problem przy redukcji na 2bieg 1,9TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
piciu144
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
problem przy redukcji na 2bieg 1,9TD
Witam, Mam problem przy moim t4 1,9TD 2000r,wszystkie biegi w góre od1-5 wchodzą płynie ale przy redukcji na drugi bieg np.z trójki jest nie możliwe,czuć opór jakby się mechanizm o coś blokował,nic nie zgrzyta,wszystkie kulki,miseczki itp wymienione na nowe z ASO. Ostatnio znalazłem sposób aby przy redukcji dźwignie biegów przesuwam w stronę jedynki i zaraz na dwójkę,wtedy wchodzi bez oporu.
Z tego co znalazłem w necie to nie jest jedyny taki przypadek ale nikt nie napisał jak się z tym uporać.
Proszę o jakieś wskazówki i z góry dziekuje.
Z tego co znalazłem w necie to nie jest jedyny taki przypadek ale nikt nie napisał jak się z tym uporać.
Proszę o jakieś wskazówki i z góry dziekuje.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: problem przy redukcji na 2bieg 1,9TD
Synchronizator na dwójce do wymiany, po rozebraniu skrzyni wyjdzie zapewne jeszcze parę innych rzeczy.
-
piciu144
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Skoro to synchronizator to dlaczego z jedynki na dwójkę przełącza płynnie,zero zgrzytu,oporu tylko przy redukcji np.z trójki jest problem.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, 21:37 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
tak już jest z synchronizatorami do góry biegi wchodzą bez problemu ale w "dół" redukcja gorzej w Twoim przypadku z 3 na 2 więc tak jak napisał Mikoli synchronizator do wymiany. Sprawdz w czasie jazdy czy jak niechce Ci wejść 2 redukując z 3jki to wysprzęglij jeszcze raz, przygazuj i wrzuć 2jkę powinna lżej wejść.
-
piciu144
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
peter sprawdziłem i przy mojej T4 nie ma żadnej opcji redukcji na dwójkę.Jedyny sposób to tylko gałkę biegów w stronę jedynki i zaraz na dwójkę to wtedy wchodzi jak po maśle, Przy normalnej redukcji nie włączę dwójki prędzej gałkę od biegów bym urwał. A może to wybierak biegów? Czytałem że też z nim są często problemy.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
piciu144 czego się spodziewałeś, że zdalnie naprawimy Ci na forum skrzynie, zapytałeś, dostałeś odpowiedz, nikt nie wie, a na t4-forum wiedzą, chcesz to szukaj i wymieniaj kulki, lewarak i co jeszcze tam sobie życzysz, ale bez rozdarcia i wymiany przynajmniej tego synchronizatora, problemu nie zniwelujesz.
-
piciu144
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
nie spodziewałem się że na forum zostanie naprawiona skrzynia tylko szukam podpowiedzi jak usunąć usterkę,bo wymontować skrzynie i zrobić remont to potrafi każdy a żeby nie narobic sobie kosztów to nie wielu potrafi. Wiem że nie zawsze sie tak da.
Dzięki bardzo za pomoc.
Dzięki bardzo za pomoc.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
W twoim przypadku nie obejdzie się bez kosztów. Zostało powiedziane tobie co należy zrobić, a Ty nie chcesz przyjąć tego do wiadomości. Skoro jak to piszesz "wymontować skrzynie i zrobić remont to potrafi każdy" to ja nie widzę problemu. Nie będziesz ponosił dużych kosztów, bo sam wymontujesz i naprawisz skrzynię. Jedyne koszty to koszty części. Czyli tragedii nie będzie około 100-200zł. A dla twojej wiadomości, to nikt celowo nie chce generować Tobie kosztów. Zawsze staramy się pomóc tak aby naprawa wyszła jak najtaniej. Pozdrawiam.
-
piciu144
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wszystkim bardzo bardzo dziękuje za pomoc,naprawdę nie chciałem nikogo urazić!!!
pozdrawiam
pozdrawiam