .
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Trzeba kupować uszczelkę najlepiej 3-wargową, ale obowiązkowo przy składaniu należy oczyscić miejsca przylegania i posmarować uszcxzelkę z obydwu stron sylikonem min, do 150 st C.
Będzie Ok!
Będzie Ok!
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale chyba uszczelki gumowej nie smaruje się silikonem, bo przecież się po rozjeżdża wszystko ?
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
uszczelka 3 warstwowa owszem(guma/metal/guma) ale nic smarować nie trzeba ostatnio w innym aucie złożyłem 1,9d na starej uszczelce bo sklep zamknęli i nic nie leci. Podstawa to prosty dekiel i umiar w dokręcaniu.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj z racji, że miałem wolną chwilę poszedłem do znajomego co pracuje w motoryzacyjnym i kupiłem uszczelkę też gumową i jutro ją założę.
Tylko teraz będę dokrecał bardzo lekko i ew. potem dociągał.
Wie ktoś może jakim momentem powinno się pokrywę dokręcać?
Tylko teraz będę dokrecał bardzo lekko i ew. potem dociągał.
Wie ktoś może jakim momentem powinno się pokrywę dokręcać?
-
bosman
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Też nosiłem się z zamiarem wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów ale w oryginale dostępna jest tylko kompletna pokrywa z
uszczelką za około 500zl (dlatego jest tak droga bo uszczelka jest zaprasowywana na gorąco w kanale pokrywy).
Sprzedawca w sklepie jednak odradzał kupna zamiennej uszczelki gdyż właśnie wielu mechaników zgłaszało iż przeciekają.
Rozwiązaniem w tej sytuacji jest właśnie uszczelka z silikonu wysokotemperaturowego (tzw. czerwony jest do 300st, każdy uniwersalny
jest do 180).
Powierzchnię trzeba odtłuścić i niestety zarezerwować dużo czasu na wyschnięcie najlepiej ze dwa dni.
uszczelką za około 500zl (dlatego jest tak droga bo uszczelka jest zaprasowywana na gorąco w kanale pokrywy).
Sprzedawca w sklepie jednak odradzał kupna zamiennej uszczelki gdyż właśnie wielu mechaników zgłaszało iż przeciekają.
Rozwiązaniem w tej sytuacji jest właśnie uszczelka z silikonu wysokotemperaturowego (tzw. czerwony jest do 300st, każdy uniwersalny
jest do 180).
Powierzchnię trzeba odtłuścić i niestety zarezerwować dużo czasu na wyschnięcie najlepiej ze dwa dni.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Artur robił u siebie i ostatnio też u mnie na silikonie i nic nie cieknie. Sprawa wygląda tak. Najlepiej jak się ma jeszcze oryginalną (starą) uszczelkę. Rozkręcamy wszystko odtłuszczamy i czyścimy: dekiel, pokrywę zaworów, silnik w miejscu uszczelki i samą uszczelkę. Następnie smarujemy silikonem tą uszczelkę z dwóch stron oraz te małe uszczeleczki tylko z tej strony co dotyka dekla. Gdy już mamy posmarowane wszystko ładnie skręcamy patrząc czy dobrze ułożona została uszczelka i dociągamy z umiarem. Trzeba poczekać dobre kilka godzin aż wyschnie i gotowe. My używaliśmy silikon reinzosil i wszystko gra.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Założyłem nową uszczelkę. Dodałem trochę silikonu. Stara uszczelka była totalnie twarda i wszystko przepuszczała też Erling, ale kupowany w innym sklepie. Zobaczymy co teraz będzie się działo.