Dwumasa
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
SARA
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Dwumasa
Witam serdecznie,
czy ktoś z Was kupił na allegro dwumasę i kompletne sprzęgło do 150-tki - AHY i prosiłbym o danę "pewnego" sprzedawcę, który nie sprzedaje podrób. Bo słuchy mnie dochodzą, że bardzo dużo podrób jest LUKA. Proszę o konkrety i z góry dziękuję.
czy ktoś z Was kupił na allegro dwumasę i kompletne sprzęgło do 150-tki - AHY i prosiłbym o danę "pewnego" sprzedawcę, który nie sprzedaje podrób. Bo słuchy mnie dochodzą, że bardzo dużo podrób jest LUKA. Proszę o konkrety i z góry dziękuję.
-
volski1
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Dwumasa
Chętnie odkupie stary dwumas wraz ze sprzęgłem w cenie złomu. Słyszałem o możliwości zaadoptowania sprzęgła i dwumasu od vw t5 2.5 tdi i szukam zużytych części aby się nieco rozeznać w temacie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
przemekx303
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
odświeżam temat bo i mi chyba szykuje się wymiana dwumasy , a na allegro ceny są atrakcyjne za LUKA , może jakieś opinie
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Powiem tyle: w zeszłym roku wymieniałam sprzęgło z dwumasą i u mojego mechanika z robotą kosztowało to tyle,że części za te pieniądze bym tylko kupiła.Wszystko to dlatego,że warsztaty mają duże rabaty,a klient detaliczny nic nie może uzyskać.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
LUK regeneruje sprzęgła jak i dwumasy dlatego ceny ma tez atrakcyjne.
Jezeli chodzi o LUKa to większe prawdopodobieństwo jest kupic regenerowane niz fabrycznie nowe wyprodukowane na allegro.
Podrabiają w tej chwili juz wszystko , Dayco , TRW , ATE , Denso itd , praktycznie kazda renomowana marka jest podrabiana.SARA pisze:Witam serdecznie,
Jezeli chodzi o LUKa to większe prawdopodobieństwo jest kupic regenerowane niz fabrycznie nowe wyprodukowane na allegro.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Polecam Otosklep R.Walentynowicz od kilku lat biore u niego sprzęgłą wsumie jakieś 5 kpl. i wszystko elegancko oryginalne i ceny spoko
-
Balin
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: allstar
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ja brałem u tego gościa:
http://allegro.pl/my_page.php?uid=1456065
nie mam zastrzeżeń. Paliło mi się z przesyłką i była u mnie na następny dzień- a była to sobota.
http://allegro.pl/my_page.php?uid=1456065
nie mam zastrzeżeń. Paliło mi się z przesyłką i była u mnie na następny dzień- a była to sobota.
-
przemekx303
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czyli w zestawie za ok 1600zł dwumas będzie regenerowany (http://moto.allegro.pl/kolo-dwumasowe-s ... 85638.html ) , a za 2200 nie bo takie ceny podają w sklepach czy może to to samo , bo rozbieżność cenowa jest spora , a może Sachs będzie pewniejszy ?
Balin na nich też zerkałem i mają prawie najniższą cenę , i jak z tym dwumasem regenerowany czy nie ? czasem bywam u śledzików to może akurat bym o nich zachaczył
Balin na nich też zerkałem i mają prawie najniższą cenę , i jak z tym dwumasem regenerowany czy nie ? czasem bywam u śledzików to może akurat bym o nich zachaczył
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sachs będzie troche pewniejszy.
LUK w 50% jest fabrycznie regenerowany więc nie wiadomo na co się trafi. Ogólnie nie ma co się martwić o to ze są regenerowane poniewaz wszystko mają wymieniane na nowe , elementy spręzynujace cierne itp. , ale z drugiej strony jak to bywa róznie moze byc z regenerowanymi sprzęgłami. Luk daje gwarancje producenta więc mozna traktować te sprzegła jako nowe.
Cena nie koniecznie swiadczy o tym jakie jest , zalezy to wielu czynników , np od ilu dystrybutorów miało je w rękach , ilu pośredników itd... oraz od rabatów jakie ma sprzedawca od którego chce się kupic...
LUK w 50% jest fabrycznie regenerowany więc nie wiadomo na co się trafi. Ogólnie nie ma co się martwić o to ze są regenerowane poniewaz wszystko mają wymieniane na nowe , elementy spręzynujace cierne itp. , ale z drugiej strony jak to bywa róznie moze byc z regenerowanymi sprzęgłami. Luk daje gwarancje producenta więc mozna traktować te sprzegła jako nowe.
Cena nie koniecznie swiadczy o tym jakie jest , zalezy to wielu czynników , np od ilu dystrybutorów miało je w rękach , ilu pośredników itd... oraz od rabatów jakie ma sprzedawca od którego chce się kupic...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sterciu jak zapewne wiesz sachs też regeneruje , i co do zakupu to widać gołym okiem czy coś jest regenerowane, bo element jest malowany lakierem młotkowym, już o tym pisałem, i co do pewności to stawiam na Luka bardziej jak na sachs-a,
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wiem ze regeneruje tez i dlatego napisałem ze Sachs będzie "troche pewniejszy". Z Sachs`em nigdy nie miałem problemów , nawet regenerowanym.
Co do Luka to ja znów na niego nie stawiam nic , bo luk`a reklamacje kiedys czasami woziłem na ekspertyzy , zwłaszcza na częsci regenerowane. Odwalają kaszanę jakich malo , zwłaszcza z okładzinami które się odrywają z tarcz... Pozatym sam miałem juz problemy ze sprzęgłami regenerowanymi z pod logo LUK`a kilka razy (Berlingo , rozsypała sie tarcza po około 20kkm i drugi przypadek w LT46 gdzie docisk wytrzymał niecałe 10kkm i rozsypało sie "słoneczko") i dlatego unikam ich. Sachs , Valeo , Aisin , NKK praktycznie wszyscy poczesci regenerują. Ale Luk robi to na największą skalę. Luk ma równiez nie malowane tylko piaskowane co tez widać ale ktoś kto pojęcia o tym nie ma to wogóle nie pomyśli ze kupując coś jako nowe moze byc regenerowane. Kazda regenerwowana częsc zwykle jest malowana , czasem młotkową farbą, a czasem zwykłą srebrzanką aby wyglądało w miare normalnie. Ostatnio nawet widziałem docisk i tarcze LUK`a pomalowane na czarno i to jeszzce wyglądalo na bazę i bezbarwny na to połozny (sprzęgło tarcza , docisk , lozysko do Toyoty 4E-FE (konkretnie corolli e11 , starlet itd) , cała partia taka była - około 5 palet) , więc akurat kolor tutaj i zastosowanie farby moze byc rózne.
Juz pomijam fakt ze producenci Ci są tez konfekcjonerami i nie produkują do kazdego modelu podzespołów tylko się wymieniają nimi pomiędzy sobą co skutkuje tym ze w pudełku Valeo przykładowo mamy tarcze Sachs , docisk Luk a łozysko Valeo lub w obojętnie jakiej innej konfiguracji... i to tez jest normalne.
Co do Luka to ja znów na niego nie stawiam nic , bo luk`a reklamacje kiedys czasami woziłem na ekspertyzy , zwłaszcza na częsci regenerowane. Odwalają kaszanę jakich malo , zwłaszcza z okładzinami które się odrywają z tarcz... Pozatym sam miałem juz problemy ze sprzęgłami regenerowanymi z pod logo LUK`a kilka razy (Berlingo , rozsypała sie tarcza po około 20kkm i drugi przypadek w LT46 gdzie docisk wytrzymał niecałe 10kkm i rozsypało sie "słoneczko") i dlatego unikam ich. Sachs , Valeo , Aisin , NKK praktycznie wszyscy poczesci regenerują. Ale Luk robi to na największą skalę. Luk ma równiez nie malowane tylko piaskowane co tez widać ale ktoś kto pojęcia o tym nie ma to wogóle nie pomyśli ze kupując coś jako nowe moze byc regenerowane. Kazda regenerwowana częsc zwykle jest malowana , czasem młotkową farbą, a czasem zwykłą srebrzanką aby wyglądało w miare normalnie. Ostatnio nawet widziałem docisk i tarcze LUK`a pomalowane na czarno i to jeszzce wyglądalo na bazę i bezbarwny na to połozny (sprzęgło tarcza , docisk , lozysko do Toyoty 4E-FE (konkretnie corolli e11 , starlet itd) , cała partia taka była - około 5 palet) , więc akurat kolor tutaj i zastosowanie farby moze byc rózne.
Juz pomijam fakt ze producenci Ci są tez konfekcjonerami i nie produkują do kazdego modelu podzespołów tylko się wymieniają nimi pomiędzy sobą co skutkuje tym ze w pudełku Valeo przykładowo mamy tarcze Sachs , docisk Luk a łozysko Valeo lub w obojętnie jakiej innej konfiguracji... i to tez jest normalne.
-
przemekx303
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no i chłopie bądź tu mądry , teraz to już nie wiesz co kupujesz , co będzie w pudełku to loteria , pier...ne CHRL robi co chce , więc najlepiej to mieć farta
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Najszybciej nowe nie regenerowane mozna kupić Valeo czy Aisin. Aisin znów jest bardzo powszechnie podrabianą marką i na allegro mozna kupic bardzo łatwo podróbke z której raczej nie bedzie uzytkownik auta zadowolony , ale jezeli chodzi o nich i ich oryginalne wyroby to mają bardzo dobre "sprzęgła". A w obrocie podrób niestety tej firmy jest bardzo , ale to bardzo duzo i nawet co najgorsze sklepy je oferują (internetowe i te z allegro) i takie powiedzialoby się renomowane :/. "Sprzęgła" Exedy tez są dobre ale nie wiem czy do T4 dostepne wogóle.
Z Valeo najwięcej mam styczności i praktycznie to co trafia na rynek (do japończyków) to w 90% nieregenerowany towar tylko "świerzo" wyprodukowany. Ale trafia się tez tak ze w pudełku Valeo mamy tarcze i docisk Luk`a regenerowany... Niestety Valeo nie nalezy do najwyzszych lotów "sprzęgieł" ale da się na tym jezdzic.
Z Valeo najwięcej mam styczności i praktycznie to co trafia na rynek (do japończyków) to w 90% nieregenerowany towar tylko "świerzo" wyprodukowany. Ale trafia się tez tak ze w pudełku Valeo mamy tarcze i docisk Luk`a regenerowany... Niestety Valeo nie nalezy do najwyzszych lotów "sprzęgieł" ale da się na tym jezdzic.
Co byś nie kupił to dostajesz gwarancje producenta i w razie czego to Ci wymienią na nowe ;). A jezeli bedzie to uzasadnione to mozesz próbować pociągnac ich za koszty ponowne wyciągniecia i załozenia wadliwych czesci. Ja osobiście przykładowo LUKa nie polecam co juz pisałem...przemekx303 pisze:no i chłopie bądź tu mądry , teraz to już nie wiesz co kupujesz , co będzie w pudełku to loteria , pier...ne CHRL robi co chce , więc najlepiej to mieć farta
-
przemekx303
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeżeli chodzi o valeo to nie widzialem dwumasy tylko zamiennik na sztywne ,a to nie wchodzi w gre , narazie się nie pali bo dwumas dopiero się odzywa i wysprzęglik czasami tyrkocze i z rana brakuje ciśnienia na pedale , ale do końca roku raczej na nim nie dolatam więc trzeba zasięgnąć tematu
-
Balin
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: allstar
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Gość uprzedził mnie telefonicznie, że trafiaja się dwumasy regenerowane (mimo tego pełna gwarancja producenta) tarczy LUK nie dopuszcza do regeneracji (wg. gościa). Mnie trafił się nieregenerowany- przynajmniej na taki wyglądał.przemekx303 pisze:Balin na nich też zerkałem i mają prawie najniższą cenę , i jak z tym dwumasem regenerowany czy nie ? czasem bywam u śledzików to może akurat bym o nich zachaczył
Skusiła mnie cena u tego gościa oraz to, ze jako jeden z nielicznych ma towar na miejscu.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niestety jest w błędzie , LUK tarcze tez regeneruje....Balin pisze:
Gość uprzedził mnie telefonicznie, że trafiaja się dwumasy regenerowane (mimo tego pełna gwarancja producenta) tarczy LUK nie dopuszcza do regeneracji (wg. gościa).
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- Kontakt:
ja w kwestii potwierdzenia wiedzy
przy wymianie dwumasy wymieniamy :
- koła dwumasowe
- sprzęgło
- docisk
- wysprzęglik
czy coś pominąłem /nie wiem czy wymienia się jakieś łożysko dociskowe/
przy wymianie dwumasy wymieniamy :
- koła dwumasowe
- sprzęgło
- docisk
- wysprzęglik
czy coś pominąłem /nie wiem czy wymienia się jakieś łożysko dociskowe/
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- Kontakt:
Kenobi pisze:łożysko znajduje się w wysprzęgliku dlatego się go wymienia
o to mi chodziło, czyli jeśli kupuje komplet z wysprzęglikiem to łożysko jest już w tym wysprzegliku ?? pytam bo nie wiem :)
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Tak.coyot pisze:Kenobi pisze:łożysko znajduje się w wysprzęgliku dlatego się go wymienia
o to mi chodziło, czyli jeśli kupuje komplet z wysprzęglikiem to łożysko jest już w tym wysprzegliku ?? pytam bo nie wiem :)