Fachowe wiadomości.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Fachowe wiadomości.
Mam prośbę. Jeżeli ktoś mógł by pomóc i przynajmniej nakierować odpowiednio byłbym wdzięczny.
Poszukuję wszelkich informacji (książki, publikacje, PDFy, manuale itp) na temat T4. Wszelkie informacje o jednostkach napędowych, elektryce czy szczegółowych informacji na temat zmian w silnikach, pompy wtryskowe i turbiny.
Męczy mnie to, że o czymś piszecie, a ja na dobrą sprawę nie wiem o czym mówicie (jakieś silniki ABL czy jakieś inne). Chciał bym poznać takie szczegóły napędów Diesela, a zwłaszcza mojego czyli 1.9 TD.
Schematy, wykresy, wzory, rysunki techniczne, serwisówki itp mile widziane. Jestem na głodzie informacji.
Proszę pomóżcie.
Poszukuję wszelkich informacji (książki, publikacje, PDFy, manuale itp) na temat T4. Wszelkie informacje o jednostkach napędowych, elektryce czy szczegółowych informacji na temat zmian w silnikach, pompy wtryskowe i turbiny.
Męczy mnie to, że o czymś piszecie, a ja na dobrą sprawę nie wiem o czym mówicie (jakieś silniki ABL czy jakieś inne). Chciał bym poznać takie szczegóły napędów Diesela, a zwłaszcza mojego czyli 1.9 TD.
Schematy, wykresy, wzory, rysunki techniczne, serwisówki itp mile widziane. Jestem na głodzie informacji.
Proszę pomóżcie.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Fachowe wiadomości.
Etka i Elsa, od zdobycia tych dwóch programów zacznij. Pierwszy to katalog serwisowy części VAG, drugi to wszystko o elektryce i elektronice. Poczytaj na necie, znajdziesz tam kody literowe silników, skrzyń, lakierów, wyposażenia słowem wszystko. T4-wiki to kopalnia wiedzy o Typ2 T4, niestety po niemiecku. Ci się tyczy książek to w PL ukazały się trzy, dwie warte polecenia, trzecie tylko jako materiał palny gdyby podczas czytania pozostałych dwóch wyłączyli Ci prąd. Nie pamiętam autorów ale rozróżnisz je po kolorach okładki:
Czerowna OK
Zielona OK
Niebieska nie do przyjęcia (na podpałke OK)
Czerowna OK
Zielona OK
Niebieska nie do przyjęcia (na podpałke OK)
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie. Niestety z niemieckiego jestem totalna noga. Nie mógł by się ktoś podjąć przetłumaczenia T4-wiki ?
Szukam na necie od tygodnia i znajduję tysiące stron, na których nie znajduję poszukiwanej przeze mnie wiedzy, a wyskakują, bo zawierają szukane przeze mnie ciągi znaków :( . Nie muszę chyba pisać, że jest to dla mnie mocno frustrujące i dlatego zwróciłem się do Was z prośbą. Szkoda, że nie pamiętasz autorów i tytułów.
Jak by ktoś słyszał o książce n.t silników diesela autorstwa Rychtera to ja bardzo chętnie. Gość napisał trochę książek, a znam go z publikacji o silnikach dwusuwowych (m.in. diesel 2T). Szukałem już po necie ale nic nie znalazłem :( .
Szukam na necie od tygodnia i znajduję tysiące stron, na których nie znajduję poszukiwanej przeze mnie wiedzy, a wyskakują, bo zawierają szukane przeze mnie ciągi znaków :( . Nie muszę chyba pisać, że jest to dla mnie mocno frustrujące i dlatego zwróciłem się do Was z prośbą. Szkoda, że nie pamiętasz autorów i tytułów.
Jak by ktoś słyszał o książce n.t silników diesela autorstwa Rychtera to ja bardzo chętnie. Gość napisał trochę książek, a znam go z publikacji o silnikach dwusuwowych (m.in. diesel 2T). Szukałem już po necie ale nic nie znalazłem :( .
-
PunkVW
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Doka
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
przetlumaczyc T4 wiki..........to niestety kupe roboty i raczej nikt sie nie podejmie, podeslij konkretne linki to zobaczymy co sie da zrobic :) prawdopodobnie pod koniec wrzesnia bede w Polsce (TG) dosc blisko to mozemy pogadac.............................a poza tym na necie jest prawie wszystko. pozdrawiam
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Właśnie w tym jest problem, że mnie nie interesuje konkretny problem. Ja najzwyczajniej w świecie chcę poznać swoje auto najlepiej jak się da zanim zacznie się coś dziać. Chcę wiedzieć na ile mogę ingerować w poszczególne układy. Najlepszy sposób to fajna obszerna książka opisująca zwięźle i po kolei wszystko jak należy. Może i jestem staroświecki pod tym względem ale zawsze przynosiło takie postępowanie wymierne rezultaty.
Fakt, na necie jest prawie wszystko. Jednak spisane w sposób dość luźny, bez jakiejś systematyki. To są dobre wiadomości do konkretnych awarii czy konkretnych modyfikacji albo wiedza jest w języku, którego sobie nie przyswoiłem ;) .
Na razie poszukam tych książek, o których pisał Ślimak.
Fakt, na necie jest prawie wszystko. Jednak spisane w sposób dość luźny, bez jakiejś systematyki. To są dobre wiadomości do konkretnych awarii czy konkretnych modyfikacji albo wiedza jest w języku, którego sobie nie przyswoiłem ;) .
Na razie poszukam tych książek, o których pisał Ślimak.
-
Grzesiek
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caddy 2K
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Tu masz książkę - naprawiam sam http://maajaaost.wrzuta.pl/plik/2uAMzA9 ... _wa__283s_
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt: