Przyszedł czas na pierwsze uruchomienia mojego 2,4 AAB po remoncie i uturbieniu.
Zadzwonił mechanik, że cięzko pali, gaśnie, nie ma mocy i w ogóle kicha. Właśnie byłem rzucić okiem. Trzeba trochę popracować nad regulacją linki ssania ( bo prawie nie działa ) i gazu ( cięzkawo chodzi i nie dochodzi do samego konca ). Jest natomiast zbyt póxny zapłon. Tłumaczyłem mu, że AAB ustawia się na 100 ale po uturbieniu trzeba ustawić na 90. Tymczasem on ustawił na 107. Nie wiem skąd to wziął. Czy takie ustawienie zapłonu może powodować powyższe problemy? Mechaniki raczej "czepia" się pompy od Audi 100TD i jej regeneracji. Robił ją znajomy pompiarz, który pracował przy pompach przez 20 lat,.. więc nie chce mi się wierzyć, że spieprzył albo oszukał.
Problemy z uruchomieniem, pracą i jazdą - za późny zapłon?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Problemy z uruchomieniem, pracą i jazdą - za późny zapło
Ja myślę,że to mechanik doopa jest. Jakbym zostawiła auto mechanikowi , a ten by do mnie dzwonił z takim problemem to bym się zastanawiała, czy to mech.sam. czy może np. stolarz? <19>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Problemy z uruchomieniem, pracą i jazdą - za późny zapło
Wiesz,.. sytuacja troche nietypowa. Dwie poważne operacje na raz. Remonta kapitalny + uturbienie. Gdyby poszedł stary układ wtryskowy ( pompa wtryski ) to byłoby jasne, że układ wtryskowy jest ok. - bo przed remontem jeździł. A tak to nie wiadomo czy coś z silnikiem po remoncie czy coś nie tak z "nowym" układem wtryskowym. A mechanik troche doopa jest. Mówiłem mu w zeszłym tygodniu - zapłon na 90. A on, że ustawił 107. Chyba wypatrzył sobie w grubej książce ustawienie pompy dla VW LT 2,4TD ( no bo przecież zrobiliśmy 2,4 TD ). Tylko w LT to zupełnie inny silnik,.. 6-cio cylindrowy. Trochę był zaskoczony jak mu kazałem ustawiać tak jak w 1,9 TD. Są ludzie, z którymi komunikacja jest utrudniona,.. niestety...