Silnik nagle przestał działać
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Silnik nagle przestał działać
Nie wiem czy to w dobrym temacie jak by co to proszę o przeniesienie .
Jechałem sobie jakieś 40km/h i nagle coś strzelił zachrobotało i zgasł raz go przekręciłem i odgłos jest taki jak by nie kręciło silnikiem taki dziwny głuchy dźwięk . Pasek rozrządu i od pompy wygląda na to że jest na swoim miejscu włożyłem tam palec i wygląda na napięty i że jest na swoim miejscu. Proszę o propozycje usterki jutro dopiero go będę rozbierał a chciał bym się psychicznie przygotować serdecznie dziękuje i pozdrawiam z wielkim smutkiem Staszek.
Jechałem sobie jakieś 40km/h i nagle coś strzelił zachrobotało i zgasł raz go przekręciłem i odgłos jest taki jak by nie kręciło silnikiem taki dziwny głuchy dźwięk . Pasek rozrządu i od pompy wygląda na to że jest na swoim miejscu włożyłem tam palec i wygląda na napięty i że jest na swoim miejscu. Proszę o propozycje usterki jutro dopiero go będę rozbierał a chciał bym się psychicznie przygotować serdecznie dziękuje i pozdrawiam z wielkim smutkiem Staszek.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Silnik nagle przestał działać
pasek rozrządu może być napięty,ale posypać się mogły tylko jego ząbki .I w jednym i drugim.Chyba muszę to zobaczyć.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dziś już traktorem zaholowałem teczkę do sąsiada garażu z tego co pogrzebałem to widać luźny pasek od rozrządu przy najbliższych wolnych chwilach będę grzebał
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Moja propozycja sprawdż olej czy nie ma płynu jęzeli nie to próbował bym założć pasek ustawić i odpalić . nierówna praca by świadczyła o podnoszenu głowicy.Jednak gdy była by równa praca to zmierzył bym ciśnienie i podejmował decyzje ale sam musisz zadecydowaćmotoria pisze:Jak strzelił rozrząd to ściągaj głowicę.Przykre,ale prawdziwe. :(
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Odpalać auto na krzywych zaworach. <szok>jamulti pisze:Moja propozycja sprawdż olej czy nie ma płynu jęzeli nie to próbował bym założć pasek ustawić i odpalić . nierówna praca by świadczyła o podnoszenu głowicy.Jednak gdy była by równa praca to zmierzył bym ciśnienie i podejmował decyzje ale sam musisz zadecydowaćmotoria pisze:Jak strzelił rozrząd to ściągaj głowicę.Przykre,ale prawdziwe. :(
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Przy wielkim szczęściu przeskok paska rozrządu nie oznacza pogięcia zaworów.motoria pisze:Odpalać auto na krzywych zaworach. <szok>
W tym przypadku, w pierwszej kolejności trzeba zaglądnąć pod pokrywę zaworów, jeżeli tam jest ok, to ustawić rozrząd i zrobić dwa obroty silnika kluczem, reszta tak jak pisze jamulti.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Myślę Panowie,ze nie ma co robić nadziei biednemu Staszkowi.Przy 40 km/h i po ponownym kręceniu nie ma takiej opcji aby było wszystko w porządku w tym silniku, w innym może tak. Mogę się założyć.Nie pisze co słyszałem lub co wyczytałem tylko co sam przerobiłem .Miałem 6 aut z tym silnikiem po zerwanym pasku i zawsze historia się powtarzała kilka zaworów i hydrobolców do wymiany.Raz po wymianie rozrządu wyleciał napinacz z gwintem z bloku w trakcie odpalania i to samo.staszek pisze:Jechałem sobie jakieś 40km/h i nagle coś strzelił zachrobotało i zgasł raz go przekręciłem i odgłos jest taki jak by nie kręciło silnikiem taki dziwny głuchy dźwięk .
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie wszystkie napinacze pompa wody itd ok, pasek się zerwał
dziś jak kupie pasek założę i kluczem przekręcę zobaczę czy obróci .
dziś jak kupie pasek założę i kluczem przekręcę zobaczę czy obróci .
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Staszek...zawory masz już pogięte :( także po założeniu paska przekręcisz normalnie silnikiem,ale nie będzie działał jak należy.Zdejmij chociaż wałek o obejrzyj dokładnie hydro bolce , któryś na pewno będzie miał pękniecie na denku.dobrze się przyjrzyj.I wymieniaj wszystkie .raz tego nie zrobiłem i na autostradzie w DE dwa się rozsypały.Zrobisz i tak co będziesz uważał za stosowne,ja tylko podpowiadam.aha i nie szukaj czasem płynu w oleju <szok> od podniesienia głowicy. <59>
-
czarny1x1x
no ja również to czarno widzę warto posłuchać motoria dobrze radzi <11>
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zawory pokrzywione na pewno, nie da się przekręcić, jak zdemontuje to kupuje wszystko do niej i daje do regeneracji, w Bielsku jest dobry szpec od tego i daje gwarancje.Alternator też pójdzie do regeneracji bo już łożyska szumią jak .... Jeszcze się zastanowię czy nie zrobić całego remontu silnika ale to się jeszcze zobaczy bo auto mi jest potrzebne na już .
Wiem od czego się to stało odpalałem ostatnio przez kable Vito kolegi i musiała zaraza przeskoczyć
Wiem od czego się to stało odpalałem ostatnio przez kable Vito kolegi i musiała zaraza przeskoczyć
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
szukałbym problemu gdzie indziej, od odpalania przez kable na pewno rozrząd nie przeskoczyłstaszek pisze:Wiem od czego się to stało odpalałem ostatnio przez kable Vito kolegi i musiała zaraza przeskoczyć
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
"Zaraza" przeskoczyła <32> Nie łącz nigdy z Vito
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 20:02 przez mirski_mi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
alternator diody się mogły spalić
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 5:43 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie mogłeś przekręcić z nowym ustawionym paskiem czy bez paska ????staszek pisze:Zawory pokrzywione na pewno, nie da się przekręcić
Tak czy siak prowadnice, zawory, hydro bolce i gumy na prowadnicach do wymiany.Nic więcej nie remontuj jeżeli nie dolewałeś oleju.Po zdjęciu głowicy pomierz jak stoją tłoki wedle bloku w GMP.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Oleju od wymiany do wymiany dolewałem może za 3 setki tak profilaktycznie delikatnie głowice blokuje ale bez paska ją przekręcałem ,rozmawiałem z tym gościem od głowic to mówił że głowica na 100 % do remontu i mógł ale nie musiał wałek pęknąć , tłoki będą ok bo bardzo rzadko się zdarza żeby po tłokach tak dostał żeby je rozwaliło.
A co do alternatora to szumią mi łożyska dosyć mocno ale ładowanie i reszta jest ok. Dam go do regeneracji całego jak już jest wszystko na wierzchu i dobry dostęp żeby potem za jakiś czas znów alternatora nie wyciągać jak się posypie.
A co do alternatora to szumią mi łożyska dosyć mocno ale ładowanie i reszta jest ok. Dam go do regeneracji całego jak już jest wszystko na wierzchu i dobry dostęp żeby potem za jakiś czas znów alternatora nie wyciągać jak się posypie.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tłoki będą ok ,ale korbowód potrafi się skrzywić po strzale w zawory,i wtedy stoi niżej od reszty.Bez paska nie przekręcisz silnikiem , ponieważ zawory spotykają się z tłoczkiem i własnie po takim spotkaniu masz bałagan.I pamiętaj wymień wszystkie 10 hydro bolcy na nowe nie patrz ze jest jeszcze parę niby dobrych.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak dla pewności, chodzi ci o szklanki ??motoria pisze:hydro bolcy
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Szklanki,kieliszki popychacze hydrauliczne,regulatory(kasatory) hydrauliczne luzu zaworowego i na pewno można jeszcze inaczej nazwać hydro regulatory.Kenobi pisze:tak dla pewności, chodzi ci o szklanki ??motoria pisze:hydro bolcy
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 7:00 przez motoria, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie rozumiem tej złośliwości !!,motoria pisze:Zgrywasz się Kenobi ??? czy masz marny dzień.
pierwszy raz w życiu spotkałem się z nazwą "hydro bolce"
oczywiście domyślałem się o co chodzi ale chciałem abym zarówno ja jak i inni mieli pewnośc ( chyba o to chodzi na forum aby każdy miał 100% pewności )
jak widac nie tylko ja nie słyszałem tej nazwy
i myślę, że na tym dyskusje w sprawie nazewnictwa możemy zakończyc
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
jak na razie sprawa wygląda tak wałek jest ok szklanki też wyglądają na dobre głowica jeszcze nie jest zdemontowana , bez względu na wszystko głowica i tak idzie na kapitalny remont i jak już będę miał wszystko na wierzchu turbinę też dam do sprawdzenia . jak już prawie cały silnik będzie rozbebeszony to już trzeba wszystko posprawdzać i zrobić wszystko tak jak należy. Dodam że jesteśmy pierwszymi osobami które grzebią przy silniku nikt jeszcze tam się nie zapuszczał i żeby coś odkręcić to jest masakra
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Głowica zdemontowana zawory pokrzywione bardzo delikatnie na tłokach prawie nie widać śladu po zaworach . Jutro jak zdążę to głowica idzie na kapitalny remont razem z turbiną do sprawdzenia i alternatorem