Witam serdecznie - pierwszy post - więc: Dobry wieczór ! (czytałem regulamin <26> );
Pół roku temu kupiłem Transportera T4 z 2000 r. Auto miało przejechane 223 tys, wersja długa, skrzydełka w środku czyściutkie właściciel dbał o auto. Fabryczna klima, automat, centralny zamek.
Samochód poszedł na przegląd do VW, stan oceniono na dobry i wymieniono co trzeba.
W Józefowie zrobiłem generalny remont skrzyni automatycznej.
Założyłem nowe felgi i opony, światła do jazdy dziennej w zderzak, tv podsufitowy, dodatkowe gniazda, przetwornicę, zrobiłem własnoręcznie profesjonalnymi środkami zaprawki lakieru, które oszpeciły auto.
Zamówiłem do samochodu dwa składane materace tak aby można było spać w ładowni i w kabinie po odsunięciu do przodu foteli.
Po założeniu kilku patentów kempingowych przejechałem z synami 8000 km po Europie.
Auto spisało się doskonale i zakochaliśmy się w nim. Na montaż czeka jeszcze średnia roleta/markiza Westfalii od multivana i nowe światła.
Po powrocie z wakacji auto dostało w prezencie małą przyczepę kempingową i hak i okazało się, żeprzydało by się odrobinę więcej mocy.
Po dzisiejszych pomiarach na hamowni wynik pokazał 103 KM i 250 Nm, a magik stwierdził, że można uzyskać za 1200 zł 130 KM I 80 Nm więcej oraz nieznaczny spadek spalania.
W serwisie VW stwierdzili, że w aucie z tym silnikiem (długowiecznym osiągającym resurs 500.000 bez problemu taka przeróbka wcześniej czy poźniej spowoduje jakieś usterki.
Automatami jeżdże od dawna, miałem mocne diesle i bardzo słabe (T3 1,7d 58KM), różne samochody ale nigdy nie robiłem zwiększenia mocy.
Pytanie moje brzmi: czy w silniku AUF z automatyczną skrzynią zwiększenie mocy do 130 KM może spowodować uszkodzenia ?
Głównym problemem jest skrzynia, która jak się dowiedziałem nie jest zbyt mocną wersją ?
W trakcie jazdy przy przełączaniu z 2 na 3 daje się odczuć lekkie szarpnięcie (podobno załącza się lockup) a przy odpuszczeniu gazu przy spokojnej jeździe jest wyraźny "strzał" sprzęgła.
Auto jezdzi w trasie do 160, holowanie przyczepy nie stanowi problemu a poniważ we wrześniu chcę wyjechać z domkiem do Rumunii niech moc będzie ze mną.
Proszę o opinie, podpowiedzi - słowem co robić ?
AUF 102 KM
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: AUF 102 KM
Witaj,jeżeli mogę coś napisać w twoim temacie,to ja bym zostawił tak jak jest teraz. Automat to nie manual. W samochodach z automatyczną skrzynią biegów ,każda zmiana mocy bedzie sie wiązała z pózniejszymi problemami związanymi z dzwignia zmiany biegów i nie ważne ,czy to jest vw t4,bmw czy audi ,itp..... myślę ,że ciągając automatem przyczepę/lawetę ,szybko załatwisz skrzynię .Sam silnik zniesie to dobrze,ale szlag trafi podzespoły.
Ja sam modziłem w AJT i z 88KM zrobiłem 131. Auto hulało jak szalone,ale tylko przez 120tyś. Potem posypały sie przeguby i oczywiście skrzynia.
Ja sam modziłem w AJT i z 88KM zrobiłem 131. Auto hulało jak szalone,ale tylko przez 120tyś. Potem posypały sie przeguby i oczywiście skrzynia.
-
sintra
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: 2000r, long, 102KM.
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: AUF 102 KM
Witam;
Bardzo dziękuję za odpowiedź, wydawało mi się że skrzynia będzie największym problemem, potwierdzają się słowa serwisu (rzadkość). Odpuszczam więc temat bo ważniejsza jest dla mnie działająca skrzynia niż przyrost mocy. Zwłaszcza, żę wpakowałem w remont skrzyni sporo kasy a autem chcę pojeździć - silnik dobrze traktowany podobno nawet przy holowaniu z rozumem przyczepy powinien posłużyć.
Dziękuję serdecznie - teraz jak można proszę o poradę n/t tempomatu. Post zamieszczę w elektryce.
pozdrawiam !
Bardzo dziękuję za odpowiedź, wydawało mi się że skrzynia będzie największym problemem, potwierdzają się słowa serwisu (rzadkość). Odpuszczam więc temat bo ważniejsza jest dla mnie działająca skrzynia niż przyrost mocy. Zwłaszcza, żę wpakowałem w remont skrzyni sporo kasy a autem chcę pojeździć - silnik dobrze traktowany podobno nawet przy holowaniu z rozumem przyczepy powinien posłużyć.
Dziękuję serdecznie - teraz jak można proszę o poradę n/t tempomatu. Post zamieszczę w elektryce.
pozdrawiam !