Witam Serdecznie.
Moje sprzęgło jest twardawe ( czasem w korku to boli stopa ) bierze wysoko, choć nie ślizga, oraz jak się szybko puści to zerwie autem. Mechanik mówi że nie da się tego wyregulować i całe sprzęgło będzie do wymiany. Mówi że na razie można jeszcze trochę pojeździć na takim... Mnie to nie satysfakcjonuje, bo autkiem jeździ czasem żona i potrzebuje miękkie sprzęgło, więc muszę coś z tym zrobić.
Czy da się coś podregulować bez wymiany ?
Drugi temat dotyczy skrzyni biegów która ma takie objawy, że:
Jak jest zimna ( auto zimne ) to chodzi praktycznie bez zarzutu, ale jak się troszkę nagrzeje to pierwszy bieg wchodzi często z DUŻYM oporem czasem też trzeci z oporem. Czy to jest związane z tym sprzęgłem ? i jak wymienię to powinno być OK ?
Proszę o pomoc
Sprzęgło twarde bierze wysoko i zrywa gdy szybko puszcze
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Filip
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Sprzęgło twarde bierze wysoko i zrywa gdy szybko puszcze
masz 2.5 TDI 102km ?? bo jeśli tak to:
Jeżeli chodzi o pierwszą przypadłość to stawiam na zużycie wysprzęglika hydraulicznego łożyskowanego, i on jest nieregulowalny i raczej nienaprawialny ( można go tylko odpowietrzyć regulacji nie ma ) jeżeli ciężko chodzi ( pewnie już się przytarł ), niestety wiąże się to z wyjmowaniem skrzyni więc przy okazji i reszte można wymienić szczególnie, że bierze wysoko co zazwyczaj oznacza zużycie tarczy
mniej prawdopodobne ale możliwe to uszkodzenie pompy sprzęgła tej tuż pod pedałem,
lub ogólnie zasyfienie się płynu hydraulicznego w układzie sprzęgła
ja zacząłbym od tego, a dopiero potem zająłbym się skrzynią biegów,
chociaż problemy z wrzuceniem 1 i 3 często są spowodowane luzami na połączeniach cięgien pomiędzy wajchą a wybierakiem na skrzyni
http://www.t4-wiki.de/wiki/Schaltbet%C3%A4tigung
Jeżeli chodzi o pierwszą przypadłość to stawiam na zużycie wysprzęglika hydraulicznego łożyskowanego, i on jest nieregulowalny i raczej nienaprawialny ( można go tylko odpowietrzyć regulacji nie ma ) jeżeli ciężko chodzi ( pewnie już się przytarł ), niestety wiąże się to z wyjmowaniem skrzyni więc przy okazji i reszte można wymienić szczególnie, że bierze wysoko co zazwyczaj oznacza zużycie tarczy
mniej prawdopodobne ale możliwe to uszkodzenie pompy sprzęgła tej tuż pod pedałem,
lub ogólnie zasyfienie się płynu hydraulicznego w układzie sprzęgła
ja zacząłbym od tego, a dopiero potem zająłbym się skrzynią biegów,
chociaż problemy z wrzuceniem 1 i 3 często są spowodowane luzami na połączeniach cięgien pomiędzy wajchą a wybierakiem na skrzyni
http://www.t4-wiki.de/wiki/Schaltbet%C3%A4tigung
-
Filip
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Kontakt:
Witam. I dziękuje za szybką i konkretną odpowiedź.
Będę sprawdzał wszystko po kolei, i dawał znać co z tego wynikło. Jednak potrwa to troszkę.
Ponieważ na razie nie dysponuje specjalnie środkami pieniężnymi i czasem, ale powoli do przodu.
Myślę że zacznę od wymiany oleju w skrzyni.
Myślicie że to dobry pomysł ???
Dzwoniłem do mechanika i potwierdził, że ostatnio sprawdzał olej w skrzyni ( 4 miesiące temu )
i że na pewno poziom jest OK.
Czy zatem to, że po rozgrzaniu chodzi ciężej, to może być wina przepracowanego lub brudnego oleju ?
To na razie najtańsza inwestycja, więc chyba od niej zacznę. Co o tym sądzicie ?
Będę sprawdzał wszystko po kolei, i dawał znać co z tego wynikło. Jednak potrwa to troszkę.
Ponieważ na razie nie dysponuje specjalnie środkami pieniężnymi i czasem, ale powoli do przodu.
Myślę że zacznę od wymiany oleju w skrzyni.
Myślicie że to dobry pomysł ???
Dzwoniłem do mechanika i potwierdził, że ostatnio sprawdzał olej w skrzyni ( 4 miesiące temu )
i że na pewno poziom jest OK.
Czy zatem to, że po rozgrzaniu chodzi ciężej, to może być wina przepracowanego lub brudnego oleju ?
To na razie najtańsza inwestycja, więc chyba od niej zacznę. Co o tym sądzicie ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tak naprawdę to producent w ogóle nie przewiduje wymiany oleju w tych skrzyniach jeżeli nie jest w nich nic naprawiane,
wymienić nie zaszkodzi,
tylko pamiętaj do tych skrzyń leje się full syntetyczny olej 75w90 z najwyższej półki bo inaczej zaszkodzi
a najtaniej i najprościej będzie obejrzeć i obadać połączenia cięgien <38>
wymienić nie zaszkodzi,
tylko pamiętaj do tych skrzyń leje się full syntetyczny olej 75w90 z najwyższej półki bo inaczej zaszkodzi
a najtaniej i najprościej będzie obejrzeć i obadać połączenia cięgien <38>