Obcieraja tylne klocki.

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
kargolos
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Obcieraja tylne klocki.

Nieprzeczytany post autor: kargolos »

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem VW T4 2.5 TDI Caravelle. Wymieniłem na nowe tylne tarcze i klocki ponieważ diagnosta stwierdził,że mam słabe tylne hamulce. Podczas jazdy po hamowaniu klocki obcierają o tarcze ale po chwili jest już cisza,gdy znowu zahamuje problem się powtarza. Trzpienie w jarzmie są w porządku,tłoczki hamulcowe raczej też bo przed wymianą było git.. Ma ktoś może jakiś pomysł? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Obcieraja tylne klocki.

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Przy montażu klocki wchodziły lekko w jarzmo czy z oporem?? Czy zakładałeś blaszki w jarzmo z góry i od dołu? Jakiej firmy klocki?

Ręczny się nie zacina, linki sprawne? Korektor działa? Nic z nim nie było kombinowane?
kefir
Forumowicz T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: t4 2.5tdi syncro
Opis: kom 508634224
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kefir »

z takich prostych pierdół to odtłuszczałeś tarcze?? przetarłeś klocki jakimś papierem ściernym??
kargolos
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Klocki firmy TRW. Tarcze były odtłuszczone. W jarzmo wchodziły lekko,blaszki założone u góry i na dole. Ręczny ogólnie nie używany bo linki do wymiany. Jakim papierem klocki przeszlifować? Tylko ranty ,czy całość? Ranty są fabrycznie przeszlifowane.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

kargolos pisze:
tłoczki hamulcowe raczej też bo przed wymianą było git.
często jest tak, że przy zużytych klockach ( długo nie wymienianych ) tłoczek chodzi w zacisku w innym miejscu, jest bardziej wypchnięty ( pod gumą trochę koroduje itp ) i może być dobrze
po wymianie pracuje on głębiej ( miejsce które kiedyś był na zewnątrz teraz jest w środku ) i mogą powstawać takie problemy z powodu przycierania się tej wcześniej nie pracującej powierzchni

jak inne przyczyny wyeliminowane można próbować przeszlifować tłoczek po wyjęciu - ja to robię papierem ściernym wodnym 1000
kargolos
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Dzięki wszystkim za podpowiedzi,, kupię zestaw naprawczy tłoczków i wymienię na nowy ...
kefir
Forumowicz T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: t4 2.5tdi syncro
Opis: kom 508634224
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kefir »

ja klocki przecieram papierem 500-600 tak żeby zszedł lakier który czasem może się tam znaleźć i żeby zmatowić trochę klocki
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Myślę, że potraktowanie klocków papierem ściernym w chwili obecnej nie ma sensu.

Napraw jeszcze ręczny, wymień linki. One też lubią blokować tylne zaciski, nie odbijać do końca
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Dodac trzeba tez ze zalezy co to za klocki są , jakiej firmy. Niektóre firmy mają to do siebie ze w klockach dają za grubą okładzinę. Przy montazu nowych klocków i nowych tarcz okazuje się ze zacisk nie chce wejsc bo są klocki za grube i trzeba je troche zeszlifowac. Zdarza się to coraz częsciej , ostatnio na taki przypadek trafiłem przy klockach ATE do Sprintera , dla porównania miałem dwa kpl z róznych partii o tym samym numerze na os przednią i jeden komplet mial grubsze okładziny od drugich z drugiego kompletu. Na siłę wlazły ale cały czas ocierały o tarcze do tego stopnia ze az tarcza się potrafiła czerwona zrobic... Po zeszlifowaniu ich troche wszystko wróciło do normy i było ok.

Druga przyczyna która bardzo czesto wystepuje to jest taka jak opisal Kenobi więc nie będe jej powtarzal :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”