Cięzko wchodzą biegi gdy jadę
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Cięzko wchodzą biegi gdy jadę
Ciężko wchodzą biegi gdy jadę. Jak stoję i jest odpalony silnik wchodzą w ok. jak jadę wolno lub ruszam to dwójkę wrzucę też dobrze.Natomiast problem pojawia się gdy już jadę tak powyżej 20-30 km\h, problem jest z każdym biegiem.
Problem pojawił się w miarę z dnia na dzień.
Problem pojawił się w miarę z dnia na dzień.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 19:38 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Cięzko wchodzą biegi gdy jadę
Jeśli tylko ciężko wchodzą a nie zgrzyta , to rozbierz , wyczyść i nasmaruj wybierak biegów od spodu.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Rozpuszczalnik , szmatka , coś dlugiego... najlepiej jakis wkrętak aby nawinac szmatkę i czyścisz... A pózniej smarujesz jakims dobrym smarem go na nowo...czester52 pisze:A czym najlepiej wyczyścić wybierak?
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Tak, dokładnie zrób to i napisz czy sie poprawiło, tylko nie psikaj tam wd.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
OK , tak też zrobię. Na początku myślałem,że to ta kulka i tuleja ale z tego co pamiętam tam był problem z jedynka i chyba dwójką. Zresztą wymieniałem je z 20tys km temu i jak zaglądałem to niby jest ok.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Powiedzcie mi, jak sprawdzić, wybierak w skrzyni(pod maską) jak go wykręcę? Bo już nie wiem, co jest problemem u mnie. Czy wodzik, czy w samej skrzyni wybierak. Bo pod autem łączenie wodzików jest ok.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dopiero teraz miałem czas się zabrać za smarowanie tego "wybieraka" pod autem od drążka zmiany biegów.
Operacja nic nie dała. Dodatkowo zmieniłem kulkę na wybieraku przy skrzyni. Choć już to robiłem z 25tys km temu i nie bardzo mi to pasowało,że to to.I się nie myliłem. No nic , kula będzie nowa i przy okazji nasmarowane. Ale problem pozostaje nadal.
Może inaczej bym określił ,że ciężko wchodzą biegi. Bardziej, co dokładnie zauważyłem coś jakby blokowało drążek przy (w tym mieszku gumowym) zmianie biegu. Dzieje się tak,że jak stoję biegi wchodzą. Jak jadę jest już tragedia. Do tego jeszcze jak zmieniam biegi na wyższe od 1 od 5 to z tym oporem ale jakoś wbiję. Natomiast jak chcę z 4 zmienić na 3 to już się to nie uda.
Pod tym gumowym mieszkiem zaglądałem i nie widzę tam nic niepokojącego.
Operacja nic nie dała. Dodatkowo zmieniłem kulkę na wybieraku przy skrzyni. Choć już to robiłem z 25tys km temu i nie bardzo mi to pasowało,że to to.I się nie myliłem. No nic , kula będzie nowa i przy okazji nasmarowane. Ale problem pozostaje nadal.
Może inaczej bym określił ,że ciężko wchodzą biegi. Bardziej, co dokładnie zauważyłem coś jakby blokowało drążek przy (w tym mieszku gumowym) zmianie biegu. Dzieje się tak,że jak stoję biegi wchodzą. Jak jadę jest już tragedia. Do tego jeszcze jak zmieniam biegi na wyższe od 1 od 5 to z tym oporem ale jakoś wbiję. Natomiast jak chcę z 4 zmienić na 3 to już się to nie uda.
Pod tym gumowym mieszkiem zaglądałem i nie widzę tam nic niepokojącego.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Olej w skrzyni sprawdzałeś, upuść go trochę do czystego pojemniczka i zobacz czy nie ma w sobie złotych opiłków, może skończyły się synchronizatory.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli się skończyły to droga to będzie zabawa?
Jest jakiś korek spustowy w skrzyni?
Jest jakiś korek spustowy w skrzyni?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam identyczne objawy słowo w słowo. Dziś kupiłem tulejkę i kulkę i w weekend będę wymieniał, ale raczej nie pomoże. Mam nadzieję że nie będzie to kosztowna operacja, bo mam to samo co Ty. Maciek skoro jesteś z Wrocławia to może się w sobotę spotkamy i może wspólnymi siłami dojdziemy.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprzęgło sprawdzone i wysprzęgla :?:czester52 pisze:Mam identyczne objawy słowo w słowo.
Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓWMaciek pisze:Jest jakiś korek spustowy w skrzyni?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem jak sprawdzić, ale wydaje mi się że tak. Co do wymiany oleju, jest bardzo łatwa i chętnie pomogę wymienić lub doradzę.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Czester jak będziesz wymieniał tulejkę to starą najlepiej przetnij zeby swobodnie wyszła, a nową włóż do gorącej wody na 2 minuty tak żeby zrobiła się miękka i elastyczna, wtedy wejdzie na swoje miejsce bez najmniejszych problemów <38>
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do wysprzęglania to wszystko jest ok.
Czester , wiesz już co z twoją t4?
Czester , wiesz już co z twoją t4?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Udało się wymienić tulejkę przy skrzyni, ale to nie tu leży problem. Może się okazać, że to będzie duża kulka co wchodzi na wybierak, bo ma spory luz. W tygodniu zobaczę.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No ja nadal nie wiem co jest grane. Gdzieś doczytałem ,że to może być wysprzęglik. Nie wiem jak go sprawdzić ale jednym z objawów jego uszkodzenia to ubywanie płynu ze zbiorniczka. Nic takiego nie zaobserwowałem a płyn jest w normie.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Czy wszystkie biegi wchodzą cięzko ?? Bo jezeli nie wszystkie to moze być zle nasadzony na wieloklin (przestawiony o zabek dwa) na skrzyni biegów wybierak. Tam gdzie chodzi duza kulka w tym "uchwycie" to może on był przestawiony bo nabity jest an wieloklin. Ale zwykle to działa w ten sposób ze któres biegi do przodu przykładowo wchodzą cięzko a do tyłu (2,4,R) wchodzą normalnie , lub odwrotnie....
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak samo u mnie :) Dziś rano zakupiłem kulkę i jutro biorę się za wymianę, bo wcześniej pracę skończę.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
I co któryś sprawdzał olej w skrzyni, bo na odległość ciężko ocenić czy wam sprzęgło wysprzęgla i czy lewarek jest prawidłowo wyregulowany.
Proponuję podjechać do jakiegoś Skrzyniarza (kogoś kto trudni się regeneracjami skrzyń) i poradzić się na żywo, bo przez eter ciężko to ustalić.
Proponuję podjechać do jakiegoś Skrzyniarza (kogoś kto trudni się regeneracjami skrzyń) i poradzić się na żywo, bo przez eter ciężko to ustalić.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja niedawno wymieniałem olej w skrzyni więc jest na pewno w normie.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To co spuściłem miało kolor ciemno brunatny i myślę, że od nowości nikt tego nie wymieniał. Wlałem Lotosa 75w90 GL4 który miał kolor przezroczysty.
Edit popołudnie:
Wymieniłem dużą kulkę na wybieraku i... poprawiło się tylko nieznacznie <35> . Przez chwilę miałem ochotę wrzucić to auto do Odry. Nie mam już zielonego pojęcia, co może być przyczyną, że blokuje mi biegi przy wrzucaniu. Dziś już było aż tak źle, że na skrzyżowaniu jak ruszałem rano wypadło mi cięgno z gumki na wybieraku- takie były obciążenia. Włożyłem ponownie i później był spokój. Nie wiem co jeszcze mogę wymienić nie dużym kosztem, żeby to było sprawne, bo wymiana skrzyni to ostateczność. Chyba przestanę lubić ten samochód...
Edit popołudnie:
Wymieniłem dużą kulkę na wybieraku i... poprawiło się tylko nieznacznie <35> . Przez chwilę miałem ochotę wrzucić to auto do Odry. Nie mam już zielonego pojęcia, co może być przyczyną, że blokuje mi biegi przy wrzucaniu. Dziś już było aż tak źle, że na skrzyżowaniu jak ruszałem rano wypadło mi cięgno z gumki na wybieraku- takie były obciążenia. Włożyłem ponownie i później był spokój. Nie wiem co jeszcze mogę wymienić nie dużym kosztem, żeby to było sprawne, bo wymiana skrzyni to ostateczność. Chyba przestanę lubić ten samochód...
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak czułem ,że to nie pomoże choć kule masz już wymienioną na lata. Ja pamiętam ,że jak miałem z kulą problemy to nie wchodziła jedynka i dwójka ale jak pomieszałem lewarkiem to wskoczyła. Ty masz to co ja ,czyli wchodzi z oporem i postępuje to do tego ,że jest coraz gorzej. Mi to się objawiało przez 3 dni a dużo nie jeździłem.
Ja też stoję bo tak to już ciężko wchodzi. To znaczy nie ciężko ale coś blokuje wbicie biegu.
Ja też stoję bo tak to już ciężko wchodzi. To znaczy nie ciężko ale coś blokuje wbicie biegu.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja tą skrzynię zajadę. Niech się rozsypie w drobny mak. A później jak się zdenerwuję, to auto pójdzie na żyletki. Inwestować nie będę 1000 czy 2000zł w auto, które pojeździ max rok w firmie.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja znalazłem takie informacje
- wysprzęglik , podobno może przeciekać, wygląda jak pompa hamulcowa. oglądałem powierzchownie i nie widzę wycieków
ale powinno też być widać ubytki płynu w zbiorniczku a u mnie płyn jest w normie. do tego może się zapowietrzyć ale dlaczego mogę wbić bieg normalnie na zgaszonym silniku i nawet na odpalonym ale tylko jak stoję lub jadę 10km\h
- łożysko igiełkowe , koszt bodajże jak dobrze znalazłem około 50zł , wymiana pewnie majątek
- rozwalony wybierak w skrzyni - to nie wiem jak sprawdzić i nie wiem nic więcej na ten temat.
Jakby padł synchronizator to chyba jednego biegu a nie wszystkich. !? dobrze myślę? poprawce jak nie :)
- wysprzęglik , podobno może przeciekać, wygląda jak pompa hamulcowa. oglądałem powierzchownie i nie widzę wycieków
ale powinno też być widać ubytki płynu w zbiorniczku a u mnie płyn jest w normie. do tego może się zapowietrzyć ale dlaczego mogę wbić bieg normalnie na zgaszonym silniku i nawet na odpalonym ale tylko jak stoję lub jadę 10km\h
- łożysko igiełkowe , koszt bodajże jak dobrze znalazłem około 50zł , wymiana pewnie majątek
- rozwalony wybierak w skrzyni - to nie wiem jak sprawdzić i nie wiem nic więcej na ten temat.
Jakby padł synchronizator to chyba jednego biegu a nie wszystkich. !? dobrze myślę? poprawce jak nie :)
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja słyszałem opinię, że jak padnie wybierak, to będą problemy na wyłączonym silniku też.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak czy siak koszt jest olbrzymi. Zdjęcie i założenie skrzyni 350-400zł + remont 900-2000zł tak mi powiedział gość co naprawia skrzynie w t4 we Wrocławiu. Także ja zamierzam jeździć, aż się nie rozsypie. A później będę myślał o skrzyni z 2.5tdi 88km. Albo sam będę miesiąc czasu naprawiał.