Wydajność Webasto
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Wydajność Webasto
Witam!
Noszę się z zamiarem zakupu multivana z suchym webasto (wyczytałem na forum, że takie jest najbardziej efektywne jeśli chodzi o spanie w aucie) i nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie czy w zimie (powiedzmy tak przy około 10st mrozu) takowe webasto odmrozi mi szybę i jak długo musiałoby chodzić żeby osiągnąć taki efekt? Obecnie mam mokre webasto w A6 kombi i po około 20-30 min przednia szyba jest odmrożona ale to dużo mniejsza przestrzeń do ogrzania i inny rodzaj ogrzewania
Noszę się z zamiarem zakupu multivana z suchym webasto (wyczytałem na forum, że takie jest najbardziej efektywne jeśli chodzi o spanie w aucie) i nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie czy w zimie (powiedzmy tak przy około 10st mrozu) takowe webasto odmrozi mi szybę i jak długo musiałoby chodzić żeby osiągnąć taki efekt? Obecnie mam mokre webasto w A6 kombi i po około 20-30 min przednia szyba jest odmrożona ale to dużo mniejsza przestrzeń do ogrzania i inny rodzaj ogrzewania
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Wydajność Webasto
Jeżeli potrzebujesz webasta do odmrażania szyby to lepiej założyć podgrzewacz silnika i przerobić na ogrzewanie postojowe mokre, bo z suchego ogrzane powietrze leci na tył i może nie odmrażać szybko szyby.
Dopiero kupiłem multivana z suchym webasto i jeszcze nie miałem okazji sprawdzić go w zimie, ale po odpaleniu wieczorem i ustawieniu temp. na max to powietrze leci naprawdę gorące.
Dopiero kupiłem multivana z suchym webasto i jeszcze nie miałem okazji sprawdzić go w zimie, ale po odpaleniu wieczorem i ustawieniu temp. na max to powietrze leci naprawdę gorące.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tak jak napisał mariuszgim suche oryginalnie ma tylko jeden wylot umieszczony z tyłu na podłodze za siedzeniami kierowca/pasażer
na szybę bezpośrednio działa tylko mokre - ale jest ono moim zdaniem mniej wydajne ( jeśli chciałbyś używać go do spania ), a na pewno bardziej prądożerne ( oryginalny sterownik pozwala je uruchomić na maks 2h ciągłego działania )
na szybę bezpośrednio działa tylko mokre - ale jest ono moim zdaniem mniej wydajne ( jeśli chciałbyś używać go do spania ), a na pewno bardziej prądożerne ( oryginalny sterownik pozwala je uruchomić na maks 2h ciągłego działania )
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
A i jeszcze dwa pytania do osób posiadających takowe urządzenie - jak długo to może chodzić (cała noc?) i czy suche webasto w zimie pozwala we w miarę komfortowych warunkach przespać się czy tylko podnosi temperature z -10 do plus 3,4 stopni i tyle?
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Suche webasto spokojnie może chodzić całą noc a nawet dwie i nie ma problemu ....mi podniosło tem. z - 10 do + 12-15 ale to było max
-
Dominik
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: syncroBus
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witam <england>
Mam zapytanka odnośnie ogrzewania suchego.
Nie chciał bym zbłądzić bo inwestycja konkretna.
Mam pomysł żeby zainstalować piec wewnątrz samochodu.
Po pierwsze, w przeciwieństwie do opcji pod autkiem, nie będę musiał kupować rur grzanego powietrza, dedykowanych t4.
Poza tym, uniknie się strat ciepła w tych rurach.
Otwory na wymianę powietrza w komorze spalania (zasysanie+wydech) są mniejsze i okrągłe co upraszcza ich wykonanie.
W ten sposób montowane są piece w kabinach ciężarówek-czyli praca nie powinna być za głośna.
Wiem,wiem-strata miejsca wewnątrz, ale to już zaakceptowałem.
Proszę śmiało opiniować mój pomysł .
Mam zapytanka odnośnie ogrzewania suchego.
Nie chciał bym zbłądzić bo inwestycja konkretna.
Mnie by urządzało ogrzanie o nieco więcej celcjuszy. I tutaj pytanie:chmielik, jakiej mocy masz webasto?chmielik pisze:Suche webasto ....mi podniosło tem. z - 10 do + 12-15 ale to było max
Mam pomysł żeby zainstalować piec wewnątrz samochodu.
Po pierwsze, w przeciwieństwie do opcji pod autkiem, nie będę musiał kupować rur grzanego powietrza, dedykowanych t4.
Poza tym, uniknie się strat ciepła w tych rurach.
Otwory na wymianę powietrza w komorze spalania (zasysanie+wydech) są mniejsze i okrągłe co upraszcza ich wykonanie.
W ten sposób montowane są piece w kabinach ciężarówek-czyli praca nie powinna być za głośna.
Wiem,wiem-strata miejsca wewnątrz, ale to już zaakceptowałem.
Proszę śmiało opiniować mój pomysł .
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, 7:45 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oj nie pamiętam ale chyba 2kwa może 3......
Piec wewnątrz samochodu.......ja bym się bał......
OK nie musisz rury do zasysania powietrza .
Chodzi mi o powietrze grzane......ale rurę do powietrza (do komory spalania ) musisz gdzieś wstawić. Fabrycznie jest w podłużnicy .
Co do rur to nie wiem czy tak naprawdę unikniesz tych strat ciepła ....rur jest niewiele.
Zasysanie powietrza i spaliny to i tak musisz wypuścić na zewnątrz.....a mała nieszczelność w układzie wydechowym i jesteś ŚW pamięci Dominik..
No może tez kabiny ciężarówek to mają inną konstrukcję ale orginalne T4 moim zdaniem nie nadaje się.
Praca orginalnego jest głośna szczególnie na rozruchu....
Piec wewnątrz samochodu.......ja bym się bał......
OK nie musisz rury do zasysania powietrza .
Chodzi mi o powietrze grzane......ale rurę do powietrza (do komory spalania ) musisz gdzieś wstawić. Fabrycznie jest w podłużnicy .
Co do rur to nie wiem czy tak naprawdę unikniesz tych strat ciepła ....rur jest niewiele.
Zasysanie powietrza i spaliny to i tak musisz wypuścić na zewnątrz.....a mała nieszczelność w układzie wydechowym i jesteś ŚW pamięci Dominik..
No może tez kabiny ciężarówek to mają inną konstrukcję ale orginalne T4 moim zdaniem nie nadaje się.
Praca orginalnego jest głośna szczególnie na rozruchu....
-
pip71
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: california
- Kontakt:
Witam mam suche webasto chyba 2.5kw jak jest ustawione na max a temp na zew. ok -5st to w środku jest nie do wytrzymania nie pamiętam dokładnie ale coś 25-30st. Niestety ogrzewanie było uszkodzone i grzało na max albo wcale teraz jest w naprawie i zobaczymy co będzie? A jest co grzać bo to t4 z wysokim sztywnym dachem (WESTFALIA EXCLUSIVE).
-
Dominik
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem czy jasno opisałem moje wątpliwości i oczekiwania.
Rozważam wstawienie czegoś takiego :
"EBERSPACHER Airtronic D2"
http://stone174.blogspot.com/2010_10_01_archive.html
http://ktduk.com/images/content/Theatre_Van_13_l.jpg
Tutaj widać że bywają pod fotel montowane.
Istotna dla mnie jest znać moc Waszych "grzejników" ponieważ waham się z kupnem od 2 do 3,5 kW.
Nie chcę iść niepotrzebnie w duży, a też szkoda żeby brakło mocy.
Jeżeli chodzi o łatwość montażu to jak już wcześniej starałem się wyjaśnić,
wyprowadzenie wydechu i zasysania powietrza do komory spalania to okrągłe otwory
które wg mnie dużo prościej wywiercić niż prostokąty pod kratki wycinać.
O spaliny się nie martwię- montują w ten sposób to musi się sprawdzać,
a dodatkowo czujnik tlenku dla pewności się zabuduje.
Jeszcze tylko hałas może być przeciw takiemu rozwiązaniu.
Rozważam wstawienie czegoś takiego :
"EBERSPACHER Airtronic D2"
http://stone174.blogspot.com/2010_10_01_archive.html
http://ktduk.com/images/content/Theatre_Van_13_l.jpg
Tutaj widać że bywają pod fotel montowane.
Istotna dla mnie jest znać moc Waszych "grzejników" ponieważ waham się z kupnem od 2 do 3,5 kW.
Nie chcę iść niepotrzebnie w duży, a też szkoda żeby brakło mocy.
Jeżeli chodzi o łatwość montażu to jak już wcześniej starałem się wyjaśnić,
wyprowadzenie wydechu i zasysania powietrza do komory spalania to okrągłe otwory
które wg mnie dużo prościej wywiercić niż prostokąty pod kratki wycinać.
O spaliny się nie martwię- montują w ten sposób to musi się sprawdzać,
a dodatkowo czujnik tlenku dla pewności się zabuduje.
Jeszcze tylko hałas może być przeciw takiemu rozwiązaniu.
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o montarz wewnątrz to można ale zasysnie do komory spalania i wydech musi być z zewnątrz pojazdu odnośnie wydajności to 3 kw jest montowane w VW czy caravelli lub multiku chmielik tak jak mikolii mają 3 kw ale jeżeli chodzi o pracę przez ok 10 godzin to przy jednyn akumulatorze może być mało energii
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ja używałem na zlocie w Górach Sowich przez całą noc - około 10 h i nie było problemu
Fakt że z drugiego akumulatora.
Fakt że z drugiego akumulatora.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Totalna bzdura ..Janusz <58>jamulti pisze:chmielik tak jak mikolii mają 3 kw ale jeżeli chodzi o pracę przez ok 10 godzin to przy jednyn akumulatorze może być mało energii
W Górach Sowich moje webasto chodziło trzy noce bez odpalania czyli średnio 10-12 godzin i było super cieplutko ...zaznaczam samochód nie jeździł wcale...
Na trzecią noc nad ranem akumulator padł.....
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To nie bzdura jak nie ma ogrzewanie ogranicznika energii tak jak w twoim to rozładuje akumulator (standart to do 8V a z ogranicznikiem to ok 11.2 V )a po drugie ty nie wiesz czy po drugiej nocy byś odpalił . Przy twoim napewno go nie masz najpierw doczytaj a potem krytykuj albo sam nie pisz bzdetówchmielik pisze:Totalna bzdura ..Janusz <58>jamulti pisze:chmielik tak jak mikolii mają 3 kw ale jeżeli chodzi o pracę przez ok 10 godzin to przy jednyn akumulatorze może być mało energii
W Górach Sowich moje webasto chodziło trzy noce bez odpalania czyli średnio 10-12 godzin i było super cieplutko ...zaznaczam samochód nie jeździł wcale...
Na trzecią noc nad ranem akumulator padł.....
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 20:28 przez jamulti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Podłącz samą Lodówkę to też nie odpalisz <53> (u mnie chodziło webasto i Lodówka wtedy)KrzySieK pisze:Mikoli też nie zagadał swojego busa po I nocy w Pokrzywnej :)
Samo suche webasto spokojnie może chodzić 12h i później odpalę (na jednym akumulatorze), jednak jeżeli przy tym zaczynam korzystać z lampeczek i jeszcze do tego radyjko mi gra do samego rańca (jak to się zdarza na rybkach), to chyba nie ma się co dziwić że zdoje aku.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Koledzy nie bardzo rozumiem ale widzę tu jakieś drobne nieporozumienie. Jeśli Webasto to tylko z drugim akumulatorem. Każde inne rozwiązanie prędzej czy później kończy się pchaniem auta ;). Mokre celowo jest fabrycznie ograniczone czasowo. A co do lodówki to ile pamiętam też auta w którym była montowana miały drugi akumulator.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
BEN pisze:Jeśli Webasto to tylko z drugim akumulatorem
Oczywiście, ale ty piszesz o rozwiązaniach fabrycznych, a koledzy mają dokładane.BEN pisze:A co do lodówki to ile pamiętam też auta w którym była montowana miały drugi akumulator.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No właśnie do tego zmierzam dokładasz ogrzewanie = dokładasz akumulator by spać spokojnie w ciepełku.
-
Dominik
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
O widzę ruch w temacie:) Zeszło za pobór mocy z bateryjki.
Ja jeszcze raz chciałbym podpytać o wydajność- czyli możliwość podniesienia temperatury.
Czy 2kW piec pozwoli przenocować w zimie w multiku, czy raczej szukać czegoś koło 3kW.
Wiadomo że zima to od -1 do -20, ale jeżeli ktoś zna moc pieca, temp. jaka panowała
i wie czy było znośnie wewnątrz to proszę o opinię.
Ja jeszcze raz chciałbym podpytać o wydajność- czyli możliwość podniesienia temperatury.
Czy 2kW piec pozwoli przenocować w zimie w multiku, czy raczej szukać czegoś koło 3kW.
Wiadomo że zima to od -1 do -20, ale jeżeli ktoś zna moc pieca, temp. jaka panowała
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
przy 2 KW czy 3 KW jest w stanie ogrzać wnętrze multika .tempera wewnątrz ok 25 i suche powietrze na zewnątrz -20Dominik pisze:Czy 2kW piec pozwoli przenocować w zimie w multiku, czy raczej szukać czegoś koło 3kW.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Im większa moc pieca tym szybciej nagrzejesz. Czyli krócej będzie chodzić w fazie grzania i krócej będzie się załączać w fazie podtrzymania ciepła.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
To ja teraz zadam troszkę głupie pytanie. A gdyby tak wsadzić drugi akumulator, zamontować porządną przetwornicę i zrobić do tego instalację, czy nie dałoby rady podłączyć pod to farelki 2kW, która powinna ogrzać busika.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie tędy droga.
1) Moc farelki nie da się porównać z mocą piecyka. (teoria nie pokrywa się z praktyką)
Proste doświadczenie będąc w domu wrzuć do kabiny farelkę i zobacz czy będziesz zadowolony z efektu jej grzania.
2) Zamiana z 12V stałego na 230V zmiennego to już jest spora strata energii. (przy takim poborze mocy samą przetwornicą możesz już grzać ;) )
3) Aby Ci to ruszyło musiał byś zainwestować w naprawdę dobrą przetwornice a jej nie kupisz za 300pln
4) Istnieją na rynku jakieś pseudo farelki zwane ogrzewaniem na 12/24V - nie polecam
5) W aucie na prąd z reguły jest deficyt a paliwo zawsze się ma ;)
6) To już taniej w kombinacji wyjdzie Cię butla z gazem i słoneczko ;)
7) To jest mój punkt widzenia z którym nie wszyscy muszą się zgadzać
1) Moc farelki nie da się porównać z mocą piecyka. (teoria nie pokrywa się z praktyką)
Proste doświadczenie będąc w domu wrzuć do kabiny farelkę i zobacz czy będziesz zadowolony z efektu jej grzania.
2) Zamiana z 12V stałego na 230V zmiennego to już jest spora strata energii. (przy takim poborze mocy samą przetwornicą możesz już grzać ;) )
3) Aby Ci to ruszyło musiał byś zainwestować w naprawdę dobrą przetwornice a jej nie kupisz za 300pln
4) Istnieją na rynku jakieś pseudo farelki zwane ogrzewaniem na 12/24V - nie polecam
5) W aucie na prąd z reguły jest deficyt a paliwo zawsze się ma ;)
6) To już taniej w kombinacji wyjdzie Cię butla z gazem i słoneczko ;)
7) To jest mój punkt widzenia z którym nie wszyscy muszą się zgadzać
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Ja się zastanawiałem czysto teoretycznie. Albo zamiast farelki można wstawić
olejowo-elektryczny lub ceramiczno elektryczny piecyk. Myślałem nad takim rozwiązaniem, coby podczas jazdy ogrzać tył busa, żeby ludzie jadący w 3 rzędzie nie marzli.
olejowo-elektryczny lub ceramiczno elektryczny piecyk. Myślałem nad takim rozwiązaniem, coby podczas jazdy ogrzać tył busa, żeby ludzie jadący w 3 rzędzie nie marzli.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Czester 52. Oblicz sobie potrzebną na takie grzanie moc. Farelka czy grzejnik olejowy to nie mniej niż 1 kW, a raczej nawet 2 kW. Do tego straty na konwektorze, nie są wielkie, ale dodatkowe 5 - 10 %. Czyli prąd do zasilania takiego grzejnika to 150 - 200 A. Więc jak grube muszą być przewody na taki prąd? Ile czasu z takim obciążeniem popracuje nawet wielki akumulator, powiedzmy 120 Ah? Teoretycznie 48 minut /przy prądzie 150 A/ do całkowitego rozładowania, a w rzeczywistości znacznie krócej. A ładowanie z alternatora jest praktycznie niemożliwe. Przy wyłączonych wszystkich odbiornikach, mocny i sprawny pracujący alternator /przy silniku na obrotach wyraźnie większych niż wolne!/ zapewni około 100 A. I to kosztem niemałej ilości zużytego paliwa na kręcenie silnikiem. Więc bilans jest ujemny, choć ten czas z 48 minut wydłuża się może dwukrotnie. A jak włączysz światła czy jeszcze wycieraczki, to ładowanie tego "grzejnego" akumulatora będzie zupełnie symboliczne. Więc już bardziej opłaca się uruchomić silnik, przestawić wajchę ogrzewania na fulll i włączyć dmuchawę.