Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie.
Na moje nieszczęście ok 2 tygodnie temu stałem się posiadaczem VW t4 1994r. Silnik 2.5 benzyna. Niestety samochód po zakupie, nie dojechał do domu (dał rade ok 80km). Uszkodzeniu uległa skrzynia biegów.
Od początku wyskakiwała 5 (podobno łapa silnika). Ok. 10 km przed awarią uniemożliwiającą jazdę, skrzynia zaczęła wyć. Czułem, że się coś dzieje, więc zjechałem na stację benzynową i tam ostatecznie padła skrzynia. Biegi wchodzą, ale podczas puszczania sprzęgła, słychać metaliczny dźwięk, a auto ledwo rusza. Po kolejnej próbie nie można już ruszyć autem. Silnik odpala ( na wciśniętym sprzęgle ), a kiedy puszczam sprzęgło gaśnie. Zdemontowałem skrzynie biegów, spuściłem olej i okazało się, że wyleciało tylko ok 100ml oleju. Skrzynia prawdopodobnie się zatarła. Przymierzam się do rozebrania skrzyni na części pierwsze.
Czy jest jakiś haczyk podczas rozbierania skrzyni? Czy myślicie, że uda się ja jeszcze ocalić? Kupowanie używanej skrzyni to też loteria, więc wolał bym tą zreanimować i wiedzieć, że w tym aucie chociaż skrzynia jest ok. Czy może ktoś posiada jakieś części do tej skrzyni? Kod: AYF 31080.
Pozdrawiam
Skrzynia AYF - szacowanie strat
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
quicksilver
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Skrzynia AYF - szacowanie strat
Mam na warsztacie CRN-na dokładnie tak samo zakończyła swój żywot. Rozebrałem ją a w środku była masakra. Wszystko normalnie spalone. Każdy jeden tryb wyszczerbiony. Więc to był trup na miejscu, stwierdzony zgon.