Wymiana sprzęgła 2.4D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Filipo
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Wymiana sprzęgła 2.4D
Witam wszystkich,
Mam pytanko. Z uwagi, że kończy mi się sprzęgło w T4, chciałbym wam sie spytać czy do wymiany trzeba wyjmowac silnik czy tylko skrzynie?Pytam, bo czuje ze mechanik chce wiecej zarobic i mowi ze trzeba silnik wyjmowac. Drugie pytanko, jaki olej do skrzyni i jaka ilosc :)
Dzieki z gory za odp.
Pozdrawiam
Mam pytanko. Z uwagi, że kończy mi się sprzęgło w T4, chciałbym wam sie spytać czy do wymiany trzeba wyjmowac silnik czy tylko skrzynie?Pytam, bo czuje ze mechanik chce wiecej zarobic i mowi ze trzeba silnik wyjmowac. Drugie pytanko, jaki olej do skrzyni i jaka ilosc :)
Dzieki z gory za odp.
Pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana sprzęgła 2.4D
czy wyjmie czy nie to dla ciebie bez różnicy jak sam nie robisz ( są dwie szkoły - da się bez wyjmowania )
w wa-wie taka operacja kosztuje max 450zł więc jak nie liczy sobie większej kwoty to niech sobie nawet i tylną klapę zdemontuje
w wa-wie taka operacja kosztuje max 450zł więc jak nie liczy sobie większej kwoty to niech sobie nawet i tylną klapę zdemontuje
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
olej pełny syntetyk 75/90 (można zamówić oryginalny w VW) lub w sklepie jakiś firmowy. Do skrzyni wchodzi 2,5 litra.
-
Filipo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Podziekował Panowie :) w poniedziałek wymiana :) Powiedzcie mi jeszcze jak mam koło dwumasowe to jakie sprzęgło, średnica i ilośc zębów, bo wiem, że sie roznia od zwyklych na kolach zamachowych. Pytam bo chce zamowic z allegro, a nie przeplacac w shopie.
Dzieki.
Dzieki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli chcesz zastosowac dwumasę i wymienic cały zestaw to szukaj do silnika AJA 2.4D lub AJT ( 2.5TDI 88km )
według mojej wiedzy zestaw Luka ma numer LUK 417 0027 10
jeśli chcesz przejśc na sztywne to zestaw Valeo o nr 835003
według mojej wiedzy zestaw Luka ma numer LUK 417 0027 10
jeśli chcesz przejśc na sztywne to zestaw Valeo o nr 835003
-
Filipo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dziekuje Panowie za pomoc :) Wymiana w Poznaniu kosztuje 400 zł (dobry warsztat), wymienili do tego olej w skrzyni i przegub wewnętrzny, bo był już zajechany. Wszystko mnie wyniosło 1350 zł. Sprzęgło Sachs-a. Po przejechanych 800 km, wszystko się ładnie ułożyło i nie sprawia problemów :)
-
bobek84
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
A jakie są skutki gdy sprzęgło się kończy? Nie wiem co jest grane u mnie,ale przy ruszaniu szczególnie jak ma ciężko trochę szarpie i nie wiem czy to sprzęgło kończy żywot czy może jakaś poduszka na silniku lub skrzyni walnięta jest, a jest w silniku 2.4D AJA dwumas?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
szarpanie przy ruszaniu to zazwyczaj poduszka skrzyni
raczej takbobek84 pisze:a jest w silniku 2.4D AJA dwumas?
-
larion
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: vw transporter
- Kontakt:
Witam u mnie jest podobnie, czyli podczas ruszania z jedynki okropnie szarpie jakby koła podskakiwały w miejscu i nie wiem czy to wina przegubów, czy docisku ? Potem podczas zmiany z 1 na 2 też jest lekkie szarpnięcie a na wyższe biegi jest w porządku. Przy tym sprzęgło bardzo ciężko wcisnąć i na przestrzeni 2 lat siła z jaką trzeba wciskać pedał - znacznie wzrosła.
Na biegu jałowym słychać jak łożysko docisku szumi, czy to może być przyczyną szarpania i ciężkiej pracy sprzęgła?
Autko to T4 2,5 benzyna+lpg, silnik ACU, poprzedni właściciel zmienił skrzynię biegów z automatu na manual.
Pozdrawiam
Darek
Na biegu jałowym słychać jak łożysko docisku szumi, czy to może być przyczyną szarpania i ciężkiej pracy sprzęgła?
Autko to T4 2,5 benzyna+lpg, silnik ACU, poprzedni właściciel zmienił skrzynię biegów z automatu na manual.
Pozdrawiam
Darek