T4 instalacją przedlift/ polift pytania.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 syncro
- Kontakt:
T4 instalacją przedlift/ polift pytania.
Witajcie. Mam takie pytanie.
Przekładam w swojej t4 2001 rok przedlift silnik axg 151KM z rocznika chyba 2002 w kazdym razie z polifta, a obecnie mam acv 102KM. Czy będę musiał całą instalacje przełożyć czy da się to ogarnąć jakims łatwiejszym sposobem? Mam całego dawce z którego biorę silnik. Podpowiedzcie coś, bo w 151KM jest zmienna geometria i to mnie bardzo zastanawia...
Przekładam w swojej t4 2001 rok przedlift silnik axg 151KM z rocznika chyba 2002 w kazdym razie z polifta, a obecnie mam acv 102KM. Czy będę musiał całą instalacje przełożyć czy da się to ogarnąć jakims łatwiejszym sposobem? Mam całego dawce z którego biorę silnik. Podpowiedzcie coś, bo w 151KM jest zmienna geometria i to mnie bardzo zastanawia...
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: T4 instalacją przedlift/ polift pytania.
Czyli chcesz z ACV na AXG? Więc bierz kompletny silnik z kawałkiem wydechu, a najlepiej z całym. Kompletną wiązkę silnika wraz z ecu. Wiązkę silnika odepnij aż przy skrzynce bezpieczników. Zegary też i ich wiązkę. Nie wiem, czy jakieś przekaźniki z dawcy nie będą potrzebne. W 2001 roku wszystkie były już poliftowe, tylko miały krótki albo długi ryjek. Dobrze byłoby też przełożyć całe hamulce przód i tył, bo w AXG były znacznie większe.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Mechanicznie wszystko ogarnięte, kompletny wydech, hamulce, zrobiony remont zawieszenia, poprawioną blacharka.teraz chyba najtrudniejsze... kabelki. wiązkę mogę wziąść, nie ma problemu, alę przydałby się jakiś schemat, bo trochę się różni. W moim nie ma ABSu, zero rkektryki, klimatyzacja manualna i skrzynia automat. Dawca full wypas. Klimatronik, abs, esp, radio z nawigacją, wszystko w prądzie, skrzynia manualna . Więc jeszcze nie eiem jsk to ugryźć. Zależy mi żeby silnik chodził prawidłowo i działała moja manualna klimatyzacja. Ps. Czyli mówisz ze wiazke z komory silnika, ale tylko od komutera do kabiny do przekaźników, tak? .
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Mam zrobiony polift jeśli chodzi o cały przód auta. Powtarzam, mechanika ogarnięta. Potrzebuję pomocy pr,y elektryce silnika i powiedzmy klimie. Żeby to wszystko działało. Mam dawce pod ręką. Tylko muszę wiedzieć co przerzucić i jak połączyć. Pomoże ktoś telefonicznie choćby? Mój numer 609 556 336. PozdrawiamJackall pisze:Tak, ale z intercoolerem będzie kłopot.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ja brałbym od razu ze skrzynią manualną. Całą wiązkę silnika łącznie z ecu i dalej do skrzynki bezpieczników. Abs trzeba będzie zgasić w zegarach, czyli pin kontrolki dać na masę. W ecu przekodować na automat. Co jeszcze będzie problemem nie wiem. Takie rzeczy robię na bierząco i niezbyt często, więc nie pamiętam.
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Ale ja biorę manualną skrzynie z silnikiem 151KM. Problemem jest ze w przedlifcie są inne kostki do zegarów, klimatyzacja manualna a nie sterowana elektronicznie, i turbina że zmienna geometria która też potrzebuje sterowania. Powtarzam, mechanicznie auto zrobione. Silnik, skrzynia, napędy, zawieszenie wszystko mam zrobione . Potrzebuję pomocy kogoś ogarniętego, kto pomoże mi z elektryką. Bo albo muszę rzeźbić na instalacji z przedlifta , ucinać i wymieniać kostki, albo przrzucic całą instalacje z wersji 151KM polift czyli z dawcy i też rzeźbić bo w dawcy jest klimatronik, i 100 innych rzeczy dodatkowych. W aucie które buduje nie będzie ABSu ESP, Airbagów , żadnej elektryki szyb, lusterek, webasta, . Zostaje tylko klimatyzacja najlepiej manualna, centralny zamek, silnik poliftowy 151KM i manualna skrzynia biegów to wszystko. Myślę że już prościej sie nie da. Pomoże ktoś?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem to zaopatrz się w konektory nowe wtyczki, schematy w rękę i do dzieła. Jak się trochę ogarnia elektrykę to temat do ogarnięcia.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
W swoim sam zakładałem nową instalację pod nowy układ C Z. Jeśli masz trochę pojęcia to sam zrobisz taki układ pod pilota.
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
A gdzie mogę schematy zdobyć do t4 z silnikiem który mnie interesuje?bigos1966 pisze:Moim zdaniem to zaopatrz się w konektory nowe wtyczki, schematy w rękę i do dzieła. Jak się trochę ogarnia elektrykę to temat do ogarnięcia.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Chociażby u mnie. Ale teraz jestem na urlopie w Karpaczu. Wieczorem jak będzie trochę czasu to dopasuje Ci je, żebyś za dużo nie błądził. Podaj jak najwięcej danych o autach i silnikach.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W programie ElsawinMarcin T4syncro pisze:A gdzie mogę schematy zdobyć do t4 z silnikiem który mnie interesuje?bigos1966 pisze:Moim zdaniem to zaopatrz się w konektory nowe wtyczki, schematy w rękę i do dzieła. Jak się trochę ogarnia elektrykę to temat do ogarnięcia.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Artur, tam masz po niemiecku. Chyba że komuś to nie przeszkadza. I tak jak będzie potrzeba dokładniej szukać to po vinie w Elsie.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja mam po polsku, po angielsku też no ale do starszych roczników czasami zostaje tylko niemiecki
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie t4-rki po niemiecku, natomiast audi z 2008 już po polsku.
Sorry nie sprawdzałem czym się różnią te schematy.
Sorry nie sprawdzałem czym się różnią te schematy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.