FAQ rozbierania.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Mazur
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
FAQ rozbierania.
Witajcie.
Co sądzicie o pomyśle stworzenia FAQ,co i jak rozebrać w T4?
Takie podstawowe rzeczy,jak np.rozkręcić deskę rozdzielczą.
Część jest na forum jest,wystarczyło by zebrać w całość,by było pod ręką.
Potrzebuję teraz jak dobrać się do poszczególnych włączników na desce,w celu naprawy podświetlenia ;) oraz do panelu nawiewu.
Co sądzicie o pomyśle stworzenia FAQ,co i jak rozebrać w T4?
Takie podstawowe rzeczy,jak np.rozkręcić deskę rozdzielczą.
Część jest na forum jest,wystarczyło by zebrać w całość,by było pod ręką.
Potrzebuję teraz jak dobrać się do poszczególnych włączników na desce,w celu naprawy podświetlenia ;) oraz do panelu nawiewu.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: FAQ rozbierania.
Podświetlenie pokręteł nawiewów (96-98r)
http://lh4.ggpht.com/_zQNs4LD32zQ/TTRf7 ... Nawiew.jpg
A więc aby zmienić tą żarówkę (jest tylko jedna) należy
-podważyć śrubokrętem plastikowa osłonę pokręteł regulacji nawiewu i delikatnie ją ściągnąć
-odkręcić cały panel nawiewu, te 4 czarne śrubki w rogach,(niestety u mnie ktoś kiedyś się za to zabierał i połamał 2 mocowania).
http://lh6.ggpht.com/_zQNs4LD32zQ/TTrS6 ... 00152x.JPG
Ja dodatkowo u siebie wykręcałem całe mocowanie zapalniczki z popielniczką, ale myślę że bez też się da
-następnie trzeba odkręcić prostokątny element deski rozdzielczej pod nawiewami przykręcony 4 śrubkami (nie mogę znaleźć zdjęcia)
I wypchnąć panel w dół przez ten otwór który nam powstanie i mamy już wszystko jak na dłoni. Teraz wystarczy odpiąć zasilanie od tej żaróweczki i wyjąć ją z oprawą (zielona) i z niej ją wyciągnąć
http://lh3.ggpht.com/_zQNs4LD32zQ/TTrRh ... 3061_1.jpg
Nie polecam odpinać panelu, bo potem może być problem żeby prawidłowo ustawić wszystkie pokrętła.
http://lh4.ggpht.com/_zQNs4LD32zQ/TTRf7 ... Nawiew.jpg
A więc aby zmienić tą żarówkę (jest tylko jedna) należy
-podważyć śrubokrętem plastikowa osłonę pokręteł regulacji nawiewu i delikatnie ją ściągnąć
-odkręcić cały panel nawiewu, te 4 czarne śrubki w rogach,(niestety u mnie ktoś kiedyś się za to zabierał i połamał 2 mocowania).
http://lh6.ggpht.com/_zQNs4LD32zQ/TTrS6 ... 00152x.JPG
Ja dodatkowo u siebie wykręcałem całe mocowanie zapalniczki z popielniczką, ale myślę że bez też się da
-następnie trzeba odkręcić prostokątny element deski rozdzielczej pod nawiewami przykręcony 4 śrubkami (nie mogę znaleźć zdjęcia)
I wypchnąć panel w dół przez ten otwór który nam powstanie i mamy już wszystko jak na dłoni. Teraz wystarczy odpiąć zasilanie od tej żaróweczki i wyjąć ją z oprawą (zielona) i z niej ją wyciągnąć
http://lh3.ggpht.com/_zQNs4LD32zQ/TTrRh ... 3061_1.jpg
Nie polecam odpinać panelu, bo potem może być problem żeby prawidłowo ustawić wszystkie pokrętła.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 12:52 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
pytaj mam mnóstwo fotek zawsze coś znajdę aby zobrazowac co i jak jak nie to zrobie
jest też wersja na LED-ach i tu nic nie zrobisz tu trzeba konkretny przypadek rozpracować <hi>
Probe041 pisze:Podświetlenie pokręteł nawiewów (96-98r)
.
jest też wersja na LED-ach i tu nic nie zrobisz tu trzeba konkretny przypadek rozpracować <hi>
-
Mazur
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oki,to mnie interesowało by jak wymienić diodę/żarówkę w włącznikach podgrzewania tylnej szyby,przeciwmgłowych. Podświetlenie włącznika nawiewu na tył(93r.),panelu sterowania nadmuchem(93r.)
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Probe041 pisze:A mnie jak wymienić podświetlenie popielniczki : )
to akutat było wałkowane na forum przez Kenobi-ego aletez coś sie znajdzie ...
dajcie kilka dni muszę ogarnąć swoje sprawy .....
-
Mazur
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mógłby mi ktoś z tym pomóc? <44>Mazur pisze:Oki,to mnie interesowało by jak wymienić diodę/żarówkę w włącznikach podgrzewania tylnej szyby,przeciwmgłowych. Podświetlenie włącznika nawiewu na tył(93r.),panelu sterowania nadmuchem(93r.)
-
WALDI123
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- Kontakt:
u mnie taki mechanik był i zawsze powiadał bez młotka nie podchodź <płacz> <płacz> <płacz>
-
Storch_M
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Do probe 041 - mógłbyś zapodać fotkę, jak wygląda 'pokrywka' od pokręteł nawiewu (ta co ją pokazałeś), ale z drugiej strony? Chciałbym tam wstawić led-a albo dwa żeby mi się skale od pokręteł wentylatora i ustawienia gdzie ma dmuchać podświetlały, z tym ze nie chcę gotowca za 48 zetów, chciałbym to zrobić max prosto, tylko nie wiem czy miejsca na np kawałek taśmy smd wystarczy. Jaki jest numer tej pokrywki (chodzi mi dokładnie o ta, z dodatkowym pokrętłem na tylna dmuchawę, NIE z dodatkowymi dwoma pokrętłami).
Pozdrówka
Pozdrówka
-
Storch_M
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
No właśnie taka fotka pomogłaby mi to zrobić samemu - po klamrach wiedziałbym gdzie wścibić śrubokręt. A może to być trudne przy mrozie -20st C (brak ogrzewanego garażu). Jeden błąd i kupuję nowa ramkę (na alledrogo nie widziałem takowej, albo cały panel albo ramki z tylko 3 pokrętłami), bo ta którą będę próbował wyjąć wyjmie się w kawałkach. A podejrzewam ze w aso to wybulę się na to ze 150 zetów...
Jeśli chodzi o nr ramki to znalazłem w Etce dla ubogich (vagcat): 7D1819075B 01C.
Pozdrowionka
Jeśli chodzi o nr ramki to znalazłem w Etce dla ubogich (vagcat): 7D1819075B 01C.
Pozdrowionka
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
z doświadczenie napiszę, że w tej temperaturze bez ogrzewanego pomieszczenia nawet jak będziesz wiedział w 100% gdzie co wyjąć istnieje praktycznie pewność, że i tak coś popękaStorch_M pisze:A może to być trudne przy mrozie -20st C (brak ogrzewanego garażu).
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Tylko po co rozbierać cały panel ?
Zdjąłem pokrętło, wyciągnąłem ten plastykowy "świetlik". Pod nim jest żarówka. ołówek z gumką (lub coś w tym rodzaju) klej "kropelka" i: kropeleczka na czubeczku (gumki) przykładam na żarówkę (jest wciskana) i po chwili trzymania wyciągam żarówkę. Wsadzić nową jest już prościej.
Zdjąłem pokrętło, wyciągnąłem ten plastykowy "świetlik". Pod nim jest żarówka. ołówek z gumką (lub coś w tym rodzaju) klej "kropelka" i: kropeleczka na czubeczku (gumki) przykładam na żarówkę (jest wciskana) i po chwili trzymania wyciągam żarówkę. Wsadzić nową jest już prościej.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja próbowałem wyjąć sam "świetlik" jednak nie chciał puścić i nie chciałem go połamać ;)
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ten plastykowy "świetlik" jest na zatrzask. Powinien wyjść bez większych problemów. U mnie puścił dość lekko.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
I co z tym faq podswietlenia popielniczki ? Bo nie ukrwywam że lubie palić podczas jazdy, a nie lubię kipować na ziemie :)
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- Kontakt:
Do tego doszedłem, ale jak wyjąć to całe gniazdo itd, bo dojście jest masakryczne
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Wyjmujesz całą konsolę (ramkę). Pierniczenia się z tym jest co niemiara, ale za to potem masz do wszystkiego prosty dostęp :)
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak dobrać się do ... nie wiem jak to nazwać ... tej ramki, do której przykręcany jest panel pokręteł nawiewu ? Mam połamane wszystkie mocowania i cały panel wisi na kablach i cięgnach. Chciałem toto wymienić albo jakoś stjuningować. Nie mam koncepcji. Może ktoś podpowie jak się tak dostać.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
jak masz kratkę połamana to demontaż "inwazyjny" + zdjęcie przedniej osłony licznika bo jedna srubka jest od strony licznika, ale do montazu potrzeba i tak zdjąc deskę. Czasochłonna robota, ale w miare łatwa. Na forum było opisane jak zdjąc deskęherman pisze:Jak dobrać się do ... nie wiem jak to nazwać ... tej ramki, do której przykręcany jest panel pokręteł nawiewu ? Mam połamane wszystkie mocowania i cały panel wisi na kablach i cięgnach. Chciałem toto wymienić albo jakoś stjuningować. Nie mam koncepcji. Może ktoś podpowie jak się tak dostać.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
2 pytania:
1. W jaki sposób ściągnąć środkowe pokrętło panelu nawiewów? Próbowałem ciągnąc do siebie, ale nie schodzi, a nie chcę uszkodzić.
2. Jaka żaróweczka wchodzi do podświetlenia pokręteł nawiewu (i zapalniczki prze okazji, jeśli jest ta sama), czy jest to T5 1,2W 12V?
1. W jaki sposób ściągnąć środkowe pokrętło panelu nawiewów? Próbowałem ciągnąc do siebie, ale nie schodzi, a nie chcę uszkodzić.
2. Jaka żaróweczka wchodzi do podświetlenia pokręteł nawiewu (i zapalniczki prze okazji, jeśli jest ta sama), czy jest to T5 1,2W 12V?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Żarówka do zapalniczki tak, T5W1,2W.Johnny pisze:czy jest to T5 1,2W 12V?
Reszty jeszcze nie wiem.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Raczej (edit na pewno nie haha ) w5w
Ostatnio zmieniony 07 gru 2014, 12:40 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Z zapalniczką walczyłem już grubo ponad rok temu, więc mogę się mylić, ale w tym temacie napisałem o żarówce http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=80615#p80615 i z tego co pamiętam tak jest, ale Probe041 zna lepiej T4, więc nie upieram się.
https://www.google.pl/search?q=T5+W1,2W ... 80&bih=713
Jeśli pomyliłem, to przepraszam za zamieszanie.
https://www.google.pl/search?q=T5+W1,2W ... 80&bih=713
Jeśli pomyliłem, to przepraszam za zamieszanie.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Do zapalniczki owszem masz rację :-) Ale kolega pyta o żaroweczkę od panelu ogrzewania :-)
A pokrętło ściąga się siłowo do siebie, innego sposobu nie ma.
A pokrętło ściąga się siłowo do siebie, innego sposobu nie ma.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
No to w przyszłości piszmy pełnymi zdaniami http://forum.vw-passat.pl/images/smilie ... /fajny.gif
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Udało mi się wymienić wszystkie żaróweczki - od zapalniczki, podświetlenia nawiewów i dodatkowo od awaryjnych jeszcze. Miło po 4 latach posiadania auta zorientować się, że to wszystko w ogóle jest podświetlane ;D
Co do tej żarówki podświetlającej nawiewy to udało mi się dobrać do niej od przodu, wedle sposobu Hermana, bo nie bardzo szło wyjąć cały ten panel. Ten zielony świetlik ze środkowego nawiewu początkowo nie chciał puścić, ale w końcu udało się go wyjąć i żaróweczkę na ołówek i klej wyciągałem, ale używałem poxipolu dwuskładnikowego, bo na kropelkę coś nie chciało chwycić. A wszystkie te żarówki to T5 1,2 W, z tym, że do awaryjnych potrzebna jest z długimi drucikami, bo tam jest przylutowana, a nie na wcisk, jakkolwiek ja skręciłem po prostu dwa końce drutów i działa, choć muszę jeszcze znaleźć sprężynkę, co jest w środku, bo gdzieś mi wyskoczyła przy rozbieraniu.
No i ogólnie, fajnie że świeci, ale powiedzcie czy to normalne, że tylko środkowe pokrętło i od tylnej nagrzewnicy świecą się ładnie a dwa boczne od mocy i kierunku nawiewu prawie wcale?
Co do tej żarówki podświetlającej nawiewy to udało mi się dobrać do niej od przodu, wedle sposobu Hermana, bo nie bardzo szło wyjąć cały ten panel. Ten zielony świetlik ze środkowego nawiewu początkowo nie chciał puścić, ale w końcu udało się go wyjąć i żaróweczkę na ołówek i klej wyciągałem, ale używałem poxipolu dwuskładnikowego, bo na kropelkę coś nie chciało chwycić. A wszystkie te żarówki to T5 1,2 W, z tym, że do awaryjnych potrzebna jest z długimi drucikami, bo tam jest przylutowana, a nie na wcisk, jakkolwiek ja skręciłem po prostu dwa końce drutów i działa, choć muszę jeszcze znaleźć sprężynkę, co jest w środku, bo gdzieś mi wyskoczyła przy rozbieraniu.
No i ogólnie, fajnie że świeci, ale powiedzcie czy to normalne, że tylko środkowe pokrętło i od tylnej nagrzewnicy świecą się ładnie a dwa boczne od mocy i kierunku nawiewu prawie wcale?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
No niestety tak to świeci, pomaga rozebranie panelu i dokładne wyczyszczenie z kurzu lub zrobić jak miał kolega tommly, poszukaj na allegro użytkownika achamerski.