Brak mocy, kopcenie, nierówna praca 1.9 TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Brak mocy, kopcenie, nierówna praca 1.9 TD
Witam,
Dziś jadąc sobie moją T4 nagle mi zgasła (na światłach - podczas postoju). No to ją odpaliłem po czym znów zgasł. Odpaliłem znów tym razem wyciągając przyspieszacz i odpalił. Auto zaczęło dziwnie pracować (nierówno, zaczęło szumieć). Wyraźny brak mocy i zaczęło kopcić na błękitno. Sprawdziłem poziom płynu chłodniczego i OK bez zmian, olej też. Co to może być? Czyżby źle ustawiony kąt wtrysku? A może rozrząd przeskoczył?
P.S. Dodam, że miałem jechać do mechanika po Nowym Roku, aby ustawił kąt wtrysku, ponieważ słabo odpalał, chodził nierówno i lubił zakopcić (ale tylko przy odpalaniu). Do wymiany rozrządu mam jeszcze 17 kkm.
Pozdrawiam
Dziś jadąc sobie moją T4 nagle mi zgasła (na światłach - podczas postoju). No to ją odpaliłem po czym znów zgasł. Odpaliłem znów tym razem wyciągając przyspieszacz i odpalił. Auto zaczęło dziwnie pracować (nierówno, zaczęło szumieć). Wyraźny brak mocy i zaczęło kopcić na błękitno. Sprawdziłem poziom płynu chłodniczego i OK bez zmian, olej też. Co to może być? Czyżby źle ustawiony kąt wtrysku? A może rozrząd przeskoczył?
P.S. Dodam, że miałem jechać do mechanika po Nowym Roku, aby ustawił kąt wtrysku, ponieważ słabo odpalał, chodził nierówno i lubił zakopcić (ale tylko przy odpalaniu). Do wymiany rozrządu mam jeszcze 17 kkm.
Pozdrawiam
-
czarny1x1x
Re: Brak mocy, kopcenie, nierówna praca 1.9 TD
no może nie koniecznie 17 kkm i autko samo się upomniało o nową gumeczkę ? na rozrządzie ,lub wysypał się klin na wale oby nie ,oby to nie był ,,CZARNY,, scenariusz
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
sprawdz czy masz rozrzad ustawiony czy pasek nie przeskoczył
ale stawiał bym na klin na wale
nie ryzykował bym dalszym odpaleniom silnika bez sprawdzenia rozrzadu
ale stawiał bym na klin na wale
nie ryzykował bym dalszym odpaleniom silnika bez sprawdzenia rozrzadu
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Klin na wale. Jak napisano, nie odpalaj auta dopóki nie ustalisz i nie usuniesz przyczyny.
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jutro na spokojnie obadam sprawę. Dziś wstawiłem go do garażu i nie odpalam. Dodam, że jak go odpalałem to tylko na przyspieszaczu inaczej nie chciał. Dzięki za wszystkie rady.
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Znajomy miał to samo pare dni temu , uwaliło klina a przyczyną było już wypracowane koło pasowe to z gumą . najlepiej nie odpalaj i na holu do mechanika . Czoło wału wyglądało jak by setki razy ktoś uderzał w nie młotkiem .
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem rozrząd i jest OK - znaki się zgadzają, pasek wygląda dobrze itd. Koło pasowe sprawdziłem i raczej też jest OK, klin też. Po prosiłem o pomoc znajomego mechanika i stwierdził, że z rozrządem wszystko OK. Poradził, aby udać się do pompiarza i ustawić ją. Jutro jestem umówiony u pompiarza i będę coś więcej wiedział. Macie jakieś pomysły co to może być ? Dodam, że auto odpaliłem na chwilę i jest tak samo jak poprzednio. Pozdrawiam
-
babula
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
No i temat umarł <hi> cóż żeby nie zakładac nowego się podepnę...dokładnie spotkało mnie to samo,urwany klin,zjechane zębatki,Cichy pisze:Jutro jestem umówiony u pompiarza i będę coś więcej wiedział.
więc poszedł na stół,przy okazji dostał nową głowice i teraz jest cacy.Pali od strzała <szok> nawet przyśpieszacza nie trzeba zaciągac.Jedyne co mnie martwi, to po jakimś czasie kłęby (no może przesadzam) chmury białego dymu?pary? przez dośc długi czas jazdy...ale nie zauważyłem by płynu ubywało...
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Problem został rozwiązany. Winowajcą była pompa. Ustawiłem także wtryski oraz wymieniłem kompletny rozrząd wraz z tym kółeczkiem które już było trochę krzywe. Co się okazało auto już kiedyś musiało mieć wymieniany wał w Holandii, ale zapobiegawczo wymieniłem też kółko, żeby nie było przygód. Nic nie pisałem, bo nie miałem czasu, ale dziękuję wszystkim za sugestie.
-
SMC24.PL
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Brak mocy, kopcenie, nierówna praca 1.9 TD Po urwaniu klina
Witam kolegów, podepnę się pod topik. Ostatnio wracając z Wawy silnik zaczął nierówno pracować ale doczłapał się 80 km do domu. Odpalił, wjechałem do garażu i rano dupa, nie chciał zagadać . Odholowałem do mechanika i okazało się że wywalił się klin i przestawił rozrząd. Przed usterką była zrobiona pompa i auto chodziło igła. Szybka decyzja - zwalamy głowice . W głowicy jak już była wyjęta wymieniono wszystkie zawory, prowadnice, planowanie komory spalania. Nowe świece żarowe, rozrząd, uszczelki i auto złożone . Odpalam i nierówno pracuje tak, jakby na jednym garze nie chodziło, jak dodam ssanie to zaczyna pracować prawidłowo. Gdzie szukać przyczyny i jak to ogarnąć . Silnik 1.9 TD 68KM auto z 98r. wer. Multivan.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 7:24 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Orty, literówki, ogólny bełkot.
Powód: Orty, literówki, ogólny bełkot.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to ssanie w 1.9TD zwiększa dawkę paliwa i przyspiesza kąt wtrysku - tu szukaj przyczynySMC24.PL pisze:jak dodam ssanie to zaczyna pracować prawidłowo.