Problem przy kole przód lewy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Problem przy kole przód lewy
jak w temacie - jak jadę powoli słychać z okolic przedniego lewego koła coś w rodzaju tarcia czegoś o coś. Wyraźnie to słychać przy ostrzejszym skręcie w prawo. Nie ma to znaczenia czy jadę na biegu, na jałowym czy w trakcie hamowania. Dzisiaj pojechałem z tym do mechanika. Klocki funkiel nowe bo dzisiaj wymieniane, tarcze mają 2000 km. Po tym jak wyjechałem od mechanika było ok. Do wieczora.
Znowu to słychać - jutro jadę do Wawy i jest problem.
To co zauważyłem wieczorem na parkingu u moich rodziców że wszystkie samochody stojące obok mnie stoją prosto, a u mnie z przodu lekko jest pochylony na lewą stronę.
Ręce odpadają - jakieś pomysły ???
Znowu to słychać - jutro jadę do Wawy i jest problem.
To co zauważyłem wieczorem na parkingu u moich rodziców że wszystkie samochody stojące obok mnie stoją prosto, a u mnie z przodu lekko jest pochylony na lewą stronę.
Ręce odpadają - jakieś pomysły ???
-
Damian
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Problem przy kole przód lewy
Może jakaś końcówka jest walnięta byś musiał ściągnąć koło i obejrzeć wszystko dokładnie z góry zboku i z dołu czemu tak krzywo stoi. Może ktoś kiedyś robił zawieszenie i nie odciążył jego i wtedy tak krzywo stoi tak o tym słyszałem i w książce " Sam naprawiam" czy jakoś tak.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 9:30 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty
Powód: orty
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Sprawdzałes czy oslona metalowa tarczy gdzies nie obciera , moze trzeba ją odgiąc lekko. A z tym ze stoi krzywo to może spręzyna z tyłu pękla Ci. U nas jak t4 kumpla stało krzywo na jedno strone to okazalo się iz spręzyna z tyłu mu pękła. Po wymianie spręzyny z tyłu wyrównal sie , a najciekawsze było to ze z tyłu wydawało sie ze stoi równo, a przod ewidentnie był przechylony.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
To ja odpowiem:Sterciu pisze:Sprawdzałes czy oslona metalowa tarczy gdzies nie obciera , moze trzeba ją odgiąc lekko. A z tym ze stoi krzywo to może spręzyna z tyłu pękla Ci. (....)
Osłona tarczy nie wchodzi w rachubę,
Sprężyny też nie podejrzewam, bo jakieś 3 tygodnie temu były wymieniane.
Też nie mam pojęcia co to może być, bo zdjęliśmy koło i kręciliśmy w te i wewte i nic nie obciera.
Ewidentnie, jak pisał notri, przy skręcie w prawo, gdy samochód przechyla się na lewą stronę tarcie się nasila, przy czym nie jest to jednostajne tarcie tylko takie rytmiczne jakby coś było krzywe. Tarcz też nie podejrzewam, bo można powiedzieć funkiel nówki, tylko jeszcze bym się im dokładniej przyjrzał, czy w którymś miejscu nie ma śladu mocniejszego starcia.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
może łożysko
jazda na wprost cisza - skręt szumi ( trze )
czy przy tak zwanym teście łosia ( szybki miarowy slalom ) słychac ?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jazda na wprost - też trze.Kenobi pisze:może łożysko
Przy "łosiu": w lewo zanika, w prawo nasila się.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
stawiam na łożysko
druga sprawa jak podniesiesz samochód, to po złapaniu koła od góry mocno i rytmicznie, szybkimi acz krótkimi ruchami szarpcie za koło - czy czasem nie ma takiego tykania ( luzu )
to by mogło potwierdzic łożysko
lub druga metoda, trochę hardkorowa - dokręcic lub popuścic centralną śrubę w piaście z 1/4 obrotu i przejechac się czy dźwięk się zmienił
druga sprawa jak podniesiesz samochód, to po złapaniu koła od góry mocno i rytmicznie, szybkimi acz krótkimi ruchami szarpcie za koło - czy czasem nie ma takiego tykania ( luzu )
to by mogło potwierdzic łożysko
lub druga metoda, trochę hardkorowa - dokręcic lub popuścic centralną śrubę w piaście z 1/4 obrotu i przejechac się czy dźwięk się zmienił
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki, Kenobi, za wskazówki.
Jeśli będzie czas dzisiaj to zobaczymy, a jeśli nie to po powrocie notri'ego z Wa-wy.
Jeśli będzie czas dzisiaj to zobaczymy, a jeśli nie to po powrocie notri'ego z Wa-wy.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
jeśli stoi krzywo to może być pęknięta sprężyna- co z tego że nowa - właśnie nowe jak kupisz jakieś buble to nie ma z tym nigdy pewności,
ja kiedyś kupiłem wachacze z allegro jakieś tanie i na drugi dzień byłem na trzepaku to kazał mi kupić nowe :P
co do spręzyn to nie wiem ale lepiej sprawdz tylko niestety jak pękają to na samych koncach i bez rozebrania kopyta nie bedziesz widział(wystarczy że 5 cm sie uwali i bedziesz miał krzywo teczke)
a co do ocierania to może wypadła albo urwała się blaszka prowadząca klocki i moga sie zawieszać- radze rozebrać i sprawdzić czy na pewno jest jeszcze i czy nie jest gdzieś zagięta.
ja kiedyś kupiłem wachacze z allegro jakieś tanie i na drugi dzień byłem na trzepaku to kazał mi kupić nowe :P
co do spręzyn to nie wiem ale lepiej sprawdz tylko niestety jak pękają to na samych koncach i bez rozebrania kopyta nie bedziesz widział(wystarczy że 5 cm sie uwali i bedziesz miał krzywo teczke)
a co do ocierania to może wypadła albo urwała się blaszka prowadząca klocki i moga sie zawieszać- radze rozebrać i sprawdzić czy na pewno jest jeszcze i czy nie jest gdzieś zagięta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Może byc łozysko tak jak kenobi pisze , mozliwe iz uszkodziła sie bieznia po ktorej chodza kulki w lozysku i stąd rytmiczne dzwięki. Miałem cos takiego w Boxerze jak na bieżni lozyska zrobił się skaza , dośc głęboka rysa.
Jednak z przychyleniem auta to sprawdzilbym spręzyny, to ze nowa to nie ma nic do rzeczy. Nawet droga firmowa spręzyna potrafi pęknąc szybko , nic nowego to nie jest....
Tarcze jakiej firmy były załozne , bo tez nowe to tez nie daje gwarancji ze wszystko z nimi ok. Mogą miec nowe juz bicie , tak samo jak mogla byc sytuacja wjechania w kałuze wody z rozgrzanymi mocno tarczami i się wywichrowala. Są marki produkujące tarcze gdzie po 1000km potrafi tarcza dostawac juz bicia....
Jednak z przychyleniem auta to sprawdzilbym spręzyny, to ze nowa to nie ma nic do rzeczy. Nawet droga firmowa spręzyna potrafi pęknąc szybko , nic nowego to nie jest....
Tarcze jakiej firmy były załozne , bo tez nowe to tez nie daje gwarancji ze wszystko z nimi ok. Mogą miec nowe juz bicie , tak samo jak mogla byc sytuacja wjechania w kałuze wody z rozgrzanymi mocno tarczami i się wywichrowala. Są marki produkujące tarcze gdzie po 1000km potrafi tarcza dostawac juz bicia....
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzięki za porady, to jest dość specyficzny odgłos - taki metalowy. Mój mechanik miał wczoraj próbę, na wprost nie szumiało, szumiało tylko przy skręcie w prawo. Łożysko wg. niego odpada - trochę inny oddźwięk. Osłon tarcz przednich nie mam. Dzisiaj mechaników dwóch wnikliwie oglądało. Sprawdzili wszystko bardzo wnikliwie bo wiedzą że do wawy jadę, nawet całe auto poszło do góry i jechało na jedynce - cisza - dzisiaj też cisza ale trochę pada i może przez to nic nie słuchać. Sam już nie wiem.
Mam tarcze mikody już po 2000 km, jak je zakładałem zostawiłem stare klocki (teraz założone nowe klocki Bosch) - tamte klocki krzywo brały i na tarczach obu zrobiło się nie dotarte miejsce, głównie lewy wewnętrzny klocek wymoderowano brał. No dzisiaj cisza - zobaczymy. Jak coś będę dzwonił o pomoc do stolicy, ale jestem dobrej myśli
Mam tarcze mikody już po 2000 km, jak je zakładałem zostawiłem stare klocki (teraz założone nowe klocki Bosch) - tamte klocki krzywo brały i na tarczach obu zrobiło się nie dotarte miejsce, głównie lewy wewnętrzny klocek wymoderowano brał. No dzisiaj cisza - zobaczymy. Jak coś będę dzwonił o pomoc do stolicy, ale jestem dobrej myśli
Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 11:48 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Łozysko wyje zwykle jak juz ma dośc , a wyje badziej jak sie wchodzi w zakręt/luk i nadwozie bardziej dociąza koło z tym walniętym lozyskiem, ale jak uszkodzona jest bieznia gdzie chodzą kulki/wałki to wtedy jest inny dzwięk niz nornalnie przy łozysku które juz jest wyeksplatowane mocno,wtedy jest taki metaliczny , tarcie ale nie regularne (wlasnie coś w stylu tarcia osłony gdzieś tak nie regularnie. Cięzko to wytłumaczyc ten dzwiek co wydaje wtedy tak uszkodzone łozysko. Ja tez nie wiedzialem co to moze byc , kazdy łozysko mi wykluczal , jednak ja na nie postawiłem na poczatku , wymienilem je i się uspokoiło. I tez nagle zaczeło takie dzwieki wydawac gdzies z okolic kola. Po wywaleniu starego lozyska ewidentnie widac było takie wyszczerbienie w bieżni gdzie wałki chodziły . U mnie przy jezdzie na wprost był ten dzwiek i tez jak w jedną stronę się w jakis nawet najmniejszy łuk wchodziło to się nasilal , a jak w drugą strone zanikał więc dlatego ja stawiałem od poczatku an lozysko.
Sprawdzić tez możesz czy odwaznik gdzies nie trze o co przy kole jezeli masz nabijane na rant od wewnątrz na alusach. W niebieskim po zmianie opon coś stukac zaczeło , a pozniej po czasie nieregularne szuranie bylo. Okazało się iż linka ręcznego tak blisko kola szła , ze odwaznik odstawal delikatnie przy feldze (alusy i od strony wewnętrznej mial nabijane na rant) i uderzał o nią, a jak sie troche przytarł to ze stuka w tarcie sie odgłos zamienil.
Sprawdzić tez możesz czy odwaznik gdzies nie trze o co przy kole jezeli masz nabijane na rant od wewnątrz na alusach. W niebieskim po zmianie opon coś stukac zaczeło , a pozniej po czasie nieregularne szuranie bylo. Okazało się iż linka ręcznego tak blisko kola szła , ze odwaznik odstawal delikatnie przy feldze (alusy i od strony wewnętrznej mial nabijane na rant) i uderzał o nią, a jak sie troche przytarł to ze stuka w tarcie sie odgłos zamienil.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
miałem to samo, łożysko dostało raka, jego wymiana w lewym przednim kole załatwiła problemrafflex pisze:Jazda na wprost - też trze.
Przy "łosiu": w lewo zanika, w prawo nasila się.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dojechałem do wawy - żadnych problemów z tym kołem, nic nie trzeszczy, nawet przy skręcie - cisza
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No widzisz , samo się naprawilo , a Ty tu panikujesz juz nam :P. Pozdrów tam Warszawiaków ;).notri pisze:dojechałem do wawy - żadnych problemów z tym kołem, nic nie trzeszczy, nawet przy skręcie - cisza
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
po północy wracałem po montażu do mieszkania brata i co ??? lewe koło się odezwało, dzisiaj to samo.notri pisze:dojechałem do wawy - żadnych problemów z tym kołem, nic nie trzeszczy, nawet przy skręcie - cisza
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja bym obstawiał łożysko. Czasem jest tak że wyje przy jeździe na wprost i skręcie w lewo lub prawo. Jak wyje nieustannie i niezależnie od skrętu to może być łożysko podpory półosi. Ja tak miałem (mam) że na początku odzywało się raz na jakiś czas i trudno było to zdiagnozować, a potem zaczęło już wyć nonstop. Dodam jeszcze że kiedyś (w innym aucie nie t4) poszła mi tuleja gumowa wahacza - tak była styrana że całkiem wyskoczyła. I objaw był niemal identyczny jak przy łożysku(+stukanie) wyło niemiłosiernie, ale łożysko było sprawne.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
A ja stawiam na klocki, sprawdź czy jak leciutko naciśniesz hamulec to się wyciszy
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zapraszam po 19 , jak coś to w niedziele będe od 10 bo muszę M.A.N.-a wypuścić w poniedziałek rano
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
spokojnie wrócisz :D ja z Grecji wracałem. Wyło strasznie, jechałem spocony, z pełnymi spodniami :D
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to co się działo to się dotarło. Za to wczoraj też to było słychać ale dzwięk inny. Da się jeździć ale musi się tym mechanik zająćGóral pisze:spokojnie wrócisz :D ja z Grecji wracałem. Wyło strasznie, jechałem spocony, z pełnymi spodniami :D
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja staram się już nie przejmować wszystkimi dźwiękami :D byłbym siwy przed 30tkanotri pisze:to co się działo to się dotarło. Za to wczoraj też to było słychać ale dzwięk inny. Da się jeździć ale musi się tym mechanik zająćGóral pisze:spokojnie wrócisz :D ja z Grecji wracałem. Wyło strasznie, jechałem spocony, z pełnymi spodniami :D
-
Lechio
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: T4 Multivan
Silnik ACV
Skrzynia DXS - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
Wiem, że to było 12 lat temu.. ale autor widzę wciąż aktywny.
@notri co to było? Łożysko? Bo objawy kopiuj/wklej jak u mnie i właśnie szukam.
@notri co to było? Łożysko? Bo objawy kopiuj/wklej jak u mnie i właśnie szukam.