przeróbka transportera
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
przeróbka transportera
Witam,mam dylemat na co przerabiać swojego busa multivan czy caravele,
tutaj moje pytanie które plastiki są takie same w caraveli i multivanie,jeszcze nie wiem na co będe przerabiał, a chciał bym już coś kupić, aby zakryć te okropne blachy ,ten zestaw bym mógł już sobie kupić, był by jakiś zaczątek ,czy te plastiki są takie same jak w caraveli? i czy wszystko będzie pasować, trzeba tylko dziury robić ?
tutaj moje pytanie które plastiki są takie same w caraveli i multivanie,jeszcze nie wiem na co będe przerabiał, a chciał bym już coś kupić, aby zakryć te okropne blachy ,ten zestaw bym mógł już sobie kupić, był by jakiś zaczątek ,czy te plastiki są takie same jak w caraveli? i czy wszystko będzie pasować, trzeba tylko dziury robić ?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Re: przeróbka transportera
Jak już wymyślisz co chcesz ,to wtedy kupuj , bo wersji jest sporo .Poza tym , o ile stronę z drzwiami zamontujesz w dowolnym momencie, to strona kierowcy montowana jest od przodu w tyłu i tu zaczynają się schody co do wersji i montażu.
Co do kupna możesz kupić kpl na drzwi przesuwane oraz klapę są takie same we wszystkich modelach
ps mowa o dolnych plastikach
góra jest taka sama dla wszystkich modeli oprócz jednego tylnego elementu (z nawiewem ) lub bez
Co do kupna możesz kupić kpl na drzwi przesuwane oraz klapę są takie same we wszystkich modelach
ps mowa o dolnych plastikach
góra jest taka sama dla wszystkich modeli oprócz jednego tylnego elementu (z nawiewem ) lub bez
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 7:27 przez mora, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja mam wersje z jednymi dzwiami suwanymi po prawej stronie,taniej wyjdzie kupić całość,czy kompletować po pare plastików ?
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
andrewa1 też ucieszyłem się tą aukcją,dopóki zobaczyłem że to licytacja za całość by ze 3 tys chciał pewnie
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ustaw aukcjionera i pewnie za tą kasę kupisz no moze 10zl drozejdanny180 pisze:andrewa1 też ucieszyłem się tą aukcją,dopóki zobaczyłem że to licytacja za całość by ze 3 tys chciał pewnie
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
tylko ja niechce mieć takiego orginalnego multivana, tzn z szybami odsówanymi, mam taką wersję i taką chce zostawić ,tylko tylnie szyby przyciemić moim zdaniem lepsze rozwiązanie bo nic nie widać by było http://images46.fotosik.pl/799/d961c48b835791cem.jpg
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
I w czym problem malujesz i maszdanny180 pisze:tylko ja niechce mieć takiego orginalnego multivana, tzn z szybami odsówanymi, mam taką wersję i taką chce zostawić ,tylko tylnie szyby przyciemić moim zdaniem lepsze rozwiązanie bo nic nie widać by było http://images46.fotosik.pl/799/d961c48b835791cem.jpg
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
malował to go będe całego,tylko pierw wstawie nowe blachy,środek ładny,silnik 1,9tdi,alu i będzie można jezdzić
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Dolacze się do pytania i zapytam tutaj. Czy jest możliwośc polaczenia jakos tapicerek od multika i caravelli ?? Chodzi o to czy longa mozna byłoby zrobić z zabudową multivana. Wiem ze z tylnymi plastykami byłoby cięzko bo multików longów nie było....
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak do drzwi przesuwanych dajesz tapicerkę z Multika a ostatni segment czyli dwa boczki z kieszeniami oraz wykończenia górne od Carawelli i wszystko pasuje na zero nic nie musisz przerabiać
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to dobrze , jakby tak bylo to super. Tylko ze w zakupie chyba jest to droga mieszanka wtedy.... Część plastyków od multiwana a czesc od caravelli...
A jak z podsufitką , w Caravelli rózni się wiele od multiwana ?? Czy jak juz robić Muliko-caravello-transportera to wtedy ciąc tapicerkę na dach w którymś miejscu i przedluzac tylną częścią od caravelli longa ??
Tak pytam bo wybieram się obejrzec longa transportera i nie wiem czy pózniej koszt nie przekroczy ceny zakupu auta takiej przeróbki :).
Podloga z czego jest w multiwanie i caravelli ?? Bo z tego co doczytalem to w caravelli jest guma lub wykładzina dywanowa , a w multiku chyba tylko guma ??
A jak z podsufitką , w Caravelli rózni się wiele od multiwana ?? Czy jak juz robić Muliko-caravello-transportera to wtedy ciąc tapicerkę na dach w którymś miejscu i przedluzac tylną częścią od caravelli longa ??
Tak pytam bo wybieram się obejrzec longa transportera i nie wiem czy pózniej koszt nie przekroczy ceny zakupu auta takiej przeróbki :).
Podloga z czego jest w multiwanie i caravelli ?? Bo z tego co doczytalem to w caravelli jest guma lub wykładzina dywanowa , a w multiku chyba tylko guma ??
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Cała tapicerka od multiwana łącznie z podłogą ale bez tyłu ...Podłoge musiał byś dosztukować bo będzie za krótka a z carawelii nie będzie bo nie ma mocowania pod fotele z multiwanaSterciu pisze:No to dobrze , jakby tak bylo to super. Tylko ze w zakupie chyba jest to droga mieszanka wtedy.... Część plastyków od multiwana a czesc od caravelli...
Trzeba by szukać i się dogadać z kim kto tym handluje ale myślę że ok 5 000 by wyszło
Sterciu pisze:A jak z podsufitką , w Caravelli rózni się wiele od multiwana ?? Czy jak juz robić Muliko-caravello-transportera to wtedy ciąc tapicerkę na dach w którymś miejscu i przedluzac tylną częścią od caravelli longa ??
Nie tapicerka pod klimę idzie od Carawelli i pasuje wszystko pod klimę bez przeróbek ..... koszt ok 300 pln
No nie wiem co chcesz zrobić ale tak z grubsza ....Sterciu pisze:Tak pytam bo wybieram się obejrzec longa transportera i nie wiem czy pózniej koszt nie przekroczy ceny zakupu auta takiej przeróbki :).
Wygłuszenie ok 300 pln
El szyby ok 300
Webasto ok 1000
klima od 1500 - do 2000
podsufitka ok 300
tapicerka multiwan 4000-5000 tyś
boczki Caraweli 200 - 300 pln za sztukę
górne wykończenie ok 100 za element
To tak w przybliżeniu bez robocizny
W multiku jest dykta z szynami i będzie za krótka trzeba by dołozyć a na to jest rzucona guma a w carawelli może być guma może być welur >chodzi mi oczywiście o część osobowo -towarowąSterciu pisze:Podloga z czego jest w multiwanie i caravelli ?? Bo z tego co doczytalem to w caravelli jest guma lub wykładzina dywanowa , a w multiku chyba tylko guma ??
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Akurat klimę manualną i elektrykę szyb to auto ma , tak myslę webasto w przyszłości by się dołozyło , szyby boczne przesuwne , przynajmniej jedną na lewą stronę. Wygłuszenie to nie byłoby z tym problemu większego więc to tez odpada.
No chyba ze nie duzo roboty aby przezucic zwyklą manualną klime na klimatronika to ewentualnie to bym zrobil.
Klimę ma tylko na kabinę , i mi by wystarczyła jak juz bo ja z tyłu jezdzić nie mam zamiaru <38> , ale okno jedno z szybą przesuwaną wtedy by się przydało jakby klimy nie bylo na tyl , chyba ze z dwoch stron szyby otwierane. Na tyle szyb juz bym nie wycinał , zrobiłbym tak jak u Ciebie jak bys się nie obraził ze odgapiam :P.
Mi wsumie nie zalezy na tym aby byl to multivan , może byc zabudowa caravelli , co się trafi w lepszym stanie. Choć fotele na szynach bym wstawił od multika tak mysle.
No chyba ze nie duzo roboty aby przezucic zwyklą manualną klime na klimatronika to ewentualnie to bym zrobil.
Klimę ma tylko na kabinę , i mi by wystarczyła jak juz bo ja z tyłu jezdzić nie mam zamiaru <38> , ale okno jedno z szybą przesuwaną wtedy by się przydało jakby klimy nie bylo na tyl , chyba ze z dwoch stron szyby otwierane. Na tyle szyb juz bym nie wycinał , zrobiłbym tak jak u Ciebie jak bys się nie obraził ze odgapiam :P.
Mi wsumie nie zalezy na tym aby byl to multivan , może byc zabudowa caravelli , co się trafi w lepszym stanie. Choć fotele na szynach bym wstawił od multika tak mysle.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 8:41 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
chmielik nie ściemniaj pewnych elementów montażowych w budzie typu blaszak brakuje w porównaniu do multika i caraveli
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kenobi , ale nie są one chyba na wylot tylko pod tapicerką , a to zawsze mozna dospawać :P. Dla mnie to nie problem bo migomat mam , a i spawanie mi idzie calkiem nienajgorzej :D. Więc o mocowania ewentualne się nie martwie , chyba ze są w miejscach gdzie nie da rady łatwo coś dorobic ale tez mozna pokombinować :P. Ale mysle wtedy wyjdzie to w praniu co gdzie trzeba dorobic :).
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
oczywiście
chodziło o ścisłość, że parę rzeczy trzeba dospawać lub wywiercić
chodziło o ścisłość, że parę rzeczy trzeba dospawać lub wywiercić
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A to tak ...pod mocowania tapicerek ale to już że tak powiem bardziej inwencja montażysty niż koszty
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja narazie biorę tylko jedną ewentualnośc blaszaka , jednego transportera pod uwage. Podjade go obejrzec (link ponizej ale juz go pewnie widzieliście w innym temacie) i jezeli bedzie na tyle wart uwagi aby go brac to wtedy moze go wezme. Jezeli nie, to szukam juz oryginalnie od Mixt`a longa do caravelli long. W przypadku tego blaszaka to wtedy odrazu przynajmniej jeden rząd siedzeń bede musial wrzucic , jezeli dałoby rade to bym wrzucił od multika narazie bez plastyków z boku. Pózniej ewentualnie drugi rząd od multika.
http://www.autotrader.pl/volkswagen-tra ... 117748777/
Powiedzcie mi jeszcze czy szyny od foteli od multika są wspawywane czy jakoś przykręcane do podlogi ??
http://www.autotrader.pl/volkswagen-tra ... 117748777/
Powiedzcie mi jeszcze czy szyny od foteli od multika są wspawywane czy jakoś przykręcane do podlogi ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
przykręcone, każda na dwie śruby
w oryginale masz gwinty w podłodze, ja wierciłem u siebie na wylot
nie wiem jak w transporterze, ale w caraveli to miałem nawet wyznaczone miejsca z zagłębieniem i wypłaszczeniem dokładnie w miejscu takim jak w multiku, także nawet nie musiałem nic mierzyć
w oryginale masz gwinty w podłodze, ja wierciłem u siebie na wylot
nie wiem jak w transporterze, ale w caraveli to miałem nawet wyznaczone miejsca z zagłębieniem i wypłaszczeniem dokładnie w miejscu takim jak w multiku, także nawet nie musiałem nic mierzyć
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W Boxerze mam tez miejsca (wytłoczki) na otwory pod fotele z tyłu ale bez dziur. Może w T4 tez tak tych nowszych jest , przeciez to w/g mnie jest tańsze w wykonaniu jak jedną formę mają a nie kilka w tłoczni...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sterciu no chyba że będziesz zakładał fotele obrotowe drugiego rzędu to też musisz spawać do podłogi 4szt blach do których przykręca się szyny aluminiowe, i według mnie warto klime do tyłu dołożyć
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiem szczerze ze sam nie wiem jak bym robił taką zabudowę. Pewnie co szybciej by mi się trafiło , choć ja bardziej celuje w zabudowe caravelle. Więc wtedy problem byłby rozwiązany bo siedzenia na stale tam chyba są , prócz tego "koziolka" chyba w drugim rzędzie.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
W Carawelli wszystkie są na stałe zapinane na grzybki które montujesz do podłogi i na nie wsuwasz fotele
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nieprawda są carawelle z kanapą montowaną na stałe bez mozliwości szybkiego wymontowania <england>chmielik pisze:W Carawelli wszystkie są na stałe zapinane na grzybki które montujesz do podłogi i na nie wsuwasz fotele
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Dokładnie -jak tak mam w swojej Caravelce ;w drugim rzędzie mam dwa obrotowe fotele przykrecane do podłogi na 4 śruby każdy,a z tyłu kanapa dla 3 osób(bardzo wygodna <brawo> )również przykręcona 4 śrubami do podłogi.Więc demontaż wszystkiego zajmuje mi chwilę <36>andrewa1 pisze:nieprawda są carawelle z kanapą montowaną na stałe bez mozliwości szybkiego wymontowania <england>chmielik pisze:W Carawelli wszystkie są na stałe zapinane na grzybki które montujesz do podłogi i na nie wsuwasz fotele