Słabe hamulce
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 64
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 56 razy
- otrzymal podziekowanie: 170 razy
- Kontakt:
Słabe hamulce
Witam, mam problem z układem hamulcowym, silnik 2.5 ajt układ z abs, pedał hamulca na zgaszonym jest ,,gumowaty", po odpaleniu silnika wciskajac wpada w podłogę , jak szybko przycisnę drugi raz w ogóle niema hamulca ,trzeba chwilę odczekać żeby wrócił , wymieniłem klocki przód i tył tarcze ok. , odpowietrzałem przez przelewanie i naciskanie hamulca, wymieniłem pompę hamulcową, ominąłem korektor siły hamowania, wyczyściłem vacum i podłożyłem podkładkę pod sprężynę bo trochę klepała, przewody nie puchną, co to może być ? czy pompa abs może dawać takie efekty ? Mam drugiego T4 , tam hamulec na postoju daję sie trochę wcisnąć i robi się twardy jak kamień ,a tu jest miękki .
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Słabe hamulce
Jak nie ma ESP a jest abs to odpowietrzenie można wykonać dopiero po próbie drogowej z wymuszeniem działania pompy abs, powtarzanie aż do skutku. Nie ma innej drogi. Kolejność od najdalszego koła do najbliższego pompy hamulcowej.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
System bez Esp, czyli co hamować aż załączy się abs, odpowietrzyć i tak aż będzie dobrze , jutro spróbuję , dziś zauważyłem że podczas odpowietrzania przez przelewanie, z lewego tyłu płyn schodzi bardzo wolno w porównaniu z prawym tyłem .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Każdą t4 można odpowietrzyć normalnie, jeden pompuje drugi odpowietrza, zapewne coś źle robisz
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Do tej pory nigdy nie miałem takiego problemu, zawsze odpowietrzałem przez pompowanie i było ok.
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: T4 syncro
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Cześć
Z objawów raczej nie to , ale..
kiedyś nadłamała mi się jedna z rurek układu podciśnienia - hamulce stały się 'tępe', nie dało się zahamować z blokadą kół.
Im więcej hamowań tym gorzej..
Warto posłuchać pod maską czy coś sobie cicho nie syczy.
Z objawów raczej nie to , ale..
kiedyś nadłamała mi się jedna z rurek układu podciśnienia - hamulce stały się 'tępe', nie dało się zahamować z blokadą kół.
Im więcej hamowań tym gorzej..
Warto posłuchać pod maską czy coś sobie cicho nie syczy.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Pompa była wadliwa, przepuszczała do serva, dopiero po zakorkowaniu wyjść okazało się że pedał nadal powoli leci, pompa podmieniona na kolejną i problem usunięty. Dzięki za wszystkie podpowiedzi .
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Niestety , auto stało od wymiany pompy nie używane , dziś w drogę a tu to samo , pojechałem na stację diagnostyczną , siła hamowania, każdego z kół równa i prawidłowa na odpalonym i zgaszonym silniku, auto da sie zatrzymać i przy gwałtownym i powolnym hamowaniu, ale pedał za każdym razem leci aż do podłogi, cholera mię bierze , coś się przewala w tej pompie abs ? Zdarzyło się też tak, że po wciśnięciu do podłogi ,odpuściłem, ponowne wciśnięcie i brak hamulca pedał od razu poleciał do końca, tak jak by coś nie pozwoliło pompie na powrót do tyłu .czuć tylko opór sprężyny w serwie .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A powiedz auto masz od początku tzn czy wcześniej wszystko było dobrze czy tak już kupiłeś z ta przypadłością
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Możliwe że masz nie odpowiedni pedał hamulca względem serwa, były dwa rodzaje, możliwe że ktoś coś kombinował, miałem tak u siebie
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Podepnę się. Po całkowitej wymianie przewodów hamulcowych (łącznie z zastałym korektorem i tylnymi cylinderkami) pedał najpierw wpada bez zauważalnego oporu kilka cm, potem twardnieje i auto hamuje, ale jak się długo trzyma stopę na pedale to on się powoli dalej zapada. Po 2-3 krotnym podpompowania pedał jest twardy znacznie wyżej, ale dalej powoli się zapada pod stałym naciskiem stopy. Hamulce zwykle (bez ABS, z tyłu bębny).
Mam wrażenie, że przed naprawą skok jałowy pedału był mniejszy.
Czy możliwe, że tłoczki pompy zwyczajnie przepuszczają? Kupić nowa pompę, czy szukać zestawu naprawczego?
Mam wrażenie, że przed naprawą skok jałowy pedału był mniejszy.
Czy możliwe, że tłoczki pompy zwyczajnie przepuszczają? Kupić nowa pompę, czy szukać zestawu naprawczego?
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
W moim przypadku hamulcem były zapowietrzone , odpowietrzyłem je zdejmując każdy zacisk, wciskałem tłoczek i blokowałem w tej pozycji ,potem odpowietrzanie przez pompowanie pedałem hamulca .