Czyszczenie dolotu

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
grzesiex
Znawca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Re: Czyszczenie dolotu

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

IC się tak nie "paskudzi" ponieważ spaliny dołączają do dolotu "za" IC. Sam tłusty nalot wewnątrz IC można doskonale wymyć czymś takim: http://allegro.pl/zmywacz-uniwersalny-w ... 74693.html
maverickt4
Stały bywalec

16
Model:
Auto: Transporter syncro
Opis: 2.5 TDI Long
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maverickt4 »

Wiem wiem, ale chce też go przeczyścić skoro będzie zdemontowany. Z zewnątrz to się sprężarką przedmucha a w środku jak ?
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

robcio27053 pisze:
czy i jakie napotkaliście ewentualnie problemy z odkręceniem samego kolektora dolotowego od głowicy ??

Ja wczoraj sie mierzyłem z tym zagadnieniem, uszczelki pokupowałem, pół dnia rozkręcałem i wyłożyłem sie na jednej śrubie trzymającej kolektor - pięć poszło, a szóstej ukręciłem łepek no i mam problem teraz. Ale niedługo będe dawał turbinę do zrobienia, to poprosze żeby ją tam spróbowali ruszyć.

Jak ktoś wyżej napisał, ze względu na turbinę trudno się dostać do śrub, szczególnie do trzeciej z lewej, ale długi imbus pomaga.
toudi100
Aktywny T4

16
Tematy: 19
Model:
Auto:
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: toudi100 »

Ja dzisiaj z nudów wziąłem się za dolot.powiem szczerze że z wyciągnięciem nie ma większego problemu no może tylko te dwie śrubki przy turbinie ale jak już poszły to później palcami odkręcałem .U siebie nie mam IC na górze to wypiąłem tylko wąż od turbiny i od filtra powietrza.Gorzej mi idzie czyszczenie ,bo już dwa wyciory przekręciłem i teraz czekam na dwa kolejne.Mnie się wydaje że dużo syfu nie było ale zobaczę czy będzie różnica podczas jazdy
to fotka jak wygląda jeden kanał prawie wyczyszczony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

czy to prawda że z zaślepionym EGRem silnik wolno się nagrzewa?
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Nie prawda nagrzewa się normalnie
Silvestro
Aktywny T4

15
Tematy: 6
Model:
Auto: TE4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Silvestro »

da coś takie czyszczenie w 1.9 TD??? bo chyba większość z was czyści w 2,5...
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

Pozwolę sobie odgrzać kotleta gdyż przymierzam się do wyczyszczenia dolotu i kolektora(egr już zaślepiony)Czy dużo jest roboty z wyciągnięciem intercolera w 2.5 TDI(151KM)i w jaki sposób czyściliście go w środku.Może ktoś jeszcze dopisze jakiś sprawdzony patent na wyczyszczenie kolektora w środku(używane specyfiki,narzędzia)Wiem,że trochę już było na ten temat,ale dyskusja zakończyła się jakiś czas temu,więc może warto by było wnieść jeszcze coś nowego.Myślę,że temat jest dość ważny dla dobra naszych <vw> więc wiedzy nigdy za mało.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Auto: T4 Ambulans
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Najpierw moczysz w nafcie a potem zmywaczem do tarcz hamulcowych.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Tak więc stało się-i ja wziąłem się za czyszczenie dolotu(przy okazji prac związanych z wyjęciem turbiny i tak część rzeczy miałem na wierzchu więc poszedłem na całość <38> )Wczoraj wykręciłem kolektor ssący i umieściłem na noc w ropie(z braku nafty,mam nadzieję,że trochę odmoknie)Sam kolektor wyszedł bez większych problemów,jedynie te dwie śrubki przy turbinie zajmują chwilę,a kolektor wyglądał,niezbyt ładnie.Pierwsze 3 kanały,licząc od strony wlotu,jeszcze jako tako,lekki nalot,ale czwarty już gorzej,a piaty zaklejony strasznie(aż dziwne,że ten samochód miał jeszcze takiego buta)Podobnie wygląda wlot do głowicy i tego obawiam się najbardziej.Muszę to jakoś wyczyścić i teraz nie wiem:czy lepiej wziąć jakiś skrobak+odkurzacz i spróbować to odsysać na bieżąco,czy psikać sprayem rozpuszczającym taki syf i przedmuchiwać kompresorem może?Kolektor myślę,że bez problemu dam radę-oprócz ropy,mam różne specyfiki w sprayu więc myślę,że pójdzie.Wszystkie rury też przeczyszczę,choć tam jest tylko lekki nalot olejowy.Więc myślę,że IC będzie wyglądał podobnie.Nie bardzo uśmiecha mi się rozbierać przód celem go wyciągnięcia,więc chyba tylko spróbuję spray+sprężone powietrze.Dziś dalszy ciąg tej nierównej walki <śmiech> o efektach dam znać.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Z kanałów w głowicy to raczej mechanicznie i potem szmatą nasączoną w jakim preparacie, tak żeby nie spływało do cylindrów bo może podeprzeć zawory przy odpalaniu jak za dużo tego się dostanie do cylindra.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Dziś doprowadziłem kolektor ssący do przyzwoitego stanu,jeszcze tylko wyskrobać syf zalegający w wlocie do głowicy i można będzie powoli wszystko składać.Bardzo pomocne okazały się specyfiki w sprayu.Przede wszystkim polecam środek firmy Valvoline(fotka poniżej)oraz wspomniany przez Was preparat do czyszczenia hamulców.Większość syfu wyskrobywałem,takim małym dłutkiem,psikając na przemian,pózniej dopieszczałem małą szczotką drucianą,oraz takim wyciorem do mycia butelek.W między czasie wypłukiwałem wszystko myjką ciśnieniową z rotacyjną dyszą.Tak to teraz wygląda(niestety nie mam fotki przed myciem)
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

He he Biltema tam to wszystko mają, ze 2 lata temu kupowałem tam wskaźnik tem. :)
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

FocusMED pisze:
He he Biltema tam to wszystko mają, ze 2 lata temu kupowałem tam wskaźnik tem. :)
Dokładnie,w tym sklepie kupisz wszystko-od wacików,po wyważarkę do kół <38> .Tam mają wynalazki o których się jeszcze fizjologom nie śniło <01>
Robin
Stały bywalec

16
Tematy: 16
Model:
Auto:
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Robin »

To zaślep teraz egr , żebyś nie musiał znowu czyścić.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Robin pisze:
To zaślep teraz egr , żebyś nie musiał znowu czyścić.
Tak zrobię,tylko zastanawiam się co z podciśnieniem,bo jak ostatnio zaślepiłem,wężyk,to mi elektrozawór strasznie terkotał(boję się,żeby go nie uszkodzić).Teraz nie wiem czy zostawić podciśnienie podłączone do egr,czy mogę po prostu wypiąć wtyczkę od elektrozaworu?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

To nie miejsce na dysputy o EGR, śmieciara czeka za rogiem.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Dziś wyczyściłem resztę,tzn,wlot do głowicy(wiem,że święto,ale jutro pracuję a w środę czeka mnie wyjazd-więc i auto potrzebne)Do tego celu zrobiłem sobie specjalistyczny sprzęt,a mianowicie skróciłem nieco tradycyjną przystawkę samochodową do odkurzacza(taką wąską,którą używamy do odkurzania w różnych zakamarkach)oraz''naostrzyłem''szlifierką końcówkę,podłączyłem to do grubego węża gumowego,a wąż do odkurzacza przemysłowego.Pózniej odkurzacz w ruch i skrobanie połączone z jednoczesnym odsysaniem.W międzyczasie pomagałem sobie małym skrobakiem,oraz przedmuchiwałem sprężonym powietrzem.Poszło nawet dosyć fajnie.Po złożeniu wszystkiego,próba rozruchu i .......ku mojemu zdziwieniu silnik zagadał od pierwszego strzała <yahoo> .Trochę nim zatelepało przez pierwsze kilka sekund i po chwili było już ok.Jak pisałem w środę czeka mnie wyjazd,więc przetestuję furę jak trzeba,zobaczymy i dam znać o efektach.
Dziś była jazda próbna i test.Muszę przyznać,że efekt czyszczenia mnie zaskoczył na maksa.Jakbym jakiegoś ,,chipsa,, miał dołożonego <01> Przed czyszczeniem silnik zaczynał ciągnąć dopiero powyżej ok.2200rpm,więc tłumaczyłem to sobie słynną turbo-dziurą.Teraz silnik ma buta od samego dołu(rzekłbym z piwnicy <38> )jest bardziej elastyczny i czuły na każde muśnięcie pedału przyspieszenia;i ten gang z pod maski na wysokich obrotach-normalnie symfonia na pięć garów,czuć jak te konie oddychają pełną piersią.Normalnie cieszyłem się jak głupi.Naprawdę polecam czyszczenie wszystkim,którzy jeszcze tego nie zrobili,naprawdę warto.
parowozownia
Początkujący T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: parowozownia »

Siemańsko
Właśnie stałem sie posiadaczem przepięknej T4eczki z silnikiem 2,5 TDI 102PS, jeżdżę sobie to tu to tam i dzieje sie kilka rzeczy które nie chce aby się działy ale to chyba norma. Chodzi mi mianowicie o czujnik EGR. Nie łapie mi mocy na 2K obrtów, tak jak wcześniej, turbina nie dymi i znajomy który stał z boku mówił że czujnik EGR nie łapie bo słychać jak się próbuje przełączyć elektromagnesem.

Opis sytuacji i relacja znajomego wskazują na czujnik EGR, wiec moje pytanie. Jak wyczyścić ten czujnik i jak bardzo jest to skomplikowane.

Jestem lewusem w tej materii w życiu za dzieciaka z ojcem poskręcałem kilka silników, więc wiem jak obsłużyć klucz oczkowy czy śrubokręt. Chodzi o to czy zwykły zjadacz chleba da radę takowy czujnik wyczyścić i czy grozi to poważnymi perturbacjami gdy zrobię coś nie tak? Chciałbym się dowiedzieć o silniku jak najwięcej, i byłby to dobry materiał dydaktyczny ale zachodzi obawa że coś spartolę.

Pozdro
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Nie maa czegoś takiego jak czujnik EGR! (przynajmniej w tym silniku). Może być co najwyżej zawór EGR lub zawór elektromagnetyczny który EGRem steruje.
Co to znaczy że EGR nie łapie, może kolega nie bardzo "łapie" co to EGR i jak dziła?

Skoro jesteś (jak sam się określiłeś) "lewusem" to proponuję diagnozę VAGiem lub obejrzenie silnika przez kogoś kto jednak "łapie".
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Zaliczona pierwsza dłuższa trasa po czyszczeniu dolotu(1000 km.)okazało się,że spadło również zużycie paliwa-średnia 6.9l/100km.(styl jazdy-mieszany,z przewagą,,na emeryta'',ale gdzie się dało cisnąłem na maksa;jednak warunki drogowe,oraz przepisy nie pozwalały na szaleństwa <44> )Samochód prawie na pusto+trumna(box 430l.) na dachu <59> .
SARA
Forumowicz T4

15
Tematy: 18
Model:
Auto: MULTIVAN
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SARA »

Witam, wziąłem się za czyszczenie dolotu, dzięki wskazówkom czopera, bo też mam 150. Po wyczyszczeniu wszystkiego, nie będę opisywał, bo czoper już opisał swoje auto - multivan chodzi jak ruska rakieta. Jestem zadowolony z efektów, choć chcę nadmienić fakt, że za pierwszym razem nie udało mi się odpalić auta. Oczywiście zrobiłem test na obwodnicy gdańskiej, silniczek przepieknie chodzi, poezja wręcz. Zbiera się od piwnicy w górę niesamowicie. Zastanawiam się czy ten typ od którego kupiłem auto, jeżdził na mazucie czy na ropie, bo był niesamowity syf, mało tego - kibel. Zrobiłem to w ciągu 8h, dlatego, że wcześniej wlewałem specjalny preparat, który zmiękczył ten syf, więc nie miałem problemu z dalszą pracą, wystarczyło 5l benzyny ekstrakcyjnej, żeby to wszystko usunąc. Jeszcze raz polecam wszystkim, aby wyczyścili sobie dolot. Sory za jakośc zdjęć, ale były robione na szybkiego, mam nadzijeę że coś widać.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

to jest zasyfiony dolot ??
prawie czysty przecież,
zasyfiony i ze spadkiem mocy to jest wtedy jak jest więcej niż połowa przekroju zakitowana

ważne, że właściciel czuje poprawę
SARA
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SARA »

Na zdj jest pokazane brudny dolot, nie zrobiłem zdj jak go wyczyściłem, jeśli chodzi jeszcze raz o poprawę, jest niesamowita, nie jestem w stanie tego wyrazic słowami.
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

A jak wygląda sprawa z tym czyszczeniem zaworu EGR ??? czyści się to w ogóle ???

Ja mam taki problem http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=4538 i zastanawiam się czy przy okazji nie zrobić kilka operacji czyszczących
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

oczywiście, że się czyści
odkręcasz od dolotu i myjesz
choć najlepiej zaślepić
WALDI123
Aktywny T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: CARAVELLE
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: WALDI123 »

to takie rzeczy się robi <59>
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

Podsyłałem niedawno linka z taką metodą w jakimś innym wątku. Można mechanicznie oczyścić kolektor ssący ale kanałów dolotowych w głowicy już nie doczyścisz,.. a też się zasyfiają. Można zdemontować i wyczyścić EGR. Mozna też turbinę ze zmienną geometrią. A można też tak bez demontażu,.. czyści wszystko co napotka na swojej drodze- a więc egr, kolektor, kanały dolotowe i geometrie w turbinach VNT. Osobiście znam potwierdzone przypdaki odblokowania tą metodą zacinającej się geometri w turbinach.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Radauskas pisze:
Podsyłałem niedawno linka z taką metodą w jakimś innym wątku. Można mechanicznie oczyścić kolektor ssący ale kanałów dolotowych w głowicy już nie doczyścisz,.. a też się zasyfiają. Można zdemontować i wyczyścić EGR. Mozna też turbinę ze zmienną geometrią. A można też tak bez demontażu,.. czyści wszystko co napotka na swojej drodze- a więc egr, kolektor, kanały dolotowe i geometrie w turbinach VNT. Osobiście znam potwierdzone przypdaki odblokowania tą metodą zacinającej się geometri w turbinach.
Wszystko pięknie wygląda na ekranie komputera,ale jest jedno małe ale:odblokowanie to nie to samo co wyczyszczenie wszystkiego na błysk.Ostatnio przerabiałem temat czyszczenia zarówno egr-u,dolotu jak i turbiny i jedno wiem na pewno;jak masz wszystko porządnie zaklejone syfem w środku,to żadne magiczne półśrodki nie poradzą.(a nawet mogą zaszkodzić)Może pomogą jedynie doraznie,ale jak chcesz mieć zrobione jak trzeba,to niestety trza podwinąć rękawy i wytargać wszystko na zewnątrz,wymoczyć porządnie i wyczyścić na błysk(kilka godzin lania chemii w sprayu,czyszczenia,skrobania i szlifowania papierem ściernym nawet)Amen.
SARA
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt: