Alternator -ŁADOWANIE !!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Alternator -ŁADOWANIE !!
Witam, chciałem zapytać elektryków i praktyków o ;
1. czy ładowanie na klemach akumulatora po zimnym starcie na poziomie 14,58 V na wolnych obrotach jest OK ??
2. Czy ładowanie pod obciążeniem (światła) na poziomie 14,37 V na wolnych obrotach jest OK ??
3. Dla porównania , jakie macie u siebie --> ja mam Altek BOSCHA 120A
4. co ewentualnie jeszcze i jak sprawdzić ???
Uprzedzając pytania -- podnosząc obroty silnika wartości nie znacznie rosną - max 0,04 V
mierząc podczas jazdy w zapalniczce mam mniejsze wskazania o okolo 0,15V
regulator napięcia mam Bosch 14V ....może to ma jakieś znaczenie..........
Pytam dlatego bo nie wiem czy to USTERKA ....... mieszane uczucia
1. czy ładowanie na klemach akumulatora po zimnym starcie na poziomie 14,58 V na wolnych obrotach jest OK ??
2. Czy ładowanie pod obciążeniem (światła) na poziomie 14,37 V na wolnych obrotach jest OK ??
3. Dla porównania , jakie macie u siebie --> ja mam Altek BOSCHA 120A
4. co ewentualnie jeszcze i jak sprawdzić ???
Uprzedzając pytania -- podnosząc obroty silnika wartości nie znacznie rosną - max 0,04 V
mierząc podczas jazdy w zapalniczce mam mniejsze wskazania o okolo 0,15V
regulator napięcia mam Bosch 14V ....może to ma jakieś znaczenie..........
Pytam dlatego bo nie wiem czy to USTERKA ....... mieszane uczucia
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 18:54 przez kentos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lukasz7167
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Alternator -ŁADOWANIE !!
Mam ten sam alternator Boscha 120A ,po odpaleniu mam cos około 13V a poźniej 14.4 jak go doładuje i tak trzyma później cały czas.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
14,5V to górna granica, ja przy 2 aku mam 13,9-14 bez obciążenia a pod obciążeniem 2 wiatraków i oświetlenia jakieś 13,5-13,6 alternator 90A.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to może jeszcze do tego dopiszę że.... miałem nie tak dawno wartości 14.1 do 14.4 V (od kiedy te auto mam tak było) , ostatnio stwierdziłem że ładowanie sie podniosło (1-szy post ) , rozebrałem altek i stwierdziłem prawie zgon szczotek ---> wymieniłem bo akurat miałem w innym regulatorze..... nie wiem czy to ważne ale pomiędzy ostatnim razem jak był "dobry" a momentem gdy stwierdziłem że jest "zły" czyściłem wszystkie połączenia elektryczne (plusy i masy-> rozrusznik -akumulator)FocusMED pisze:14,5V to górna granica, ja przy 2 aku mam 13,9-14 bez obciążenia a pod obciążeniem 2 wiatraków i oświetlenia jakieś 13,5-13,6 alternator 90A.
jestem w sytuacji --PATOWEJ ???
jest już żle czy jednak może być--> jak do tego sie ustosunkować ?? przeładowanie skończy sie zniszczeniem drogiego akumulatora ale wymiana regulatora w ciemno jest też "nie pewna" sprzedawca powiedział że takie ładowania na nowym tez mogą być (a nawet niższe )...... sprawdziłem u fachowców BENDIX servis POZNAń i stwierdzają poprawne działanie po moich watpliwościach zaprasza mnie na stół do badania tego typu sprzętu i rozpoczyna testy ---- wyniki 14,6 bez obciążenia pod obciążeniem 14,2 V . twierdzi że to jest jak najbardziej ok . sugeruje go wyczyścić w miejscach połączeń elektrycznych i montować na auto....
Uczyniłem to ale o zadowoleniu z usunięcia usterki nie ma mowy ..... <bezradny>
mam też efekt kasowania licznika przy porannym rozruchu ...... oraz wrażenie że aku jest słaby choć ostatnio go ładowałem jutro testy na upływ prądu .... dzisiaj podczas grzania świec żarowych napięcie było na aku 12,3V ....
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 20:18 przez kentos, łącznie zmieniany 2 razy.
-
lukasz7167
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
też mam nowy akumulator i ładowanie do 14.4 i koniec sprawdz regulator napięcia pewnie jest uszkodzony.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
JAK ?? to jest pytanie ?? altek już na aucie ?? sprzedawca regulatora nie daje gwarancji na takie właśnie napięcia pracy --> nawet przy zakupie ORYGNIAŁU takiego samego jak mam ?? MASZ jakiś pomysł jak to uczynić na aucie, wyjęcie regulatora z altka jest bardzo upierdliwe -- obudowa nie wyjdzie bez demontażu krućca wody na głowicy !!!! demontaż altka = demontaż wentylatorów z żaluzjami <szok>lukasz7167 pisze:też mam nowy akumulator i ładowanie do 14.4 i koniec sprawdz regulator napięcia pewnie jest uszkodzony.
-
lukasz7167
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wyjecie alternatora nie ma problemu zajmuje max 15min najlepiej jest go wyjąć od dołu możesz dla ułatwienia odchylić chłodnice by odkrecić górną srube i altek na stół i do dzieła .
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
kolego ---> dzisiaj go montowałem ,a wczoraj demontowałem i wychodzi tylko i wyłącznie górą (mam klimatyzację) MASAKRA <32> dlatego taką niechęć mam do rozbiórki ponownej ...... ale OK --powiedzmy zdemontowałem i mam na stole ---> I co dalej ??? <stop>lukasz7167 pisze:wyjecie alternatora nie ma problemu zajmuje max 15min najlepiej jest go wyjąć od dołu możesz dla ułatwienia odchylić chłodnice by odkrecić górną srube i altek na stół i do dzieła .
-
lukasz7167
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
poszukaj na szrocie z jakiegoś używanego i zrób podmianke regulatora wtedy sprawdzisz czy się zmieni ładowanie. Jak masz regulator orginalny boscha to powinien trzymac 14.4 bez obciążenia z tego co piszesz wskazuje na jego uszkodzenie.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
te 14,60 jest po zimnym starcie i bez obciążenia, zapalenie swiateł powoduje że ładowanie mieści sie w tolerancji (ideał)chemik211 pisze:Panowie 14,6v to jeszcze jest dobrze nie wiem o co się tak czepiacie
może zechciałbyś bys swoje zdanie poprzeć argumentacją ??
MAM wysoce problematyczną sytuacje ( nie jasna -zdania podzielone)
po rozmowie z innym fachowcem od elektryki jednoznacznie odniósł sie do zaistniałej sytuacji cyt." ładowanie 14,60 V (celewo dodaje 0 na końcu) jest na granicy dopuszczalnego max ładowania i należy wzmozyć kontrole stanu akumulatora pod kątem parowania (częściowego elektrolitu) " oczywiście wcześniejsze wyniki jakie miałem były ideałem 14-14,4 V a obecne 14,37-14,58V są względne .....
Czy temperatura obecna czy inne czyniki mogą mieć wpływ na taki stan rzeczy ?? czy jest szansa że to sie zmieni z czasem ku lepszemu. jak ewentualnie poprawić działanie tego regulatora (bardzo pomogło by mi jego obejrzenie schematu lub wnętrza )
Sprawdziłem teraz 3 auta
A3 14,5 V, obciążony 14,2V , golf4 14,4 V do 14,2 V , bmw E46 14,3 V do 14,1 V ...... ten bus też tak miał jeszcze nie tak dawno .......
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 22:08 przez kentos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Corum
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Czym to mierzysz te napięcia może masz jakiś ruski miernik ??? Podepnij Vaga i wydaje mi się że będzie poproblemie
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
pod osobowe podpinałem i zawsze zaniżają wartości , miernik dt 803 NOWY --wartości , które zmierzył pokrywały sie w warsztacie specjalistycznym....... <up> raczej tą myśl odrzucam ale jutro jeszcze sprawdzę innymCorum pisze:Czym to mierzysz te napięcia może masz jakiś ruski miernik ??? Podepnij Vaga i wydaje mi się że będzie poproblemie
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
A może masz akumulator trochę niedoładowany? Uważam, że jest to bardzo prawdopodobne. Podładuj akumulator prostownikiem, aż będzie całkowicie naładowany i dopiero wtedy sprawdzaj napięcie.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Rozumiem że cała twoja irytacja wynika z tego że ładowanie jest a czujesz że masz mało prądu w aku ?
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Aku naładowany 12,88 V , sprawdzałem teraz i ładowanie takie samo (zimny rozruch 14,63V)... <bezradny>srokkka pisze:A może masz akumulator trochę niedoładowany? Uważam, że jest to bardzo prawdopodobne. Podładuj akumulator prostownikiem, aż będzie całkowicie naładowany i dopiero wtedy sprawdzaj napięcie.
można tak to ująć -- > zastanawiające jest to że licznik przebiegu i zegar sie skasował (dzieje sie to od 2 tyg .--- może to ma jakiś związek z tematem) efekt podobny do tego jak jest stary słaby akumulator .....wilu8 pisze:Rozumiem że cała twoja irytacja wynika z tego że ładowanie jest a czujesz że masz mało prądu w aku ?
po zamknięciu centralnego zamka.Probe041 pisze:Sprawdź pobór prądu miernikiem
0,02 po chwili zanika do 0,00 - 0,01 . myśle że jest OK
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 10:12 przez kentos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Przed porannym rozruchem zapnij miernik na klemy aku i obserwuj jakie napiecie jest w trakcie rozruchu
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
napięcie zmierzone podczas rozruchu to 10,70 V do 11 V <zamek>wilu8 pisze:Przed porannym rozruchem zapnij miernik na klemy aku i obserwuj jakie napiecie jest w trakcie rozruchu
po konsultacjach z elektrykami ,ustalone że wszystko jest ok .... będę tylko sprawdzał częściej....
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich kolegów i koleżanki. <england>
Dzisiaj chciałem sobie podpiąć tubę, i przy okazji zabawy z elektryką sprawdziłem sobie pobór prądu. Miernik pokazał 3,7-8 A <szok> . Odpiąłem radio, co dało wynik 1,6 A. Więcej elektryki samoróbki nie mam. Co mam jeszcze sprawdzić, bo rozładowuje mi akumulator co kilka dni. Może centralny zamek tyle pobiera?
Dzisiaj chciałem sobie podpiąć tubę, i przy okazji zabawy z elektryką sprawdziłem sobie pobór prądu. Miernik pokazał 3,7-8 A <szok> . Odpiąłem radio, co dało wynik 1,6 A. Więcej elektryki samoróbki nie mam. Co mam jeszcze sprawdzić, bo rozładowuje mi akumulator co kilka dni. Może centralny zamek tyle pobiera?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Jedź do elektryka niech sprawdzi diody w alternatorze, szybkie rozładowywanie akumulatora może być spowodowane uszkodzeniem jednej z nich.
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No właśnie wróciłem od niego w poniedziałek. Wymienił łożysko i regulator napięcia Sprawdzał wszystko i powiedział że jest dobrze.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Po podłączeniu miernika pobór prądu będzie spadać stopniowo, po około 1 min powinien być właściwy pobór prądu. Najlepiej podłącz miernik pod akumulator odczekaj chwilę i odczytaj wskazanie, następnie odłącz jeden bezpiecznik i sprawdź pobór, włóż z powrotem bezpiecznik i wyciągnij następny i sprawdź pobór i tak kolejno. Trafisz w końcu na którym bezpieczniku jest największa strata energii, a wiedząc za co odpowiada bezpiecznik będzie łatwiej zlokalizować urządzenie które pobiera prąd.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 16:16 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No właśnie przed podpięciem. Zresztą stwierdziłem, że nie mam miejsca na tubę .Kenobi pisze:po podpięciu tuby czy bez podpięcia masz taki pobór ?
No i stało się. Wziąłem miernik i na mrozie zacząłem szukać. Znalazłem bezpiecznik od radia. Po wypięciu pobór spadł do 1A z 7A. Szok normalnie. Odpiąłem bezpiecznik od taxometru i jeszcze spadło do 0.4-0.5A. Czytałem że taki wynik jest w normie. Jeszcze tylko kabelki porobię i koniec na dzisiaj <01>
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
temat o ładowaniu myślę że odpowiedni.wczoraj padł mi aku tak bez ostrzeżenia.dwa lata jakoś od nowości więc szału nie ma.sprawdziłem miernikiem na aucie 8,5V na klemach.podjechał kolega i z kabli odpaliłem(kable mocno się grzały) żeby do domu zjechać,próba naładowania go prostownikiem nieudana,bo po chwili prostownik przestaje go ładować.ale udało się na tyle że po włożeniu do auta ledwie odpalił.mierze ładowanie-wynik 13,2V.co jest grane?wziąłem na podmianę inny aku i ładowanie na poziomie 14,4-14,2V.dzisiaj zrobiłem próbę na ojca lagunie tzn.na jego akumulatorze ładowanie 14,4V,włożyłem mój i ładowanie 13,4V.czary czy co?jego aku u mnie i ładowanie w normie 14,4V.czy możliwe że mój akumulator sfiksował?robi jakieś zwarcie czy co?i czy możliwe że tak odrazu zwariował?bo po tych obserwacjach na dwóch autach nasuwa mi się tylko jedno sensowne wytłumaczenie że to właśnie wina akumulatora?spotkaliście się z takim "dziwnym" zachowaniem akumulatora?
-
zychu88
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4 multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Takie Aku teraz robią . Ja swój drugi głębokiego rozładowania z pod siedzenia oddałem po siedmiu miesiącach na gwarancję bo spuchł . Dali nowy i na razie spokój