Skrzynia biegów DXZ modyfikacja
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Karol1
- Nowy T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Long
- Kontakt:
Skrzynia biegów DXZ modyfikacja
Bardzo dobrze jeździ mi się T4 i nie chcę już innego samochodu. Samochód z 2001 r., który kupiłem dwa lata temu na przetargu teraz sam intensywnie remontuję. T4 kupiliśmy tylko do realizacji pewnego projektu na wschodzie, ale teraz nie pozbędę się go już i robię dla siebie. Dodam, że doskonale sprawdził się na ukraińskich drogach, zreszta tam jest bardzo popularny. Jest to wersja furgon, long, 3 miejsca z przodu, 3 z tyłu i dalej przestrzeń ładunkowa. Obecnie mam w swoim samochodzie silnik 2,5 TDI ACV 102 KM oraz skrzynię DXZ, o dość znacznym przebiegu, a teraz pojawił się nowy wyciek. Kupiłem pewny silnik AUF, o prawdziwym przebiegu 60 000 i chciałem złożyć zespół napędowy na podmianę. Chciałem się zapytać, czy można przy okazji naprawy w skrzyni biegów DXZ założyć szybszy 5 bieg, albo zastosować inną skrzynię, np. od którejś wersji osobowej. Czy jest to uzasadnione? Jakie to rozwiązanie ma zalety i wady? Wiem, że jest długi wątek na forum, ale nie mogę się w nim połapać i zorientować. Dodam jeszcze, że samochodem czasami przewożę też ciężkie ładunki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów DXZ modyfikacja
Inna skrzynia pasować nie będzie. Piąty bieg możesz wymienić ale wymaga to całkowitego rozebrania skrzyni i kumatego mechanika. Możesz założyć skrzynię od 151km ( o 10km/h szybszą na piątce od tej co masz przy 3000obr ) ale wymaga to zmiany kompletnego sprzęgła i półosi. Obydwie opcje bardzo kosztowne. Twój wybór.
-
Karol1
- Nowy T4
- 5
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Long
- Kontakt:
Bardzo dziekuję kolego Kenobi.
Przy zmianie 5 biegu o ile zwięszy się szybkość?
Przy zmianie 5 biegu o ile zwięszy się szybkość?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zależy co tam wsadzisz, jednak musisz pamiętać o niedoborze mocy jak przesadzisz. O ile dokładnie to nie wiem. Nie pamiętam jakie pasujące zębatki są najszybsze dostępne ale wtedy to bez podniesienia mocy na pewno nie uciągnie tego 102km.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Kiedyś rozmawiałem z kolega który tez ujeżdża T4 ze skrzynie od Carawelek sa szybsze. Ile w tym prawdy nie wiem. Mowa tu o mocy 102KM.
Mówił tez ze będzie mial po zmianie skrzyni ( lub ma teraz ) 3000tys obr/min przy 130km/h.
Osobiście jesli bylaby możliwość zmiany o jakies 10% prędkości to bym szedl w to.
Kiedyś na forum udzielał sie kolega Volski on rzeźbił po swojemu IC i skrzynie ( wsadził szybszy 5 bieg od jakiegoś Passata) Ale to było wieki temu i trzeba szukać na forum może gdzieś cos jest.
Mówił tez ze będzie mial po zmianie skrzyni ( lub ma teraz ) 3000tys obr/min przy 130km/h.
Osobiście jesli bylaby możliwość zmiany o jakies 10% prędkości to bym szedl w to.
Kiedyś na forum udzielał sie kolega Volski on rzeźbił po swojemu IC i skrzynie ( wsadził szybszy 5 bieg od jakiegoś Passata) Ale to było wieki temu i trzeba szukać na forum może gdzieś cos jest.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zeropeters pisze:Ile w tym prawdy nie wiem.
Norma przy skrzyni od 102km typy DXZ, AFK itp.peters pisze:3000tys obr/min przy 130km/h.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
To w takim razie chodziło o to ze oryginalna skrzynia ma 3tys/obr przy 130km. A jak zmienimy na inna bedzie szybsza. Jak złapie chwile to zadzwonię do niego moze przez te kilka lat cos wymyślił lepszego.