Hamulce tylne pomocy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Hamulce tylne pomocy
Witam mam problem miałem całą zardzewiała tylną tarcz po tym jak auto stało miesiąc pod blokiem. Okazało się ze prowadzenie klocków całe zkorodowane było oraz prowadzenie zacisku tak samo. rozebrałem cały zacisk wyczyściłem tloczek i wszystko co tam przychodzi tymbardziej ze automat od recznego nie chodził ale go rozruszałem i działa cacy .Załozylem wszystko z powrotem i odpowietrzyłem układ przy tylniej osi. Płyn leci bez powietrza a hamulec tylko delikatnie hamuje . Prosze o pomoc moze cos nie tak zrobiłem ?
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Hamulce tylne pomocy
Proponował bym odpowietrzyć cały układ, skontrolować poziom płyny oraz grubość tarczy.
Powodzenia.
Powodzenia.
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Myslę że może być tak jak mówisz zapowietrzony układ dodam tylko że przód jest ok. A co może być przyczyną tego że jeśli hamowałbym pulsacyjnie to za 3,4 razem gdy nacisnę na pedał auto hamuje gożej ,trzeba użyć większej siły? Po w ciśnięciu pedału i odpaleniu auta pedał wchodzi w podłogę tak do połowy to ok?
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ja już nie mogę <24> układ odpowietrzony a hamuje tak ze na lewarku kolem moge ręką kręcić. nie wiem jak ręczny bo linka do wymiany przy lewym kole. Już mam dość tego auta <zły>
-
Lepszy
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4 70X0C 1994r
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Pojeździj trochę... może wszystko musi się ułożyć na nowo. Po 100-200km powinno być czuć różnice
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czy jezeli posiadam korektor siły hamowania odpowietrza sie układ w jakiś inny sposób tzn czy kola nie powinny byc uniesione w góre ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Lepiej jakbyś miał dociążony tył ale ja odpowietrzałem u siebie jak był pusty i nie było problemu. ;)
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
tak ale czy kolo (tzn tarcz ) powinna byc w czasie odpowietrzania w normalnej pozycji bo jak podnosze auto na lewarku to wiadomo ze kolo sie opuszcza w dół
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja odpowietrzałem jak auto stało normalnie na kołach w kolejności PT (prawy tył), LT, PP, LP :)
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
tzn czy nie powinienem odpowietrzac tyłu tak jakby tył był obciążony? rozumiem ze nie podnosiłeś auta do góry
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Auto normalnie stało nie podniesione, jak dociążysz tył to jak się domyślam więcej płynu będzie lecieć przy odpowietrzaniu z zacisków i mniej będzie noga bolała przy pompowaniu hamulca 2 osobę :D Twój wybór
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pytam tyle bo juz nie mam pojecia co robic mam nadzieje ze faktycznie jest to powód zle odpowietrzonego układu. Jadąc po sniegu i hamując przednie koła stają a tylne normalnie sie kręcą . Lewa tylna tarcz aż rdzę ma tyle że widzę ze troszeczkę ale to tylko troszeczkę ją wyczyściło.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jesteś pewien, że zaciski z tyłu chodzą jak należy? Tak jak Lepszy pisał, pojeździj trochę, wszystko się tam z tyłu musi ułożyć
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mam jeszcze pytanie czy podczas czyszczenia tłoczka i ponownym składaniu go w całość czy samoregulator nalezy jakoś ustawiac?
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
Lepszy
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No właśnie... Piszesz niby ze masz tarcze, a potem o samo-regulatorach. Teraz sprawa jest jasna
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Załaduj kolego auto i wtedy zobacz jak tył hamuje.
Jak masz korektor i jeździsz na pusto to tył raczej nie łapie.
Nie masz wstawionych jakiś wysokich sprężyn (tył podniesiony wysoko)?
Jak masz korektor i jeździsz na pusto to tył raczej nie łapie.
Nie masz wstawionych jakiś wysokich sprężyn (tył podniesiony wysoko)?
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nie lezy na ziemi :) ale nie mam pojęcia czy są tam inne sprężyny ewentualnie jutro wstawię fotkę auta to moż stwierdzisz po wyglądzie. Wrzuciłem dziś troche gratów aby je dociążyć ale bez efektu. Korektor gdy nim ruszam pracuje tzn tłoczek chowa sie i wychodzi tyle ze na moje jakby za płytko . Ma skok jakiś jeden centymetr.
-
Lepszy
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Korektor hamowania masz przykręcony do tylnej belki zawieszenia. Jedz autem do jakiegoś mechanika. Z tego jak piszesz to wnioskuję, że nie masz zbytnio doświadczenia w pracach mechanicznych
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
Lepszy
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
To wiesz co robić czy pomysłów brak ??? O nic mi nie chodzi konkretnie tylko jak czytam Twoje posty w tym temacie to sam się gubię
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
To jest jasne ze jak masz bębny to masz samoregulatory , jak masz tarcze to nie masz samoregulatorow. Czyli jezeli masz tarcze to samoregulatorów nie ma.farcuf pisze:Tzn co jest jasne ? Bo nie rozumiem. <bezradny>
Jak mocno miales przykorodowane te tarcze ??
Odpowietrz jeszcze raz kola , zaczyna sie zawsze od najdalszego koła od pompy , czyli w T4 LHD to jest Prawy tyl , Następnie Lewy tyl , Prawy przod , Lewy przód.
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
niech się chłopak oswoi z terminologią i będzie git, może samoregulatory to tłoczki lub korektory siły hamowania, a może linki ręcznego, nie no dość szydzenia :). Układ hamulcowy z tyłu jest łatwy do rozkminienia, Mamy pedał --> pompe ABS'u lub nie --> przewody --> korektor-->odbiorniki ciśnienia i po prostu wykluczamy usterki, farcuf usiądź i pomyśl, z cieczą hydrauliczną jest jak z prądem i na odwrót ciśnienie w układzie to napięcie w przewodach :) jeżeli żarówka nie świeci to znaczy że gdzieś napięcie znika :)
-
Lepszy
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No to jeszcze mu dochodzi terminologia z działu elektryka. Mam nadzieje ze sie nie pogubi :P
-
misiek535
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Witam Wszystkich!
Podlacze sie pod tem sam post bo pewnie chodzi o dokladnie to samo. Bylem dzis na przegladzie i niestety wtopa bo, problem z tylnymi hamulcami-bardzo slabe, jak stwierdzil mechanik- diagnosta :) hamulce byly robione ze 3 lata-60tys temu, rok temu wymiana vakum pompy, bo terkotala a mialo to wplyw na samo hamowanie raczej niewielki bo roznica po wymanie byla mala, wiec to ze byla w ogole, to pewnie tylko autosugestia :). z rok temu byl problem bo nie hamowal prawy tyl(czyli ostatni zacisk), tarcza miala nalot rdzy nonstop- gdy to zauwazylem , znajomy mechanik ''po rzucie okiem''powiedzial ze do wymiany sa prowadniki zaciskow, ale jakos pech chcial ze kilka dni pozniej - dolewajac plyn do spryskiwacza zauwazyjem pekniety przewod podcisnienia przy zaworze tym E75 (? chyba dobrze), wymienilem przewod i wszystko gralo i gra, nie sa to ceramiki z ferrari haha ale dzialaja ok, dzis na przegladzie mechanik mowi ze slabe- powiedzialem ze tu jest korektor sily ham na tyl i sa zawsze slabsze, nie sa za slabe i trzeba je zrobic, no i tu pytanie skoro dzialaja dobrze moim zdaniem to co z nimi zrobic czy jechac jeszcze raz na ten przeglad tym razem z zaladowana paka a nie na pusto, bo wtedy faktycznie hamulce sa duzo lepsze, a czy moze ktos wie ile ma tam wyswietlac na tym badaniu na rolkach- bo ta stacja przegladow to troche wygladala jak ''daremny trud'' chociaz mechanik dosc przejety z breszka sprawdzal wszystkie luzy, dzieki za wszelkie wskazowki, pozdrawiam m
Podlacze sie pod tem sam post bo pewnie chodzi o dokladnie to samo. Bylem dzis na przegladzie i niestety wtopa bo, problem z tylnymi hamulcami-bardzo slabe, jak stwierdzil mechanik- diagnosta :) hamulce byly robione ze 3 lata-60tys temu, rok temu wymiana vakum pompy, bo terkotala a mialo to wplyw na samo hamowanie raczej niewielki bo roznica po wymanie byla mala, wiec to ze byla w ogole, to pewnie tylko autosugestia :). z rok temu byl problem bo nie hamowal prawy tyl(czyli ostatni zacisk), tarcza miala nalot rdzy nonstop- gdy to zauwazylem , znajomy mechanik ''po rzucie okiem''powiedzial ze do wymiany sa prowadniki zaciskow, ale jakos pech chcial ze kilka dni pozniej - dolewajac plyn do spryskiwacza zauwazyjem pekniety przewod podcisnienia przy zaworze tym E75 (? chyba dobrze), wymienilem przewod i wszystko gralo i gra, nie sa to ceramiki z ferrari haha ale dzialaja ok, dzis na przegladzie mechanik mowi ze slabe- powiedzialem ze tu jest korektor sily ham na tyl i sa zawsze slabsze, nie sa za slabe i trzeba je zrobic, no i tu pytanie skoro dzialaja dobrze moim zdaniem to co z nimi zrobic czy jechac jeszcze raz na ten przeglad tym razem z zaladowana paka a nie na pusto, bo wtedy faktycznie hamulce sa duzo lepsze, a czy moze ktos wie ile ma tam wyswietlac na tym badaniu na rolkach- bo ta stacja przegladow to troche wygladala jak ''daremny trud'' chociaz mechanik dosc przejety z breszka sprawdzal wszystkie luzy, dzieki za wszelkie wskazowki, pozdrawiam m