skrzynia automat 2.5 tdi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
omneo9
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
skrzynia automat 2.5 tdi
witam wszystkich użytkowników forum vw t4, mój problem jest związany z automatyczna skrzynia biegów w vw t4 102 km z 1998r, przyczyna pojawiła się nagle wyświetlił się komunikat oil press stop, auto jeżdzi ale nie przełączają się biegi i nie działa obrotomierz , wsteczny jest , wcześniej mrugała podczas jazdy kontrolka świec żarowych i nie było świateł stop wymieniłem 3 szt czujnika pedała hamulca nadal brak stop ( żarówki są ok ) , w tej chwili kontrolka się nie zapala świateł stop brak ale powstał problem ze skrzynią biegów i tym komunikatem , proszę o podpowiedz .
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: skrzynia automat 2.5 tdi
Obawiam się , ze będziesz musiał odwiedzić warsztat zajmujący się skrzyniami automatycznymi ,kiedy była wymiana oleju i filtra ?
-
omneo9
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
-
omneo9
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
witam wszystkich fanow vw t4,po 8 dniach wszystko dziala obrotomierz i skrzynia , wrocila migajaca kontrolka swiec zarowych i brak stopu ,ktos ma jakies pomysly ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
podłączyc VAG-a i będziesz miał czarno na białym, albo chociaż jakiś trop czego szukac
-
mr_antek
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Witam a sprawdzales wiazke elektryczna, moze jakas kostka jest luzna i dobrze nie laczy. Skrzynie miales w trybie awaryjnym i dlatego nie przelaczalo biegow bo byla zalaczona tylko 3.
-
omneo9
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wimienilem juz 3 sztuki czujnika stop , jak go regulowc ? wiem ze sie wysowa recznie , a propo auto bylo w warsztaie i nie wiem czy nie brakuje mi czasami przekaznika mam takie 140-109-18-99-53-53-103 czy brakuje jakiegos ? dziekuje pozdrawiam .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zrób zdjęcie bo same numery to za małoomneo9 pisze:mam takie 140-109-18-99-53-53-103 czy brakuje jakiegos ? dziekuje pozdrawiam .
-
Corum
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Wiem że do skrzyni automatycznej jest taki przekaznik 175 nr vw 3A0927181 jest to przekaźnik rozruchu do skrzyni automatycznej
-
omneo9
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wtam wszystkich serdecznie , jesli chodzi o skrzynie jest i byla ok okazalo sie ze była luzna wtyczka na mostku w puszce bezpieczników nieraz sie poruszyła i wyskakiwał bląd i skrzynia wpadała w tryb awaryjny więc automat jest ok, teraz ciągle miga lampka świec żarowych i brak stopu , wymienione świece żarowe , 3 czujniki hamulca i żarówki . sprawdzone bezpieczniki 8 razy i po uruchomieniu auta minie jakies 5-10sek dalej mruga, wszystkie światla kierunki postój dzialają tylko STOP ręce opadają może to jakaś pierdoła mała, odczyt z kompa 16955-p0571, 18058-p1650, 17978-p1570, dziekuję i prosze o pomoc pozdrawiam .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
16955-p0571 - Włącznik F świateł hamowania lub F47 czujnik położenia pedału hamulca . Niedopuszczalna wartość sygnału.
błąd sugeruje jednak uszkodzenie włącznika hamowania F pod pedałem lub uszkodzenie przewodów ( zwarcie lub przerwa )
sprawdź ciągłość przewodów między wtyczką, a skrzynką bezpieczników i samą skrzynkę bo często w niej są upalone gniazda bezpieczników oraz okablowanie do lamp, oczywiście pod warunkiem, że same światła stopu są sprawne
można jeszcze dla pewności sprawdzic kompem czy wykrywa sygnał z włącznika w wartościach mierzonych
wchodzisz w 01-silnik, potem 08 - blok wartości mierzonych, potem w grupie 006 w kratce drugiej masz odczyt
000 - pedał nie wciśnięty, 011 - pedał wciśnięty gdzie pierwsza jedynka to uruchomiony czujnik położenia pedału F47, a druga jedynka to uruchomiony włącznik świateł stopu
przy tym błędzie kontrolka żarowych będzie migac
18058-p1650 - błąd szyny CAN, brak sygnału z zegarów do ECU - ten błąd też wskazuje na uszkodzenie przewodów pomiędzy ECU a zegarami
17978-p1570 - błąd immobilajzera - złe dopasowanie lub uszkodzenie przewodów między ECU a immo
jeśli samochód odpala bez problemu i nie gaśnie to nie ma się czym przejmowac
u mnie ten błąd też od czasu do czasu się pojawia a samochód działa
reasumując biorąc pod uwagę błędy powyżej sugerowałbym, że możesz miec coś nie tak z okablowaniem - głównie sprawdziłbym jak wygląda wtyczka i piny w ECU ( komputerze sterującym ), oraz całą konsolę bezpieczników bo jak sam pisałeś już był z tym problem a'propo skrzyni biegów
błąd sugeruje jednak uszkodzenie włącznika hamowania F pod pedałem lub uszkodzenie przewodów ( zwarcie lub przerwa )
sprawdź ciągłość przewodów między wtyczką, a skrzynką bezpieczników i samą skrzynkę bo często w niej są upalone gniazda bezpieczników oraz okablowanie do lamp, oczywiście pod warunkiem, że same światła stopu są sprawne
można jeszcze dla pewności sprawdzic kompem czy wykrywa sygnał z włącznika w wartościach mierzonych
wchodzisz w 01-silnik, potem 08 - blok wartości mierzonych, potem w grupie 006 w kratce drugiej masz odczyt
000 - pedał nie wciśnięty, 011 - pedał wciśnięty gdzie pierwsza jedynka to uruchomiony czujnik położenia pedału F47, a druga jedynka to uruchomiony włącznik świateł stopu
przy tym błędzie kontrolka żarowych będzie migac
18058-p1650 - błąd szyny CAN, brak sygnału z zegarów do ECU - ten błąd też wskazuje na uszkodzenie przewodów pomiędzy ECU a zegarami
17978-p1570 - błąd immobilajzera - złe dopasowanie lub uszkodzenie przewodów między ECU a immo
jeśli samochód odpala bez problemu i nie gaśnie to nie ma się czym przejmowac
u mnie ten błąd też od czasu do czasu się pojawia a samochód działa
reasumując biorąc pod uwagę błędy powyżej sugerowałbym, że możesz miec coś nie tak z okablowaniem - głównie sprawdziłbym jak wygląda wtyczka i piny w ECU ( komputerze sterującym ), oraz całą konsolę bezpieczników bo jak sam pisałeś już był z tym problem a'propo skrzyni biegów
-
omneo9
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
witam i dziękuję z odpowiedzi , dzisiaj się dorwałem do czujnika stopu z miernikiem , i wyszło ze nie dochodzi prąd od jednego z przewodów do czujnika pedała hamulca , wiec ukradłem + i na krotko wpiełem się do tego kabelka i działa :) są światła stop ! , sprawdziłem bezpieczniki są ok muszę się teraz zagłębić dalej , głębiej na pewno coś z prądem gdzieś zabłądził :) na razie działa co dalej ,to napiszę .