ogrzewanie ala camper

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
żółwik

Last active: -

ogrzewanie ala camper

Nieprzeczytany post autor: żółwik »

Jako, że, to jest ogrzewanie ala camper umieszczam o tym informacje w dziale "T4 camper"

Jest to patent powstały na potrzeby kilku ogrzewań w roku, a że ogrzewania na ON są drogie i trzeba robić dziury w karoserii, powstał pomysł takiego właśnie rozwiązania.

Dodatkowym plusem jest to, że ustrojstwo nie jest związane na stałe z samochodem i w ciepłe dni można je zostawić w garażu, a zabrać, gdy zapowiadają zimne wieczory i poranki.

Piecyk został przetestowany przy temperaturze +4 stopnie C, we wnętrzu przy grzaniu na 1/3 mocy uzyskaliśmy temperature +22 stopnie.
Butla gazowa 3 kg, wystarcza na około 35 godzina grzania. Ładowanie butli 3 kg na pobliskiej stacji LPG = 27 PLN.
Koszt wykonania pieca to około 500 PLN. A ciepło w T4 bezcenne <56>

Klik TwojaTuba
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 19:30 przez żółwik, łącznie zmieniany 1 raz.
chmielik
Ikona forum

Answers: 0
16
Tematy: 43
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Re: ogrzewanie ala camper

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

żółwik pisze:
Dodatkowym plusem jest to, że ustrojstwo nie jest związane na stałe z samochodem i w ciepłe dni można je zostawić w garażu, a zabrać, gdy zapowiadają zimne wieczory i poranki.
I tu kolego z tobą się nie zgodzę bo mając webasto zamontowane w samochodzie jest potrzebne to go używasz a nie to przecież nie przeszkadza ale masz świadomość że jest..
Nauczony zeszłorocznym weekendem majowym nauczyłem się że pogoda jest zmienna i webasto warto mieć...
Wyjeżdżając z Torunia było 39 stopni a 300 km dalej nad morzem w Dąbkach już tylko 7 stopni , a w nocy pozamarzała herbata w szklankach ....jakaś masakra jak w zimie.
Do czego piję ...wyjeżdżając nie wziął bym tego piecyka co ty proponujesz a na miejscu bym zamarzł....

Więc zgadzam się z tobą że jest drugie tyle droższe ale kasz komfort psychiczny i niczego nie musisz nosić i nic kombinować ...
Aczkolwiek pomysłowe ustrojstwo
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Wyprowadzenie spalin pomysłowe, a skąd dopływ świeżego powietrza???
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

Koszt wykonania pieca to około 500 PLN. A ciepło w T4 bezcenne
Napewno to jest piec wlasnej roboty,bo przod wyglada prawie jak oryginalna truma z przyczepy

http://allegro.pl/piecyk-gazowy-trumati ... 08494.html
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pokor »

Sorki ale jak dla mnie wieje trupem.
Nie położyłbym się spać w aucie z czymś takim.
Webasto czy to suche czy mokre ewentualnie trumatic komorę spalania ma trwale oddzieloną od przestrzeni mieszkalnej.
Tutaj występuje połączenie, które może zawieść to raz druga wątpliwość to waśnie powietrze do spalania jeśli z wnętrza tzn. że komora jest otwarta co totalnie dyskwalifikuje to ustrojstwo, jeśli zasysa przez komin to wciąż mam wątpliwości co do połączenia komina z piecykiem.
Przy serwisie webasto każdorazowe rozłączenie komory spalania kwalifikuje piecyk do bezwzględnej wymiany uszczelek ciekawe dlaczego? czy tylko żeby serwis zarobił? raczej nie.
żółwik

pokor pisze:
Sorki ale jak dla mnie wieje trupem.
Nie położyłbym się spać w aucie z czymś takim.
mnie też, dlatego nad bezpieczeństwem czuwa czujnik gazu, tlenku węgla i dymu, i dlatego śpię spokojnie.
Oczywiście webasto jest zdecydowanie lepsze i bardziej poręczne i zajmuje mniej miejsca i w ogóle, ale jak napisałem mnie ogrzewanie nie zasilane prądem potrzebne jest 5x w roku. Na campingu mam termowentylator z funkcją cichego biegu, nie bardziej go słychać niż webasto i pobiera 1000W, a więc trochę ponad 4A, wytrzymują bezpieczniki na kampingach.

Pokazałem tylko, jak można ogrzać się nie mając prądu, webasta i jeszcze kilku innych super fajnych i poręcznych urządzeń, wykorzystując do tego piec gazowy z przyczepy kampingowej, który komorę spalania ma głęboko schowaną, a spaliny grzecznie i szczelnym kominem wydostają się na zewnątrz. Trzeba tylko pamiętać, aby okno kierowcy zamykać, bo jak wiatr wieje, to przez otwarte spaliny walą do środka.

Ktoś chce, może z pomysłu skorzystać, nie chce, nie namawiam, spędziłem z nim kilka nocy i dni i jak na razie żyję i cieszę się dobrym zdrowiem, a czujnik ani razu nie zaćwierkał.
chmielik pisze:
Wyjeżdżając z Torunia było 39 stopni a 300 km dalej nad morzem w Dąbkach już tylko 7 stopni ,
polecam zainstalować aplikacje "pogodynki" ja mam "pogoda TVN", jak na razie mnie nie zawiodła <dzięki>
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, 20:59 przez żółwik, łącznie zmieniany 2 razy.
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pokor »

Z tym czujnikiem już brzmi dużo lepiej, jak jest rozwiązana kwestia połączenia i uszczelnienia tego komina
żółwik

połączenie komina z piecem jest szczelne, a do uszczelnienia służą uszczelniacze techniczne.
W piecu są dwa uszczelniacze, w kominie są dwa uszczelniacze, w środku jest rurka aluminiowa fi 50, która wsuwana jest w piec, po założeniu komina w oknie i podsunięciu pieca pod komin.
To te kombinacje, które wykonuję przed kliknięciem w zapalnik.

Jak kogoś interesuje, mogę zrobić fotki pokazujące to rozwiązanie
stico80
Nowy T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: stico80 »

Witam.
I teraz już niestety wiemy, że to było złe. Tylko co zawiodło ? czujniki ? co było przyczyną? Czy ten piec pobierał powietrze z wnętrza samochodu? Przyznam się, że w mojej przyczepie n-132t poprzedni właściciel zamontował trumę a nawet na ostatnim zlocie poprzedni właściciel ją odpalał i chodziła a jednak ja sam i żona mamy dziwne obawy. Reasumując truma jest a używamy grzejników elektrycznych bo na dziko nie jeździmy. Co do czujników można z nimi się czuć bezpiecznie? Tu się raczej nie dowiemy czy kolega miał te czujniki włączone czy nie.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Jeżeli tylko się czegoś dowiem to na pewno napiszę.
pirat
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pirat »

Ostatnio z prezentowanych 500 szt. Czujników na Allegro tylko jeden miał dopuszczenie do użytku w kamperach i certyfikat CE na co należy zwrócić uwagę. Jest to czujnik firmy Kidde Model : 7DCO z 10 letnią gwaranjcją na sensor i taki jest na wyposażeniu T4
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

stico80 pisze:
Czy ten piec pobierał powietrze z wnętrza samochodu?
A skąd??
Właśnie o to chodzi, że spaliny idą na zewnątrz, ale do spalania potrzebny jest tlen, jak jest, to powstaje dwutlenek węgla; jak tlenu za mało, to tlenek węgla i wtedy masz łagodną, miłą, szybką śmierć, nic nie czujesz i nic nie boli.
Jak śmierdzi dymem to super, można się zastanowić, co jest przyczyną, ale spalanie przy zbyt małej ilości tlenu jest nie do wykrycia w czasie który wystarczy, by zabić szczególnie w tak małej przestrzeni jak BUS.
Teoretycznie zapalając płomień w hermetycznym obiekcie po pewnym czasie zabraknie tlenu wogóle i człowiek się udusi, nawet jeśli 100% spalin wyprowadzonych będzie na zewnątrz. Jak tlen się skończy wogóle to płomień zgaśnie, ale wtedy będzie o wiele za późno....
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

I chyba tu tkwił błąd.
stico80
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

No tak, ale tak po prostu rozważam wszystko bo się jakoś gazu boję. Teoretycznie tak jak piszecie bus zamknięty, piec pobiera powietrze ze środka samochodu i koniec. Nie widziałem tego pieca jak był wykonany ale w przyczepie ten piec palnik i zasysanie powietrza ma od dołu tj. pod spodem przyczepy czyli z zewnątrz w środku widzimy szybkę i płomień który się pali. Przyczepa też do końca nie jest aż tak szczelna bo w drzwiach ma zazwyczaj takie kratki które u mnie np. zawsze są otwarte więc jakiś tam dopływ tlenu jest. W tym przypadku to chyba bus musiał być szczelnie zamknięty. Chyba że te kratki to za mało. Sam już nie wiem, z jednej strony ludzie mają w przyczepach lub camperach lodówki, ogrzewanie i kuchenkę wszystko na gaz żeby można było stanąć nie zawsze na kempingu i jest dobrze, a ja zawsze mam mocne obawy i chyba zostaje mi prąd i 220/12

EDIT:

Hej. Nie wiem jak to jest ale jak coś napiszę i naciskam wyślij to znika.
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

stico80 pisze:

Hej. Nie wiem jak to jest ale jak coś napiszę i naciskam wyślij to znika.
Wszystko jest w regulaminie. Poczytaj o ograniczeniach konta nowych użytkowników (niebieski nick).
stico80
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Dzięki wielkie, już wszystko jasne. Powinienem to zrobić na początku.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Mam kolejną garść informacji.
Okazuje się, że piecyka w busie nie było zamontowanego na tym wyjeździe.
Po informacji ode mnie wszystko sprawdzili i piecyk leży w kanciapie z gratami od T4.
Na wyjazd była zamontowana szafka z kuchenką gazową.
W piśmie jakie rodzina dostała jest tylko napisane, że przyczyną zgonu była niewydolność oddechowa spowodowana zatruciem, niestety do tej pory nie otrzymali szczegółowej ekspertyzy co spowodowało zatrucie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”